eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma
A Hajógyári-sziget Budapesten, az előtérben az Óbudai rakpart.
Nyitókép: MTI/Szabó Sándor

Kiss László: Óbudának nincs szüksége egy új Manhattan kiépítésre

Komoly vita bontakozott ki az állam által a Hajógyári-szigetre tervezett védművekről, amelyek miatt jelentősen megváltozna a környezet. Ezt az óbudai önkormányzat és a főváros vezetése is ellenzi.

A III. kerületi önkormányzat nem támogatja azokat a terveket, amelyek szerint beépítenék a Hajógyári-szigetet, mert a terület jelenleg egy családi, pihenő övezet – hangsúlyozta Kiss László polgármester.

„Egy új Manhattan kiépítésére nincsen szüksége sem a fővárosnak, sem pedig a kerületnek – fogalmazott –, ezért a tervekben szereplő beépítési funkciót egészen biztos, hogy nem tudnánk támogatni. Sokak régi terve a Hajógyári-sziget beépítése, amely egy nagyon rossz elgondolás, mert a terület jelenleg egy családi pihenő övezet. Tehát

jelentős funkcióváltás és környezetpusztítás árán lehetne másképp működtetni,

ebben pedig a III. kerület nem partner” – ismételte meg.

A Népszava írt arról kedden, hogy komoly beavatkozásra készül a kormány Budapest egyik részben állami- és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten, ahol olyan védműrendszer megépítését tervezik, amely az egész területet megóvná az áradásoktól. A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán derült ki: a szigeten található 15 hektáros ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése.

Legrosszabb esetben is 1000 darab, 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni.

Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél problémákat okozhat. A tervek szerint a sziget északi részén egy földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. Az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül pedig mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát.

Az óbudai polgármester is megerősítette, ha gátakat emelnek a Hajógyári-szigeten, az nehezíti a római-parti védekezést is.

„Ha a Hajógyári-sziget az óbudaiak és a fővárosi lakosság egyik zöld kirándulóhelye, akkor mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mennyire kell ezt gáttal megvédeni – tette hozzá Kiss László. – Szerintem semennyire. A kerületnek nagyon fontos a Római-part védelme, azonban, ha a Hajógyári-szigeten megtörténik egy jelentős gátemelés, ebben az esetben

a római-parti védekezés megnehezül, hiszen ott felduzzadna a vízszint”

– vélekedett.

A polgármestere hangsúlyozta, a Hajógyári-sziget helyzetét nagyban nehezítik a szervezetlen tulajdoni viszonyok. „A 3. kerületi önkormányzatnak a sziget északi részén és a nyugati partszegélyen vannak tulajdonai, a fővárosnak a középső területeken, míg az államnak délen. Ehhez képest, hogy a helyzet kuszább legyen – tette hozzá –, a kerületi önkormányzat szabályozhat a parti területeken kívül mindenütt, magyarán, de ahol tulajdona van, ott nem, arra a főváros hivatott. Mindezek ellenére Óbudának jelentős szabályozási és tulajdonosi jogai vannak. Ezért különösen érdekes, hogy a kerületi önkormányzatot senki sem kereste meg a tervekkel kapcsolatban. Ha valaki ezen a területen valamit akar csinálni, akkor tulajdonosként bennünket, szabályozóként a fővárost kellene megkeresnie, ami ez idáig nem történt meg” – emelte ki.

A főpolgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy olyan beruházáshoz, amely a kormányhivatal tervei szerint is 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá. Karácsony Gergely szerint bármilyen beruházás csakis az érintettek bevonásával történhet, és nem járhat a zöldfelület indokolatlan pusztításával.

Időközben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta,

ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×