eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kormányinfó: újabb szigorítás jöhet a magyar koronavírus-szabályokban

Szóba került Kaleta Gábor büntetőügye, az Airbnb-re vonatkozó szabályozás kérdése és kiderült, szabott-e határidőt a kormány a Lánchíd-felújítás közbeszerzésének kiírására. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatott.

2020.07.09. 10:35

Körbeveszik Magyarországot az emelkedő koronavírus-esetszámos országok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összefoglalóval kezdte, ismételve, hogy amíg nincs vakcina, velünk él a vírus. Az operatív törzs azt közölte a kormánnyal szerdán, hogy bár csökken az aktív megbetegedések száma Magyarországon, a környező országban aggasztóan nőnek az új esetek számai. A június 22-én regisztrált adatokhoz képest az aktív betegek száma Horvátországban 87-ről 934-re nőtt, Szlovéniában 36-ról 223-ra emelkedett, Szerbiában 731-ből 3369 lett, Szlovákiában 113-ról 297-re, Ausztriában 449-ről 1086-ra ugrott. A térség több más országában is megfordult a csökkenő trend.

Az újonnan talált magyar eseteknél, ahol kisebb góc alakult ki, külföldről hozták be a fertőzést

– mondta Gulyás Gergely.

Az operatív törzs ma is ülésezik, nem zárható ki, hogy újabb szigorítást vezetnek be. Később kiderült, hogy várhatóan csak pénteken vagy szombaton jelentik be a döntéseket.

2020.07.09. 10:45

Jövő csütörtökön uniós tanácsülés lesz

Ennek jelentősége óriási, még sosem volt példa arra, hogy a közösség ilyen nagy adósságot vállaljon fel együtt. Az EU a 750 milliárd euróból 500 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként osztana ki, 250 milliárdot pedig hitelként. 2028-ban kezdődne a hitel törlesztése, 30 éves kötelezettséget vállal az EU – vagyis a Next Generation, a következő generáció fogja visszafizetni, utalt a program uniós nevére Gulyás Gergely.

A magyar kormány álláspontja szerint nem jó dolog eladósodással kezelni egy válságot. Tudják ugyanakkor, hogy teljes konszenzust kell teremteni a program elfogadásához, és látják, hogy vannak nagyon nagy gazdasági nehézséggel küzdő déli államok, veszélybe került az államháztartásaik működése, ezért Magyarország elfogadja az adósságvállalást.

Ehhez azonban feltételeket szabnának, például ne kapjanak a gazdag országok többet a szegényeknél és politikamentes legyen az elosztás, vagyis a magyar kormányzati álláspontot a jogállamiságra hivatkozva ne lehessen kritizálni, ilyen kitétel ne legyen a csomagban a támogatás feltételeként.

Megemlítette még, hogy azért került az EU ilyen helyzetbe, mert sok tagállam megszegte a Lisszaboni szerződést.

Jövő hét hétfőre és keddre rendkívüli ülést hívnak össze, amelyen az Országgyűlés "világos mandátumot ad" a kormánynak a vonatkozó tárgyalásokhoz. A miniszter azt is mondta, hogy ha a megállapodás nem felel meg a magyar kormány elvárásainak, akkor Orbán Viktor megvétózhatja - ez minden kormányfőnek joga egyébként.

2020.07.09. 10:50

Kaleta Gábor ügye

(A volt perui nagykövet ellen azért zajlik eljárás, mert a számítógépén több mint 19 ezer, gyerekkorúról készített pornográf képet foglaltak le. Elsőfokú ítélet született, amely ellen Kaleta ügyvédje fellebbezett.)

A kormány áttekintette a vonatkozó szabályozást, és úgy vélik, a konkrét esetben történtek gyomorforgatóak és a lehető legnagyobb büntetésért kiáltanak. A Fidesz frakciója már bejelentette, hogy szigorítanák a jogszabályokat, munkacsoport összehívását kezdeményezték, a kormány is nyitott a Btk. (büntető törvénykönyv) módosítására.

(Az újságírók többször is visszatértek az ügyre lejjebb egy bejegyzésben összefoglaltuk a kérdés-válaszokat.)

2020.07.09. 10:51

Airbnb

A kormány szerint a kerületeknek kell megadni a jogot, hogy szabályozzák az Airbnb-vel kapcsolatos lehetőségeket, a teljes szabadságtól a teljes tilalomig bármilyen döntést hozhatnak, a nemzetközi példák is sokfélék, mondta Gulyás Gergely. Miután amúgy is ülésezik az Országgyűlés jövő hétfő-kedden, ezért lehetőség van elfogadni egy ilyen törvényjavaslatot.

A kormány úgy véli, nem neki, hanem az érintett helyeknek - mivel az efféle lakáskiadás elsősorban a fővárosra koncentrálódik, ezért a kerületeknek - kell eldönteniük, hogy jó-e nekik az Airbnb. Az egyes kerületeknek eltérő lehet a véleményük ez ügyben, a kormány "távol maradásával" viszont a helyi viszonyoknak (lakosság, turizmus, önkormányzat érdekeinek) megfelelő helyi döntések születhetnek.

Kérdés, hogy az a turista, aki Airbnb-vel eljön Budapestre, ennek tilalma után szállodai elhelyezéssel eljön-e? Ugyanakkor azt is látja a kormány, hogy a lakáspiacot is alaposan felforgatta az Airbnb-zés, ezért adnak lehetőséget a korlátozására.

2020.07.09. 10:54

Nemzeti konzultáció

323 ezer kérdőív érkezett vissza szerda estig, az összes küldemény fele pedig még kipostázás alatt van.

2020.07.09. 10:54

Kérdések jönnek

Kontakthibás a mikrofon, apró fennakadás.

2020.07.09. 10:55

Még néhányszor a Kaleta-ügyről

Mondhatnak-e véleményt bírósági ügyekről politikusok? (Többek között Kocsis Máté előző napi közleménye kapcsán érkezett a kérdés.)

A kormány a súlyos büntetőpolitika pártján áll, Gulyás Gergely személyes véleménye szerint is túl enyhe a volt perui nagykövetre kirótt ítélet. A kormány egyféleképp tud befolyással lenni a bíróságra, úgy, hogy szigorítja a vonatkozó törvényeket.

Miért titkosították az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén elhangzottakat?

Gulyás Gergely nem tudja, de támogatni fogja a titkosítás feloldását, ha valamely politikus azt javasolná.

Hogyan változtatnának a vonatkozó törvényeken?

A gyermekvédelmi szabályozás komplett áttekintésére fog sor kerülni, ősznél, télnél későbbre nem halasztanák a módosításokat, még úgy sem, hogy közben szakértőkkel is kell egyeztetni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ügyészi munkát tervezik-e újraszabályozni?

Az ügyészi vádemelés intézménye megmarad, ítéletet a bíróság hoz. A tárgyalásról való lemondásra volt lehetőség az eljárás során, ezzel mindenhol a világon enyhébb büntetés jár, Magyarországon is. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy pedofil jellegű bűncselekmények esetén ne lehessen lemondani a tárgyalás jogáról. (Az ügyészségi javaslat szerint Kaleta felfüggesztettet kaphatott, ha beismerő vallomást tesz – így történt. Az újságírói kérdések azt próbálták kideríteni, hogy az ügyészségi eljárással vagy a bíróság által kiszabott ítélet valamely részével van-e gondja a kormánynak és szándékozik-e emiatt a gyermekvédelmet érintő Btk-szabályokon kívül másokon is változtatni.)

Tervezik-e, hogy a nemzetbiztonsági átvilágítási eljáráson változtatnak?

Vizsgálják, hogy történt-e mulasztás a nagykövet átvilágításai kapcsán.

Támogatna-e Gulyás Gergely egy nyilvános listát azokról, akiket elítélnek pedofíliával kapcsolatos ügyben?

Igen.

2020.07.09. 11:00

Szigorítanak-e a Szerbiából egyelőre megengedett beutazáson?

Gulyás Gergely megismételte, hogy a koronavírus-fertőződések emelkedő száma miatt nemcsak Szerbia, hanem más országok esetében is esedékes a szabad határátlépés lehetőségének felülvizsgálata, az operatív törzs délután vagy este ülésezik.

2020.07.09. 11:03

Valóban július 20-ig adott-e határidőt a kormány Budapestnek a Lánchíd-felújítás közbeszerzésének kiírására?

Nem adtak határidőt.

2020.07.09. 11:04

A 4-es metróval kapcsolatos visszaélések

Mindent megtesz a kormány, hogy a lehető legkisebb legyen a kifizetendő összeg, az első javaslat 60-61 milliárd forint volt. Nincs még végleges döntés az ügyben.

2020.07.09. 11:05

MTA kutatóintézeteinek sorsa

Freund Tamás új elnöknek gratulált Gulyás Gergely. Úgy látja hogy a leválasztott kutatóhálózat ügye nyugvópontra jutott, annyi idő pedig még nem telt el, hogy értékelni lehessen az új rendszert. Reméli, hogy jó lesz az együttműködés az MTA és a kutatóhálózat, valamint a kormány között, és az Akadémia elfogadja majd az átalakítást.

2020.07.09. 11:06

Tárgyalt-e a kormány arról, hogy átvegye a Lánchíd felújításának ügyét?

Drukkolnak a fővárosnak, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve: a korábbi közbeszerzési eljárás januárban lett eredménytelen, szerinte nincs indoka a fővárosnak arra, miért nem írtak ki azóta új közbeszerzést. Az elvi lehetőség megvan arra, hogy a hídfelújítás ügye átkerüljön a kormányhoz.

2020.07.09. 11:08

Az illegális határátlépések ellen mit tesz a kormány?

Nőtt az ilyen kísérletek száma a magyar határon, megakadályozásukra helyben biztosítottak a feltételek.

2020.07.09. 11:17

A trieszti kikötő ügye hogy áll?

A magyar állam 31,075 milliárd euró tőkét bocsátott annak a cégnek a rendelkezésére, amely biztosítaná, hogy Magyarország tengerhez jusson. Nem tudnak arról, hogy az olasz környezetvédelmi minisztérium ne engedélyezné a beruházást. A kikötő megnyitásának idejében nincs változás.

2020.07.09. 11:17

Útdíjemelkedés

Még 2018-ban döntöttek az inflációhoz kötött drágításról, nem a koronavírus-járvány idején, most (július 1-jétől) csak a megvalósítás kezdődik.

2020.07.09. 11:20

Lesz-e elég pénz jövőre a járvánnyal kapcsolatos védekezésre?

Több mint 250 milliárdos tartalék van a jövő évi költségvetésben, csak idén volt ennél több (közel 500 milliárd). A gazdaságvédelmi és járványvédelmi alapból rugalmasan csoportosíthatók át pénzek a védekezésre, Gulyás Gergely szerint elegendő lesz a rendelkezésre álló keret.

2020.07.09. 11:21

Jobb lett volna a koronavírus-járvány idején, ha van saját légitársasága Magyarországnak?

Előny, ha van saját légitársasága egy államnak, de jó volt a magyar helyzet, ugyanis vannak honvédségi repülők, és a WizzAir gépei is nagy számban voltak Budapesten, meg tudtak állapodni a légitársasággal a szállítási feladatokban.

Később Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, nem merült fel a kormányban, hogy állami tulajdont szerezzen a WizzAirben. (A kérdés annak nyomán hangzott el, hogy a német kormány a nemzeti légitársaságban az állami támogatásért cserébe 20 százalékos Lufthansa-tulajdont kapott.)

2020.07.09. 11:22

A budapesti repülőtér megközelíthetősége

A gyorsvasút tervei készen állnak, szeretnék, ha minél előbb elkészülne.

2020.07.09. 11:23

Segít-e a kormány a felsőoktatási intézményeknek abban, hogy ne csak távoktatásban folytatódhasson a külföldi hallgatók képzése?

Szeptemberig át kell gondolni, hogy miként jöhetnek Magyarországra az itt tanuló diákok, például lehet szó arról, hogy ha romlik is a koronavírus-helyzet, két negatív teszt után beléphessenek az országba a diákok. A küldő ország járványügyi helyzetét is figyelembe veszik majd.

2020.07.09. 11:25

Jelenleg is külföldön lévő, üdülésből vagy munkából hazatérő magyarokra vonatkozó szabályok változnak-e?

Nem lehet azonnal életbe lépő, mondjuk két hét karantént előíró szabályozást hozni ilyen helyzetben, szükség esetén az érkezők tesztelésére most is van lehetőség. A jövőbeni döntésekkel kapcsolatos spekulációba Gulyás Gergely nem akart belemenni.

2020.07.09. 11:33

Bányaterületek és az állami elővásárlási jog bejegyzése - ezt is a külföldi kivásárlás veszélye indokolta?

Olyan területekről van szó, amelyeken a kormányrendeletben szereplő ásványkincseket nem tártak fel és nem is volt ilyen mintavétel, hétvégi telkekről van szó – részletezte a kérdező.

Gulyás Gergely közölte: látta, hogy Schiffer András peres képviseletet vállalt egy ügyben, ugyanakkor még egykori képviselőtársa is egyetért azzal, hogy a külföldi felvásárlás elleni fellépés helyes - ha a végrehajtás nem volt tökéletes, akkor a fellebbezési eljárásokkal a megoldás előtti út nyitott.

Hozzátette, bányászati jogszabályok nem változtak, főleg nem olyan, ami tulajdonjog-korlátozással járna, de egy esetleges ilyen esetén amúgy is teljes kártalanítási kötelezettsége van az államnak.

(Schiffer Andrást volt parlamenti képviselőt azért kereste meg egy magánszemély, mert több ingatlanjára is elővásárlási jogot jegyeztetett be a kormányhivatal. A telkek Fejér megyében fekszenek, az elővásárlási jog bejegyzését pedig a Veszprém Megyei Kormányhivatal kezdeményezte mint bányahatóság. A hivatal egy májusban meghozott kormányrendeletre hivatkozott, amivel az állam a bányateleknek minősülő ingatlanok esetében feljogosította saját magát az elővásárlási jog bejegyzésére – írta a Népszava.)

2020.07.09. 11:34

Beruházások a Hajógyári-szigeten és árvízvédelmi gát

Sportakadémiát terveznek a Hajógyári-szigetre. Óbuda önkormányzata korábban közölte, nem támogatja, hogy a kormány gátat építsen a Hajógyári-sziget köré, és így mintegy ezer fa elpusztuljon. Azt sem akarják, hogy a terület parkos északi részén bárki is építkezzen. (Szerdán kora este civilek tiltakoztak a beruházás ellen. A Hadrianus-palota feltárásáról itt írtunk korábban, ebben a cikkben pedig a sportközpont létesítményei miatti gátrendszerről volt szó.)

Gulyás Gergely most elmondta: a Hajógyári-szigetre tervezett sportakadémia tervei még nem kerültek a kormány elé, csak elvi támogatása van a projeknek. Úgy tudja, van alteratív árvízvédelmi megoldás is.

2020.07.09. 11:36

A levegőben is terjed a koronavírus, jelentette be a WHO - összefügg-e ez az USA-WHO-szakítással?

Gulyás Gergely válaszolt: nem tudja, de a WHO bejelentése nem teljesen újszerű, inkább csak az a kérdés, hogy milyen távolság esetén áll fenn a levegőben terjedés veszélye. Reméli, hogy a WHO-nak csak szakmai motivációja van.

(A WHO számos kutatási eredményre hivatkozva azt közölte, hogy nemcsak cseppekkel terjed a vírus, hanem kisebb részecskéken a levegőben is megmaradhat zsúfolt zárt terekben - részletek itt.)

2020.07.09. 11:39

Ellenzéki kritikák érték az állítólag nem megfelelő lélegeztetőgépek vásárlását és a 16 ezres darabszámot - mit gondolnak erről?

Senki nem vitathatja annak a kormányzati szándéknak a jogosságát, hogy márciusban arra kellett készülni, mindenki kapjon egészségügyi ellátást, ne kelljen arról dönteni, hogy ki jut lélegeztetőgéphez és ki hal meg. Ráadásul akkor "szabad rablás" volt a lélegeztetőgépek piacán. Ilyenkor akadhatnak műszaki problémák Gulyás Gergely szerint, de ezek jó részét sikerült megoldani és mégis üzembe állítani egyes gépeket, a többinél garanciális joggal fognak élni. Végül több eszköz érkezett be, mint amire a legrosszabb esetben is szükség lehet, de ezeknek nagy piaca van a világban - említette meg a politikus.

Arra nem érkezett egyértelmű válasz, hogy nyilvánosságra fogják-e hozni a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos szerződéseket, Gulyás Gergely annyit mondott, hogy a közérdekű adatok megismerhetők, minden tárcának ennek megfelelően kell eljárnia. A vásárlásra elköltött összeg nagyságát már közölték.

2020.07.09. 11:41

A szerb tüntetésekkel kapcsolatban a szerb belügyminiszter azt mondta, ezek "gerjesztett" erőszakos cselekmények voltak - fel tud-e lépni egy esetleges ilyen megmozdulás ellen a magyar rendőrség?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nálunk nem lesznek ilyenek, de a rendőrségnek minden szükséges eszköze megvan.

2020.07.09. 11:45

Terveznek-e a Lánchíddal kapcsolatos törvényalkotást hétfő-kedden a rendkívüli parlamenti ülésen?

Nem.

2020.07.09. 11:55

Mostanában jár le az álláskeresési járadéka azoknak, akik a járvány első heteiben veszítették el a munkájukat, ők a közfoglalkoztatotti programokban helyezkedhetnek el - terveznek-e e téren változást?

A járvány legsúlyosabb időszakában mintegy 125-130 ezren vesztették el az állásukat, ez a szám a beinduló gazdasági élet nyomán mostanra mérséklődött. Továbbra is azt mondják, hangsúlyozta Gulyás Gergely, hogy az állam mindenkinek tud munkát adni, de a júniusi részadatok alapján úgy tűnik, a gazdaság újraindulása azokban a szektorokban, ahol a legtöbben maradtak állás nélkül, gyorsabban zajlik le, mint gondolták.

Emiatt a bértámogatás és az adómentesség sem marad fenn tovább, nem terveztek hosszabbítást, a cégeknek, munkavállalóknak boldogulniuk kell.

2020.07.09. 12:04

Szent János kórház felújítására vonatkozó tervpályázatot mikor írják ki?

A pályázatot kiírták egy-két hónapja, Gulyás Gergely úgy tudja, hogy napokon belül meglesz az eredmény.

2020.07.09. 12:06

2020 májusban döntött a kormány a légiiparban működő vállalkozások adómentességéről. A Wizz Air kap-e ilyen segítséget?

A miniszter feltételezi, hogy igen, de nem tudja, mennyit, mert az idei év végéig van életben ez a kedvezmény. Hozzátette: a WizzAir Magyarország számára érték (de persze nem elfogadható, hogy az utasokkal szemben néhány esetben nem kellően léptek fel), működése a gazdaságnak fontos, ezért ha óriási veszteségeket szenved el, jogos a támogatás.

A társaság balkáni járatait állami szubvencióval támogatja, tartja fenn az állam – most a veszteséges járatok teljes költségét fizetik-e?

Gulyás Gergely emlékei szerint konkrét összegeket adnak a veszteséges járatok után, azért, mert Magyarországnak gazdasági érdeke, hogy legyen összeköttetés a balkáni városokkal.

2020.07.09. 12:14

A vírus hosszú távú negatív hatásaira vonatkozóan vannak-e magyar utókövetési vizsgálatok?

Mint ismert, Jakab Ferenc virológus vezetésével működik a koronavírus-kutató akciócsoport, amely számos más mellett ezt is vizsgálja, és a Semmelweis Egytemen Merkely Béla professzoréknak is vannak a Covid-19-betegség hosszútávú hatásait vizsgáló kutatásai.

2020.07.09. 12:15

Vége a tájékoztatónak.

Köszönjük a figyelmüket! Néhány témáról hamarosan önálló cikkben számolunk be bővebben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×