INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

benedek tibor

országgyűlés

törvénymódosítás

életjáradék

Benedek Tibor szövetségi kapitány a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának elődöntőjében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 25-én. A magyar válogatott 8-7-re nyert, így továbbjutott a döntőbe, ahol a szerb-montenegrói párharc győztesével játszik.

Egységet kovácsolt a Benedek Tibor halálával kapcsolatos törvénymódosítás a pártok között

Infostart / MTI

Teljes konszenzus mellett folytatta le az Országgyűlés csütörtökön az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradékkal kapcsolatos - kivételes eljárásban tárgyalt - törvénymódosítás vitáját.

Törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek három fideszes képviselő, amellyel lehetővé tennék, hogy az olimpiai érmes után járó özvegyi járadék teljes összegét megkaphassa a kiskorú gyermeket nevelő özvegy.

A Bánki Erik, Szabó Tünde és Kocsis Máté fideszes képviselők által jegyzett módosító javaslat

  • tíz évről öt évre csökkentené a jogosultsághoz szükséges együttélés időtartamát és
  • az 50 százalékos özvegyi járadékot növelné a teljes összegre kiskorú gyermeket nevelő özvegy esetén

A javaslat célja, hogy a közelmúltban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor özvegye és gyermekei hozzájuthassanak a sportlegenda teljes életjáradékához.

A kormánypárti előterjesztők nevében Simicskó István (KDNP) kifejtette: azért kezdeményezték a törvénymódosítást, mert a kiváló sportoló és remek családapa Benedek Tibor tragikus halála rávilágított a sporttörvényben mutatkozó joghézagra. Noha a parlament általában személyekre szabottan nem módosít törvényt, ez a haláleset rávilágított arra a jogszabályi hiányosságra, amit orvosolni kell emberségből, szurkolói magatartásból fakadóan és jogalkotói felelősségtől vezérelve - mondta expozéjában.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a kormány képviseletében kiemelte: sportolóink megbecsülése közös felelősség és kötelezettség, a szép eredmény, a helytállás ugyanis nemcsak a sportolót, hanem az egész nemzetet büszkévé teheti.

Azt is mondta, hogy az olimpiákon legendává váló sportolók miatt gyermekek százai kapnak kedvet a sporthoz. "Alapvető fontosságú tehát, hogy megbecsüljük kiemelkedő sportolóinkat" - hangoztatta.

Tapolczay Gergely (Fidesz) úgy fogalmazott: bárcsak ne kellett volna benyújtani ezt a módosítást! Szerinte azonban méltó módon emlékeznek meg az egykori vízilabdázó klasszissal a javaslattal, ezzel Benedek Tibor emberi és sportolói nagyságát egyaránt elismeri a Ház. Emlékeztetett ugyanakkor egy hiányosságra: az 1984 előtti siketnéma érmesek még nem jogosultak járadékra.

Steinmetz Ádám (Jobbik) pártokon felül álló kezdeményezésnek tekintette a javaslatot, szerinte ugyanakkor elegánsabb lett volna összpártiként beterjeszteni azt.

Hiszékeny Dezső (MSZP) arra mutatott rá, hogy az elmúlt egy hónapban másodszor módosítják a sporttörvényt kivételes eljárásban. A mostani esetben ez indokolt volt - szögezte le. A politikus

méltatta Benedek Tibor tevékenységét, aki, mint mondta, holtában is egységet tud teremteni, most a parlamenti pártok között.

Arató Gergely (DK) az egész nemzet példaképének nevezte Benedek Tibort. Kijelentette: jogos és méltányos, hogy a nemzet osztozzon a család gyászában és veszteségében, és segítsen is úgy, ahogy tud.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta: Benedek Tibor halálának tragédiája az egész országot megrázta. Teljes konszenzus van arról, hogy a törvényjavaslat jogos és méltányos. Az országnak ilyen eredményeket hozó sportolókat ugyanis meg kell becsülni, ilyenkor lehet érezni, mi az, hogy nemzeti ügy - hangsúlyozta.

Nyitókép: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018