INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

koronavírus

turizmus

belföldi turizmus

külföldi turista

Kémiai szúnyogirtást végez egy An-2 típusú repülőgép a Tisza-tónál, Kiskörénél 2018. május 29-én. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az országos szúnyoggyérítési program hatodik hetében újabb 45 ezer hektáron folytatja a szúnyogirtást.

Júliusban berobbant a belföldi, főleg a vízparti turizmus

Infostart / MTI

Júniushoz képest 2,5-szeresére nőtt a belföldi turisták száma júliusban, a tavalyinál pedig százezerrel többen, 1,1 millióan töltötték Magyarországon a szabadságukat a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint. Csak júliusban 8 milliárdot költöttek szálláshelyekre a Szép-kártyákról. A fővárost elkerülik a hazai turisták, külföldiek pedig alig jöttek.

A magyarországi szálláshelyekre csaknem 1,4 millió vendég érkezett júliusban, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ebből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakán át tartózkodott a belföldi szálláshelyeken - írta az MTI a Magyar Turisztikai Ügynökség napi adatszolgáltatáson alapuló adatbázisa havi összesítése alapján. Ez alátámasztja azt a várakozást, ahogy akinek még van szabadsága, azt belföldön tölti majd, és esélyesnek látszik, hogy teljesül az a jóslat is, amelyről az InfoRádió turisztikai szakértője, Kiss Róbert Richard beszélt a hó elején, vagyis augusztusban akár meg is haladhatja a 2019-es belföldi adatokat a hazai turizmus.

Az MTÜ közleménye is azt emelte ki az adatok kapcsán, hogy a belföldi promóciók - így a Magyarország visszavár kampány - meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel. Azt nem részletezték, hogy a júliusi mintegy 200 ezer külföldi vendég mennyivel kevesebb az egy évvel korábbinál, holott az elmúlt hónapokban a legtöbb szállásadó és turisztikai szakember fájóan hiányolta a belföldi vendégeknél általában hosszabb ideig maradó és többet költő beutazókat.

Az MTÜ NTAK adatai szerint mindenesetre 2020. első első hét hónapjának összesített adatai alapján július végéig 4,1 millió vendég 11,3 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65 százaléka belföldi volt.

A szállodák 2,3 millió vendéget és 5,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatok alapján július végéig a budapesti szálláshelyeken 817 ezer vendég szállt meg, és 2,3 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első hét hónapjában a vidéki szálláshelyekre 3,3 millió vendég érkezett, akik csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Míg vidéken a belföldi vendégek voltak többségben (84 százalék), addig Budapesten a külföldiek, 76 százalékban, a teljes időszakra vonatkozóan.

Júliusban a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire 504 ezer vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, 51 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28 százalékuk szállodákban. A térségben az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 86 százalékát ők adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakák száma szerinti sorrendben Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros voltak. A TOP 5 küldőország - szintén a vendégéjszakák száma alapján - Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt.

A vidéki szálláshelyekre mintegy 1,4 millió vendég érkezett 2020 júliusában, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is erőteljes volt a belföldi forgalom, a vendégek 88 százaléka hazai volt. A vendégéjszakaszám 44 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, további 33 százalékát szállodák, 10 százalékát kempingek, 7 százalékát pedig panziók adták. A Balaton-régió mellett, ahol a belföldi vendégéjszakaszám 42 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt térségek is. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám szerinti sorrendben Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton mellett Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó és a Szigetköz-Győr-Pannonhalma térségek voltak a leglátogatottabbak.

A fővárost elkerülik a hazai turisták

Budapestre júliusban 78 ezer vendég érkezett, ez 236 ezer vendégéjszakát jelentett, aminek 50 százalékát szállodákban, további 36 százalékát budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken, 11 százalékát pedig közösségi szálláshelyen töltötték el. A külföldi vendégek számának mérsékelt növekedése tovább folytatódott júliusban is.

Az év hetedik hónapjában 47 ezer külföldi szállt meg Budapesten,

ezzel márciust követően ismét magasabb lett a külföldi vendégek száma, mint a belföldieké, ami 31 ezer volt júliusban. A TOP 5 küldőország, vendégéjszakaszám alapján Németország, Lengyelország, Franciaország, Egyesült Királyság és Csehország volt.

Az összes szálláshely szállásdíj bevételének 53 százaléka szállodákban, további 32 százaléka pedig a magán- és egyéb szálláshelyeknél keletkezett júliusban. A kormány tavasszal módosította a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályokat: megfelezte a béren kívüli juttatás összes adóterhét, és duplájára emelte a feltölthető összeghatárt a belföldi turizmus ösztönzése érdekében. Az adatok szerint a magyarok közel 8 milliárd forintot költöttek a szálláshely alszámláról, így a szálláshelyek összes bevételének ebben a hónapban mintegy 17 százalékát adta a SZÉP-kártyás forgalom. Júliusban a SZÉP-kártya költések 72 százaléka szállodákban, további 13 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018