INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

vaddisznó

vadásztársaság

afrikai sertéspestis

sertéspestis

főállatorvos

Riasztó méreteket ölt az ehető vaddisznóhús pazarlása

Riasztó méreteket ölt az ehető vaddisznóhús pazarlása

Infostart

A vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz juttatnák el. A tonnaszám kidobásra kerülő állattetemek miatt áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken – számoltak be dél-balatoni vadászok a Hirbalaton.hu-nak.

Tavasszal született az az országos főállatorvosi rendelkezés, hogy állami kártalanítás jár a kilőtt vaddisznók teteméért – a vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint –, miközben a feldolgozók ennek töredékét fizetik érte. Az intézkedést alapvetően a hazai sertésállomány védelme érdekében vezették be – írja a Hirbalaton.hu.

A koronavírus-járvány miatt vendégek nélkül maradt, nehéz helyzetbe került vadászatra jogosultak az intézkedés bevezetése óta inkább a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe adják le a kilőtt vadakat. Ez az elemi érdekük, mint mondják, ugyanakkor szégyenkeznek amiatt, hogy nem a feldolgozókhoz viszik a szállítmányokat, mint eddig, hiszen

ehető húsokról van szó.

Beszámolóik szerint állami kártalanítást akkor kapnak, ha a kilőtt vadakat a kijelölt szeméttelepekre hordják, amelyek azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. Míg a feldolgozókban zárt helyen, hűtve kell tárolni a megsemmisítésre szánt állati maradványokat, a szeméttelepeken nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így

hűtetlenül, madarak és rágcsálók számára hozzáférhetően, fedetlen helyen várnak elszállításra, bűzt árasztva és legyek tömegét vonzva.

Az intézkedést, ha őszig nem oldják fel, minden bizonnyal megsínylik a vadfeldolgozók, hiszen elveszítik árualapjuk jelentős részét. A Balaton körüli megyék a sertéspestis szempontjából jelenleg közepes kockázatúnak számítanak – a hatóság tájékoztatása szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018