eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: a fiatalok felelőssége most megnőtt

Sok fiatal kapta el a vírust, ők pedig átadták egymásnak. Lehetett tudni, hogy ez lesz nyáron, de most ősz van, nagy tisztelettel kérjük a fiatalokat, hogy alkalmazkodjanak a helyzethez - fogalmazott a Kossuth rádióban péntek reggel a kormányfő.

Péntek reggel újra terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök.

Elsőként arról beszélt, hogy 300 fölött jár a napi fertőzöttszám Magyarországon, illetve arról, hogyan tekint erre a helyzetre a kormányzat.

"Mindig vannak, akik aggódnak, de olyanok is, akik cselekednek. Kásler és Pintér miniszter úrnak hálával tartozunk, hogy az első hullámot legyőztük, de azonnal megkezdték a felkészülést a másodikra, állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát" - fogalmazott a kormányfő.

Márciusban még csak nézték, hogy "eszik-e vagy isszák" a koronavírust, de szerinte mostanra az a jó, hogy minél több ember beszél, minél többet egyeztetve, ezért is volt jó, hogy

1,7-1,8 millió ember küldte vissza nyár végéig a nemzeti konzultációs íveket a témában.

Három dolguk van most egyszerre:

  1. menteni kell az életeket,
  2. működtetni kell az iskolákat,
  3. felpörgetni a gazdaságot.

"A fiataloknak most megnőtt a felelősségük, sok fiatal kapta el a vírust, és átadták egymásnak. Lehetett tudni, hogy ez lesz nyáron, de most ősz van, nagy tisztelettel kérjük a fiatalokat, hogy alkalmazkodjanak a helyzethez" - kérte; a szülők és a nagyszülők élete a gyerekek kezében van.

Merkely Béla szerint 4-5 hét alatt el lehetne intézni a járványt nagy fegyelemmel, de az továbbra is kérdés, hogy lesz-e elég kórházi ágy, ha igazán eldurvul a helyzet.

"Jó dolog, ha vannak fegyverek a raktárban, de azokat időnként ki kell próbálni. Tavasszal az egészségügy átment egy próbán,

név szerint ismerjük a lélegeztetőgépeket,

nem fordulhat elő, hogy hiány lesz a világban. A vakcinával viszont várni kell" - foglalta össze Orbán Viktor.

Mintegy 440 ezer tesztet végeztek el a járvány indulása óta, sokak szerint ez kevés. Erre reagálva azt mondta, "mindenkinek van egy jó ötlete, és ez nem is baj, azonban nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk!"

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnál gazdagabb országokban jobban terjed a járvány, de "nekünk van egy kompakt rendszerünk", ez eddig bevált. Szerinte továbbra is a legfontosabb adat a halálozási szám.

A V4-országokból érkezők könnyebb határátlépésével kapcsolatban az EU-s kritikákra is reagált:

"Értem az okoskodást, de a négy ország között egy nagyon mély járványügyi együttműködés alakult ki.

Meglehetős biztonságban vagyunk ezekkel az országokkal szemben" - jelentette ki.

Szerinte nem túl okos vita, hogy belül kell-e védekezni, vagy a határokat kell-e védeni, egyszerre kell a kettőt, "élni viszont kell", például a sporteseményekkel kapcsolatban is "át lehet lépni a határt".

A politikában - mint mondta - az önbizalom is fontos.

"Mondhatnak, amit akarnak, de kellő szerénységgel azt kell mondanom, hogy néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi. Láttuk ezt a migrációs védekezés esetében is"

- jegyezte meg.

Az iskolai - lehetséges - átállással kapcsolatban elmondta, nem kell általános szabály, csak protokoll.

"Nem kell megszűnnie az oktatásnak egy olyan faluban, ahol nem láttak még koronavírusos gyereket. Most már tudjuk, hogy az iskolák tudnak különböző módokon működni. De akármilyen modernül hangzik

a digitális oktatás, az sosem lesz olyan jó, mint a személyes jelenlét.

Én hálás vagyok a tanároknak, és arra kérem, érezzék, hogy az ország nagy tisztelettel van irántuk. Szeressék a gyerekeinket!" - ecsetelte.

Meglepte az Emmi döntése, hogy a kistelepülések hátrányos helyzetű gyermekeivel foglalkozó pedagógusainak 500 ezer forintot adnak, ezt a döntést a minisztérium ugyanis saját hatáskörben hozta meg, ettől függetlenül azért egyetért vele.

"Nem ugyanaz a munkájuk, mint a belvárosi iskolákban dolgozó tanároké" - tette hozzá.

A hétközi bledi térségi csúcstalálkozóról is beszélt még: "a stratégiai ügyek iránti fogékonyság ilyenkor nem túlságosan éles és erős. Korábban a beruházások 81 százaléka nyugatról jött, most, 15 évvel később 58 százalék keletről. Ennek a megértése, az ehhez való alkalmazkodás a munkám legszebb intellektuális része, de ebből az emberek semmit nem látnak. Európa nem tudja megmondani, hogy hol lesz a helye tíz évvel később".

A választ viszont a "nagyfiúknak" kell megtalálni, a németeknek például, "nem mi fújjuk a passzátszelet". Szerinte tíz év múlva Lengyelország lesz Európa új Németországa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×