INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

tankönyv

iskolakezdés

nézőpont intézet

A Nézőpont Intézet szerint társadalmi egyetértés van az iskolák újranyitásáról

A Nézőpont Intézet szerint társadalmi egyetértés van az iskolák újranyitásáról

Infostart / MTI

A tanév kezdetekor pártpreferenciától függetlenül széles társadalmi egyetértés alakult ki az iskolák újranyitásáról és a tankönyvek ingyenessé tételéről - írta a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatására hivatkozva.

A lapnak készített reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyarok 78 százaléka egyetért az iskolák újranyitásával. Az elemzés szerint ez jelentős megerősítés a kormánynak, hiszen az ehhez hasonlóan fontos kérdéseknél elengedhetetlen a társadalom egyetértése, nemcsak a döntések elfogadása, de azok végrehajtása szempontjából is.

Azt, hogy "szeptembertől egyelőre nem digitálisan, hanem hagyományos módon, az iskolába bejárva folytatódik a tanítás" a kormánypártiak 85, a baloldallal szimpatizálók 70 százaléka nevezte "jó döntésnek", és csak 8, illetve 24 százalékuk vélte ennek ellenkezőjét - olvasható a Magyar Nemzetben.

A Nézőpont Intézet rámutatott: egyedül az iskolapadra még frissen emlékező, harminc év alatti korosztályban és a jobb digitális infrastruktúrával rendelkező budapestiek körében kisebb az iskolanyitással való egyetértés, de ezekben a csoportokban is a túlnyomó többség - 60, illetve 70 százalék - támogatja a kormány döntését.

A kutatás szerint még nagyobb a társadalmi egyetértés az Orbán-kormány régóta épített, lépésről lépésre kiterjesztett, ingyenes tankönyveket biztosító programja mellett. A magyarok 95 százaléka jó döntésnek tartja, hogy szeptembertől minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket, és csupán 4 százalék gondolja ennek ellenkezőjét.

A Nézőpont Intézet elemzésében kifejti: ilyen, szinte ellenvélemény nélküli társadalmi egyetértés korábban még a migráció elutasításakor vagy a rezsicsökkentés lépései körül sem alakult ki a magyar társadalomban. Nincs olyan társadalmi csoport, ahol a kilenctizedes támogatás alá szorulna az ingyenes tankönyvek népszerűsége: sem az életkor, sem a lakóhely, sem a jövedelmi viszonyok nem mutatnak érdemi eltérést.

Még a bevallottan a baloldali ellenzékkel szimpatizáló válaszadók 89 százaléka is a kormány pártján áll ebben a kérdésben, amely egyben azt is mutatja, hogy "a baloldal szervezési és tartalmi kritikái nem foglalkoztatják a magyarokat" - állapítja meg a Nézőpont a cikk szerint.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018