eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Ekkora a mínusz vérből Magyarországon

A vérellátó főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta, azonnal megnövelik a véradóhelyek számát, "nagy kihívás" az augusztus 20. miatti csökkenést behozni.

Nagyon nagy szükség van a véradókra, az augusztusi hosszú hétvége után úgy megcsappant az országos vérkészlet, hogy kizárólag a halaszthatatlan beavatkozásokhoz tudnak vérkészítményeket biztosítani - derül az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese, Nagy Sándor szavaiból, aki az InfoRádiónak nyilatkozva hozzátette, hogy az elkövetkező napokban országszerte több mint fél száz helyszínen várják a véradókat.

"Az átlagos vérkészletünk 5-6 napi átlagos felhasználásra elegendő, nagyjából 8-9 ezer egység. A hosszú hétvége alatt utánpótlás nagyon kevés volt, az augusztus egyébként is egy nehéz hónap, idén ráadásul a kórházak sokkal több vért használtak, mint a korábbi években" - vázolta a helyzetet Nagy Sándor.

A négy napos kiesés miatt

körülbelül 1000-1500 egységet kellene pluszban levennie a vérellátónak a lehető legrövidebb időn belül.

A "terv" általában egyébként 1600-1800 véradó naponta, akiktől mintegy 1500 egységnyi vért tudnak levenni, de ha 100 egységnyivel kevesebbet vesznek, akkor azt hosszú távon megérzi a készlet, így a mostani 1000-1500 egységes mínuszt feltölteni "nagyon nagy kihívás".

A vérkiadást ilyenkor korlátozni kell a halaszthatatlan beavatkozásokra, amint erről az Infostart.hu korábban írt is.

"Tervezhető műtétekhez nem fogadunk el transzfúziós igényt, ennek is két oka van:

  • ha egy tervezhető műtétnél minden simán megy, lehet, hogy megússzuk két egységgel, de mi van, ha vérzés lép fel, mi van, ha több műtétnél lép fel vérzés? Ezt a kockázatot a következő napokban nem tudjuk, mikor fogjuk bevállalni. Nem tudjuk, mikor jönnek a véradók.
  • A másik, hogy a legrövidebb lejáratú készítmény 5 napig tartható el. Amit szerdán vettünk, az ma még jó, de holnap már nem feltétlenül."

Hogy hol lehet megtudni, hogy hol a legközelebbi véradóhely, azt legegyszerűbben a Véradás.hu portálon keresztül lehet megtudni. A hétfői helyszínek száma 54, de keddtől ez növekszik.

Véradáshoz 18 és 60 év közöttinek kell lenni, személyi kell hozzá (vagy jogosítvány) és lakcímkártya, tajkártya, egészségesnek kell lenni, és aki külföldön volt, két hétig nem adhat vért most.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×