eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Változhatnak a beutazási szabályok és ki lehet kiváltani a karantént

A kormány szerdai ülésén megteremtette annak a lehetőségét, hogy országokon beül, államonként, tartományonként is lehessen változtatni a színek szerinti besoroláson, mert egyes országon, régión belül nagyon eltérő lehet a járványügyi helyzet.

Hétről hétre döntenek az országok járványügyi besorolásáról - erősítette meg a szerdai kormánydöntésekről beszámolva a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint Gulyás Gergely fogalmazott, a kormány szerdán megteremtette a regionális besorolás lehetőségét egyes országokon belül, így bizonyos tartományokra, területekre vonatkozóan más-más besorolás lesz lehetséges.

Az országok vasárnap kihirdetett szín szerinti besorolásán egyelőre nem változtattak, és régiókról sem döntöttek, ehhez még idő kell Gulyás Gergely szerint. Az országok besorolásáról a Magyar Közlönyben megjelent országos tisztifőorvosi határozatot az országok teljes listájával IDE kattintva elolvashatja.

Pillanatnyilag ez a besorolás van érvényben.
Pillanatnyilag ez a besorolás van érvényben.

A cellainformációk alapján ellenőrizhetik, honnan jön a beutazó

A határátlépéskor történő ellenőrzésnél el kell mondani, merre járt az utazó. Azzal kapcsolatban, hogy egyesek a karantén elkerüléséért esetleg eltitkolják a valóságot, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az emberek nagy része igazat mond, de ha szükséges, a cellainformációk alapján ez ellenőrizhető.

Ha a sárga vagy a piros besorolású országokból érkezik valaki repülővel Magyarországra, rá továbbra is a jelenleg érvényes jelenlegi lázmérési szabályok vonatkoznak. Ha külföldi állampolgár jön ezekből az országokból, és felmerül a Covid-19 betegség gyanúja, nem engedik be az országba.

A magyar állampolgárt természetesen beengedik, de ha van gyanú a betegségre, karanténba kell vonulnia. Ennek mikéntkéről később a miniszter elmondta, a rendőrséggel együtt kell megoldani, hogy a betegséggyanús emberek a számukra karanténként kijelölt helyre eljuthassanak – nem ülhetnek tömegközlekedésre, de autóval hazamehetnek.

Hozzátette még, hogy

zöld jelzésű országokból érkezőknél is van szúrópróbaszerű lázmérés.

Zöld országba ment ki, de időközben sárga lett? Ez a megoldás

Ha egy magyar állampolgár kiutazik egy zöld besorolású országba, de mire visszajön, az az ország a járványügyi adatok miatt a rosszabb, sárga besorolásba kerül, akkor a hazautazáskor érvényes színkód alapján kell eljárni.

A magyar kormány szerint indokolt, hogy Horvátország jelenleg a legbiztonságosabb, azaz a zöld kategóriába került, hiszen az egymillió főre jutó fertőzések száma lényegesen alacsonyabb, mint a sárga besorolású országokban.

Az országok színbesorolására az országos tisztifőorvos, Müller Cecília tett javaslatot - erősítette meg a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A negatív teszt kiválthatja a karantént

Ha valaki nem akar karanténba kerülni, igazolnia kell, hogy nem fertőzött, ehhez pedig negatív teszt kell. Két megoldás van. Az egyik, hogy mielőtt Magyarországra belépne, két tesztet készíttet külföldön, 48 órás időkülönbséggel, és ha ezek negatívak, beléphet az országba és nem kell karanténba mennie. A másik lehetőség, hogy az utazó itthon készíttet tesztet, ami ha negatív, kiválthatja a karantént (sárga országnál egy negatív teszteredmény után elhagyható a karantén, pirosnál meg kell várni a második negatív igazolást).

Az utazási korlátozások nem vonatkoznak azokra, akik már regisztráltan kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből, ők hat hónapon át szabadon utazhatnak,

mert a jelenleg elfogadott ismeretek szerint a vírus okozta betegségen átesettek legalább fél-egy évig nem kaphatják el újra a betegséget – mutatott rá Gulyás Gergely.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×