eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vizsgálatot sürget a fehérorosz tüntetők elleni hatósági visszaélésekkel kapcsolatban az EU - a nap hírei

A hónap végére állhat össze a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik fázisa – közölte a gazdaságstratégiai államtitkár. Budapesten 17 állami fenntartású kórház higiéniai felújítása kezdődhet meg hamarosan.

Vizsgálatot sürget a több ezer fogva tartott fehérorosz tüntető elleni hatósági visszaélésekkel kapcsolatban az Európai Unió. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő megerősítette: a közösség a változásokat követelő belarusz nép mellett áll. A történteket rendkívüli video-tanácskozáson vitatják meg szerdán a tagállami vezetők. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország a lengyel álláspontot támogatja, amely szerint nemzetközi megfigyelők részvételével kell megismételni a belarusz elnökválasztást. Aljakszandr Lukasenka államfő közben bejelentette: új elnökválasztást egy új alkotmány elfogadása után tartanak majd Fehéroroszországban.

Támogatását és együttérzését fejezte ki a fehéroroszországi tüntetőknek Budapest vezetése. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán azt írta: nyilvánvaló csalások történtek a belarusz elnökválasztáson, ami után a győztest elűzték az országból. Hozzátette: a belarusz néppel vállalt szolidaritás és tisztelet jeleként a Lánchíd díszkivilágítása a tüntetők által használt hagyományos fehérorosz lobogó színeire, fehérre és pirosra változik.

A hónap végére állhat össze a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik fázisa, azonban munkahelyvédelmi bértámogatások folytatását nem látja szükségesnek a kormány - jelentette ki a gazdaságstratégiai államtitkár. György László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a munkáltatói érdekképviseletek sem kérték ennek a támogatási formának a fenntartását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mégis szükség lenne rá, akkor megvannak hozzá a szükséges eszközök. Elmondta azt is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik fázisában az új munkahelyek létrehozására összepontosít a kormány.

Budapesten 17 állami fenntartású kórház higiéniai felújítása kezdődhet meg hamarosan. A munkálatok 60 milliárd forintos költségét uniós és hazai forrásból biztosítja a kormány - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a felújítás érinti a kórházak minden olyan helyiségét, ahol betegek tartózkodhatnak.

Újabb 30 embernél mutatták ki az új koronavírust, az aktív fertőzöttek száma ezzel 708-ra nőtt. Újabb halálos áldozat nincs, eddig 608-an haltak bele a kórba. A járvány kezdete óta 4946 embernél igazolták a fertőzést, 3630-an már meggyógyultak.

Eljárásrenddel segíti az egyetemeket a tanévkezdésre felkészülésben az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Eszerint a felsőoktatási intézmény épületeit, rendezvényeit, tanóráit kizárólag egészséges, koronavírusos megbetegedés tüneteit nem mutató emberek látogathatják. A kollégiumokba beköltözés előtt ki kell tölteni egy kérdőívet, és testhőmérsékletet kell mérni.

Júliusban nőtt a belföldi vendégforgalom éves összevetésben is. A magyarországi szálláshelyekre csaknem 1,4 millió vendég érkezett a múlt hónapban, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelkedőnek nevezte az eredményt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.

Átfogó elővárosi vasútfejlesztési program előkészítéséről döntött a kormány. Elkezdődhet a lajosmizsei, a veresegyházi elővárosi vasútvonal, valamint a Kőbánya felső-Rákosliget közötti vonalszakasz átfogó fejlesztésének előkészítése a Budapest Fejlesztési Központ irányításával.

Törvénymódosítást kezdeményez az LMP a közmunkások béremeléséért. Hohn Krisztina, a párt parlamenti képviselője elmondta: az elmúlt években nem emelkedett a közmunkások járandósága, így garantált bérük 50.400 forint. Az LMP annyival emelné meg a közmunkások bérét, hogy az ismét elérje a minimálbér 70 százalékát.

Elhunyt Eősze László zenetörténész, művészeti író. Az Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetudós, zongoraművész 96 éves volt. A Magyar Művészeti Akadémia megemlékezésében kiemeli, hogy Eősze László a magyar zeneműkiadás 20. századi történetének egyik meghatározó alakja volt.

Elhunyt Szebeni András fotóművész. A Balogh Rudolf-díjas érdemes művészt 74 évesen érte a halál. Szebeni András munkáit számos köz- és magángyűjtemény őrzi, köztük a New York-i Metropolitan Múzeum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×