eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszél az Invitel és a Digitális Jólét Program sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2017. augusztus 22-én. Az Invitel  telekommunikációs szolgáltató kínálatában is megjelenik a kedvező árú Digitális Jólét Alapcsomag; a védjegy használatáról ezen a napon írtak alá  megállapodást.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Deutsch Tamás: semmiképp sem szeretnék Donald Tusk barátja lenni

Politikai bűnt követ el az Európai Néppárt elnöke azzal, hogy lengyel belpolitikai céljainak rendeli alá elnöki tevékenységét – mondta az InfoRádiónak Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, azután, hogy Donald Tusk szélnek eresztette azokat a tárgyalókat – más szóval „bölcseket” –, akik a Fidesz–KDNP tavaly tavasszal felfüggesztett tagságáról fogalmaztak volna meg ajánlásokat a párt jövőjét illetően.

Deutsch Tamás felidézte: Donald Tuskot 2019 novemberében választották az Európai Néppárt elnökének, majd idén januárban jelentek meg olyan sajtóértesülések, hogy a Fidesz néppárti tagságának a jövőjével foglalkozó „néppárti bölcsek” befejezték a munkájukat, és letették az írásos javaslatukat az EPP elnökének asztalára. Ezt követően a pártelnök maga is nyilatkozott, hogy a jelentés alapján majd a Néppárt politikai közgyűlésének a napirendjére fogja február-márciusban tűzetni a téma megtárgyalását. Ugyanakkor az év elején voltak olyan értesülések, hogy

„finoman fogalmazva” nem fejtette ki az igazság minden részletét

a Néppárt újdonsült elnöke a bölcsek működésével kapcsolatban – tette hozzá a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője. Most, csaknem fél év elteltével, az egyik bölcs, a volt osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel sajtónyilatkozatban egyértelművé tette, hogy nem mondott igazat Donald Tusk, aki elnökké választását követően nyomás alá helyezte a bölcseket, és olyan javaslatot szeretett volna belőlük „kipréselni”, hogy ők maguk javasolják a Fidesz kizárását. Amikor viszont erre nem voltak hajlandók, akkor szélnek eresztette őket, és befejezettnek nyilvánította a tevékenységüket – fogalmazott a politikus az InfoRádiónak.

Deutsch Tamás megjegyezte: a Fidesszel szembeni agresszív fellépés immár sorozattá vált, Európa valamennyi országát súlyosan érintő koronavírus-helyzet közepette nem a járvány elleni védekezéssel volt elfoglalva a legnagyobb páneurópai párt elnöke, Donald Tusk, hanem azzal, hogy nyilvánvaló hazugságok, rágalmak alapján a lehető legdurvábban, a lehető legméltatlanabb módon támadja Magyarországot, a magyar kormányt és miniszterelnököt. "Egyenesen odáig elmenve, hogy lenácizta Orbán Viktor, majd amikor világossá és egyértelművé vált, hogy a rendkívüli jogrend keretében, a magyar parlament által elfogadott törvény mindenben megfelel az európai jogi normáknak, és az európai értékekkel semmilyen formában nem ellentétes, akkor ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, tovább folytatja ezt az ámokfutását, és továbbra is arról beszél, hogy lényegét tekintve az

egyetlen néppárti elnöki politikai célkitűzése a Fidesz kirekesztése

az Európai Néppártból" – vélekedett a kormánypárti politikus, aki szerint mindennek világos és egyértelmű oka van.

Lengyel, magyar – most úgy tűnik – nem két jó barát

Mint arra felhívta a figyelmet, Donald Tusk elkövette azt a politikai hibát, talán ennél is többet, politikai bűnt, hogy lengyel politikusként a lengyel belpolitikai viták érdekei szempontjából vizsgál mindent az EPP-n belül, annak működését és tevékenységét a lengyel belpolitikai csatározásoknak rendeli alá, ami pedig komoly tehertétel a legnagyobb páneurópai párt számára.

A magyar EP-képviselő szerint Donald Tusk képmutatóan viseltet a Fideszhez, Orbán Viktorhoz és Magyarországhoz fűződő viszonyáról. Miközben nyájas szavakkal mindig arról beszél, hogy milyen régi barátja és politikustársa Orbán Viktor, hogy mennyire tisztelte és tiszteli őt, hogy mennyire fontosnak tartja lengyelként a Magyarországgal szembeni tiszteletet, olyan „arcátlan támadásokat” intéz Magyarország, a magyar kormány, a Fidesz, a saját tagpártja, az Európai Néppárt „egyik legerősebb és legsikeresebb” pártja és annak elnöke, Orbán Viktor ellen, hogy az embernek az az érzése, hogy semmiképpen nem szeretne Donald Tusk barátja lenni, mert, ha a barátjaival így jár el, akkor ebből senki nem kér – fogalmazott.

Bomolik-e a Néppárt, kilép-e a Fidesz?

Deutsch Tamás szerint csak idő kérdése volt, hogy a három, egyébként nagy tekintélyű néppárti politikus, Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel mikor fog a nyilvánosság előtt is arról beszélni, hogy „lóvá tette” őket az EPP-elnök. A magyar politikus szerint nagyon világos az a helyzet, amely a Néppárton belül kialakult: Donald Tusk nem rejti véka alá a gondolatait, miszerint azon a Néppárt gyengülését, a támogatottságának csökkenését jelentő úton kíván továbbmenni, amikor még több hagyományos kereszténydemokrata politikai értéknek fordít hátat, és egy úgymond centrista, „se hús, se hal”, alapvetően már

az európai liberális vagy szociáldemokrata pártoktól nagyítóval is nehezen megkülönböztető párttá alakítaná a Néppártot.

Ugyanakkor szerinte nem kellene túldramatizálni a helyzetet, mert már az is óriási dolog, hogy az eddig csak a zárt dolgozószobákban, indulatos Twitter-csiripelésekben vagy egy-egy sajtótájékoztatón megfogalmazódó véleménykülönbségek végre a felszínre kerültek, és látszanak a stratégiai különbségek. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint valamikor a nyár végén, ősszel elkezdődhetnek az eszmecserék, amelyek az év végén, vagy a 2021-es év elején lezárulhatnak, és világossá válhat, hogy képes lesz-e kereszténydemokrata megújulásra az Európai Néppárt, vagy pedig az európai liberális és szociáldemokrata pártok mögé besorakozva, második számú „pártocskává” válik-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×