eur:
395.88
usd:
364.97
bux:
65541.64
2024. március 19. kedd Bánk, József
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: a magyarhoz hasonlóan hosszú nyugodt időszak sehol sem volt

Arról is beszélt a Semmelweis Egyetem rektora egy szakmai konferencián, hogy növekedett a koronavírus terjedésének kockázata.

Merkely Béla a XI. népegészségügyi konferencián tartott nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy a hatékony járványügyi védekezésnek köszönhetően egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint Magyarországon. Az intézkedések gyorsan hatottak, a nyitás után is stabilan alacsony volt a járvány terjedésének mértéke. Az elmúlt két hétben viszont minden megyében jelentősen nőttek ezek a járványügyi jelzőszámok - hívta fel a figyelmet.

Azt mondta: a vírus nem változott, lényeges mutációt nem látnak a szakemberek. Ugyanakkor kiemelte: az első hullám abban jelentősen különbözött a mostani második hullámtól, hogy akkor nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya. Most a pozitív esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki, de a vírus egy idő után átterjed az idősekre is, ezért is kiemelten fontos a maszkhasználat - figyelmeztetett.

Kitért arra is, hogy a koronavírusnak Magyarországon nem volt harmincévesnél fiatalabb halálos áldozata, valamint európai összehasonlításban alacsonynak számít a magyar halálozási ráta.

Merkely Béla ismertette: a négy orvosegyetem által tavasszal, több mint tízezer ember bevonásával végzett országos szűrés alapján is azt állapították meg, hogy a vírus inkább az idős korosztályt érintette.

Hangsúlyozta: fontos a szakmailag megalapozott és hiteles kommunikáció. A "vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás" nem segít. Közösségi összefogással győzhető le a járvány - szögezte le a rektor, kiemelve: a legfontosabb a megelőzés, a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

Szabó Gyula, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram (MÁESZ) szakmai bizottságának tagja is megjegyezte: a koronavírus elleni védekezésben is a preventív gondolkodás az egyik legfontosabb. Elmondta: 2010-ben "korszakát meghaladó módon" új szakmai szemlélet született, amikor 76 szakmai szervezet vezetője, vezető tanácsadója elindította a MÁESZ-t. A tíz éve indult programban 1886 helyszínen, több mint 560 ezer állampolgár bevonásával, 7 millió vizsgálatot folytattak le 20 ezer szakember - háziorvosok, egészségügyi szakdolgozók, dietetikusok, védőnők - részvételével.

Az eseményen kiosztott programfüzetben azt írták: Magyarországon és a világon is egyedülálló kezdeményezés a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020-2030. A MÁESZ fő célkitűzésea minél több vizsgálat elvégzésével az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a lakosság egészségi állapotának javítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×