eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke köszöntőt mond a 2020. évi Jedlik Ányos-díjak átadóünnepségén a Millenáris Startup Campuson 2020. július 21-én. A díjakat a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, a kiemelkedő színvonalú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként adják át. A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át 25 éve, idén a járványhelyzet miatt halasztották júliusra az ünnepséget.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Érdekes hatással volt a szabadalmakra a járványhelyzet

Az utóbbi hónapokban a szabadalmak számán és a magyar védettség nemzetközivé tételén is érezhető volt a koronavírus-járvány – mondta el az InfoRádiónak Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Jedlik Ányos-díjak átadása után.

A Jedlik Ányos-díj a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó elismerés, amely egyedi és egyszeri Magyarországon – fogalmazott Pomázi Gyula. A hivatal elnöke megjegyezte, a 25. alkalommal megrendezett eseményen minden olyan tudományos, szakmai és kutatói, illetve vállalati munkát díjaztak, amelyben valamilyen formában az iparjogvédelemnek, a szabadalmaztatásnak és az ehhez kapcsolódó szerzői jogoknak a fontossága megjelenik. Ugyanakkor nagyon erőteljesen próbáltak a népszerűsítés irányba is elmozdulni, „hogy amit kitalálunk, annak a hasznosításához társuló különböző feladatokat hogyan és miként lehet megcsinálni” – fogalmazott a szakember.

Pomázi Gyula megfogalmazása szerint

az idei évben életműveket díjaztak,

előtérbe helyezve az olyan jellegűeket, amelyekben, azon kívül, hogy nagyon erőteljes a kutatás-fejlesztés és az innovációs szakmaismeret, az adott termékek, illetve technológiák piacra jutását is a lehető legjobban „rakja össze” a feltaláló, segítve azt, hogy a különböző szabadalmaztatási folyamatok eredményeként megszületett produktum a piacon is életképes legyen – magyarázta.

Ennek szellemében – többek között – egy hangsugárzást kutató villamosmérnök, egy biológus-genetikus, illetve egy vegyészmérnök kutató is részesült az idei Jedlik Ányos-díjban, de az elismertek táborát erősíti egy olyan iparjogvédelmi szakjogászként dolgozó, egy teljes életpályát felmutatni bíró ügyvivő, aki segítette azokat az embereket, akik feltalálóként a szabadalmaztatás folyamatába bele szerettek volna az elmúlt években kapcsolódni – fogalmazott a hivatal elnöke, megjegyezve: egy nívódíjas faipari mérnök is kapott Jedlik-díjat a hazai tárgykultúra megújítása, illetve a formatermezés területén elvégzett munkássága miatt.

A járványhelyzetben

Pomázi Gyula az InfoRádió kérdésére arra is kitért, egyértelműen igazolható, hogy az elmúlt hónapok járványhelyzete hatással volt a szabadalmakra. „Érdekes” számokat produkált az első negyedév, valamint első félév összesítése: minden olyan iparágban, amely az egészségipar különböző területeihez – gyógyszergyártás, orvosi műszergyártás – kapcsolódott, mind megnövekedtek a szabadalmi bejelentések mind a hazai és a nemzetközi szinten – ismertette a szakember. Tapasztalataik szerint ráadásul az ezekhez társuló innováció és társadalmi igény ezt folyamatosan „pörgeti” is, ezért a hazai tudás nemzetközi bejelentéseiben is van egy jelentős, több mint 6 százalékos növekedés – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×