INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

who

koronavírus

járvány

egészségügy

WHO: bizonyítékok vannak arra, hogy a vírus a levegőben is terjed

WHO: bizonyítékok vannak arra, hogy a vírus a levegőben is terjed

Infostart / MTI

A közelmúltban nemzetközi kutatók egy csoportja kongatta meg a vészharangot, most megszólalt és egyúttal figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

Bizonyítékokat találtak nemrégiben arra, hogy a koronavírus a levegőben is terjed - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely figyelmeztetett arra is, hogy a járvány világszerte gyorsul.

"Elismerjük, hogy bizonyítékok merülnek fel erre vonatkozóan, így nyitottnak kell lennünk a lehetőségre, és meg kell ismerni a következményeit"

- mondta genfi sajtótájékoztatóján Benedetta Allegranzi, a WHO szakértője.

Előző nap nemzetközi kutatók egy csoportja kongatta meg a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a vírus terjedni tud pusztán a levegőben is.

A WHO szakértője most úgy fogalmazott, hogy nem lehet kizárni ezt a lehetőséget,

különösen a zsúfolt közterületeken.

"A bizonyítékokat mindazonáltal össze kell gyűjteni és elemezni kell" - tette hozzá, és egyúttal a zárt helyiségek hatékony szellőztetését és a fizikai távolságtartást ajánlotta. "Amikor ez nem lehetséges, a maszk viselését javasoljuk" - tette hozzá a szakember.

A Clinical Infectious Diseases Oxford nevű tudományos folyóiratban megjelent cikkben több mint 200 nemzetközi hírű tudós szólította fel hétfőn az Egészségügyi Világszervezetet, hogy ismerje el: a Covid-19 a levegőben is terjedhet.

Korábban a WHO álláspontja az volt, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjedhet át másokra.

Világszinten még nem tetőzött a járvány

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a járvány tovább gyorsul, "még nem értük el a tetőzését".

A halálos áldozatok számának emelkedése globális szinten stabilizálódott ugyan, de miközben egyes országok jelentős haladást értek el az áldozatok napi számának csökkentésében, más országokban ez a szám tovább nő - mondta a főigazgató, emlékeztetve, hogy már 11,6 millió fertőzöttet tartanak nyilván világszerte, és több mint 537 ezer embert ölt meg a vírus hat hónap alatt.

"Nem láttunk hasonlót 1918 óta" - mondta a WHO főigazgatója a spanyolnáthajárványra utalva, amelynek emberek tízmilliói estek áldozatául világszerte. "A nemzeti egység és a nemzetközi szolidaritás kulcsfontosságú, nélkülük nem tudjuk legyőzni a vírust" - hangsúlyozta.

Miután a járvány jelentőségét sokáig lekicsinylő Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírustesztje is pozitív lett, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz emlékeztetett arra, hogy egyetlen ország sem immunis, nem rejtőzhet el a vírus elől, mint ahogyan egyetlen ember sem védett vele szemben.

"Legyünk hercegek vagy szegények, mindnyájan sérülékenyek vagyunk a vírussal szemben" - jelentette ki Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója is, aki gyors jobbulást kívánt a brazil elnöknek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018