eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogadta a jövő évi költségvetést az országgyűlés kormánypárti többsége - a nap hírei

Ősztől minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket a közoktatásban. Államosítanák a Lánchidat a kormánypártok, ha a főváros rövid időn belül nem kezdi meg a felújítást.

Elfogadta a jövő évi költségvetést az országgyűlés kormánypárti többsége. Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi büdzsét a gazdaságvédelem költségvetésének nevezte, amely a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a forrásokat a gyermeket nevelő családok támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez, a munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához. Előzőleg Karácsony Gergely főpolgármester, illetve más ellenzéki és független önkormányzati vezetők is tiltakoztak a helyhatóságokat érintő elvonások miatt.

Nem a visegrádi államok miatt van szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre - erősítette meg a V4-ek csúcstalálkozója után a magyar kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: mind a négy ország jól kezelte a járványt, és ellenőrzés alatt tartja az államadósságát.

Egyhangúlag megszavazta a parlament, hogy a kormány egy év múlva egy uniós irányelvnek megfelelően rendeletben tiltsa be az egyszer használatos műanyag termékeket. A kabinet a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.

Négy év alatt visszaépül a tizenharmadik havi nyugdíj - jövő januárban havi nyugdíjuk negyedével kapnak többet az idősek. Az országgyűlés által elfogadott javaslat szerint a plusz összegre az jogosult, aki a megelőző évben már legalább egyetlen napra nyugdíjjogosult volt és januárban is az. Az ellenzék szavazatszerző látszatintézkedésnek tartja a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését.

Ősztől minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket a közoktatásban. A tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenest, a döntés most ezt terjeszti ki mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az országgyűlés arról is döntött, hogy a veszélyhelyzetben már alkalmazott digitális munkarendet a tanév bizonyos időszakában vagy valamilyen speciális esetben ismét el lehet rendelni.

Megszavazta az országgyűlés a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását. Az intézmény fenntartója és vagyonának kezelője a minisztérium helyett szeptember elsejétől az erre a célra létrehozandó alapítvány lesz. A Színház és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata tüntetést tartott az intézmény függetlenségének megőrzése mellett az Országháznál. Az innovációs tárca ugyanakkor hangsúlyozta: az egyetem fenntartóváltása nagyobb önállóságot biztosít.

Jóváhagyta az Országgyűlés az örökségvédelmi jogszabály és az úgynevezett Budapest-törvény módosításait. Orbán Balázs stratégiai államtitkár elmondta: a műemléki és világörökségi védelmet kiegészítve a Citadellát a jövőben kizárólag közérdekű célra lehet majd használni.

Államosítanák a Lánchidat a kormánypártok, ha a főváros rövid időn belül nem kezdi meg a felújítást. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújítás felelőssége is.

Kedvezőbbé tette az olimpikonok özvegyének életjáradékára vonatkozó szabályozást az Országgyűlés. Ezentúl az özvegyi járadék teljes összegét megkaphatja a kiskorú gyermeket nevelő érintett. A kormánypárti javaslat célja a méltó gondoskodás a 47 évesen elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor gyermekeiről.

Jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról. A londoni közlekedési minisztérium által közzétett listán szerepelnek mások mellett a cseh, a lengyel, a német, a francia, a spanyol és az olasz állampolgárok. Feltétel ugyanakkor, hogy az érintettek az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyekre továbbra is vonatkozik a karanténelőírás.

Franciaországban vizsgálat indul a távozó kormányfő és a volt egészségügyi miniszter ellen a koronavírus-járvány kezelése miatt. A kabinet ellen több mint nyolcvan panasz érkezett a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó köztársasági bírósághoz. Édouard Philippe eddigi miniszterelnök pénteken mondott le, miután Emmanuel Macron államfő kormányátalakítást helyezett kilátásba elnöksége utolsó két évére.

Kanada felmondja a Hongkonggal kötött kiadatási megállapodását, miután kedden hatályba lépett az új kínai nemzetbiztonsági törvény a volt brit gyarmaton. A kanadai külügyminiszter azt is közölte, hogy kiterjesztik Hongkongra a katonai és belbiztonsági célokra is felhasználható eszközök Kínába irányuló kiviteli tilalmát.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×