eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Illegálisan lerakott szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az országot program első projektjének helyszínén, az M6-os autópálya Ercsi csomópontjánál tartott sajtótájékoztatón 2020. augusztus 26-án. Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Feltérképezték a közutak mellett álló szeméthegyeket – videó

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. térképet készített az utak mentén lerakott illegális hulladékról. Szélmalomharc zajlik a szemetelőkkel, az elmúlt öt esztendőben évi több mint 11 ezer tonna illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze a társaság az országos úthálózat mellől.

Pécsi Norbert szóvivő az InfoRádióban emlékeztetett, nem véletlen, hogy a Tisztítsuk meg az országot! programnak aktív részvevője lesz a Magyar Közút. Két pilot-projekten ugyanis már túl vannak: Ráckeresztúrnál, illetve Gyálnál végeztek egy-egy nagyobb volumenű illegális hulladéklerakó felszámolásával, tapasztalataikat pedig tovább kívánják adni a program megvalósításáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

A szóvivő hozzátette, a fentiekkel párhuzamosan újabb országos felmérést is készített a Magyar Közút arról, hogy jelenleg a 32 ezer kilométeres közúthálózat mellett nagyságrendileg mekkora mennyiségű, illegálisan kidobott szemét található. Mint kiderült, a legfrissebb statisztikák több mint 4300 köbméternyi ilyen típusú hulladékról árulkodnak.

A szakember arra is kitért, hogy a társaság 94 mérnöksége révén folyamatosan végzi a hulladékgyűjtést, egy-egy mérnökség átlagosan egy hónapon át mást sem csinál, mint szemetet gyűjt.

Tavasszal több mint hatezer köbméternyi szemétről volt még tudomásuk, vagyis jó úton haladnak a szeméthegyek felszámolásával, de hatalmas erőfeszítésbe telik a csökkenő tendencia elérése. A legfrissebb felméréseik szerint

  • a szentendrei,
  • a szigetszentmiklósi,
  • a veszprémi,
  • a lenti,
  • a szántódi,
  • a dabasi és
  • a balassagyarmati

mérnökség területén van a legtöbb illegálisan kirakott hulladék.

Pécsi Norbert kiemelte: az említett pilot-projektjeiken keresztül szeretnének naprakész képet kapni arról, hogy a felszámolt hulladékhegyek milyen arányban tartalmaznak sittet, háztartási és veszélyes hulladékot. A legnagyobb problémát továbbra is az építési törmelékek jelentik. Hozzátette: a Magyar Közút különös figyelmet fordít a veszélyes hulladékokra, azok elkülönítésesére és leadására a lerakóhelyeken.

A legnagyobb kihívás

A Tisztítsuk meg az Országot! program eddigi tapasztalatai alapján Boros Anita, a projekt lebonyolításáért felelős ITM építésügyért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára úgy fogalmazott, „az illegális hulladéklerakások időről időre újratermelődnek, ezért ez egy állandóan aktuális probléma Magyarországon. A tapasztalatok szerint ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott újból megjelenik a hulladék, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal. Ezért az egyik legnagyobb kihívás egy olyan rendszer létrehozása, amellyel az újabb illegális lerakás megelőzhető lesz” – hangsúlyozta az államtitkár.

Az út menti és pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítsa évente átlagosan több mint egymilliárd forintba kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×