eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Operatív törzs: már 266 hatósági karanténban lévőt tudnak a mobilján keresztül ellenőrizni

Szlávik János, a Szent László Kórház osztályvezetője főorvosa hosszan sorolta, melyek azok az információk, amelyek nem biztosak a koronavírussal kapcsolatban.

35-tel, 3213-ra emelkedett a koronavírus magyarországi fertőzöttjeinek száma, 405-en belehaltak a betegségbe, 904-en viszont megszabadultak a vírustól - ezek a friss számok. Az operatív törzs pedig szombat reggel is összeült, és szombaton is tájékoztatót tartott.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő kiemelte a fenti adatokon túl, hogy 93-an hunytak el idősotthonokban, 100 ezer fölött van a mintavételek száma és 1904-re csökkent az aktív koronavírusosoké.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa a tájékoztatón elmondta, eltérő szabályok vonatkoznak a fővárosra és környékére, valamint az ország más területeire, erre mindenkinek figyelnie kell.

117 magatartásszegés volt a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban a közterületeken az elmúlt huszonnégy órában.

779 hatósági házi karantént rendeltek el ez idő alatt, összes számuk 11 ezer.

266 fő telepítette az alkalmazást az e-ellenőrzéshez.

Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa tájékoztatása elején elmondta,

Sok dolgot nem tudni a koronavírusról.

Nem tudni például, honnan ered a koronavírus, csak valószínű, hogy a denevérektől, az ő életformájuk változása lehetett a probléma gyökere. A tevék, tobzoskák és cibetmacskák szerepe sem teljesen tisztázott.

Azt sem tudni, pontosan miként terjed emberről emberre (az persze biztos, hogy cseppfertőzéssel, de az nem, hogy azon kívül más testnedvvel például átvihető-e), és azt is csak valószínűsítik, hogy a tünetek jelentkezése előtt 1-2 nappal már fertőznek a vírushordozók.

Nem tudni, kiből lesz súlyos beteg, és azt sem, mikor lesz pontosan védőoltás, az is lehet, hogy már megvan, de a biztonságos alkalmazáshoz még számtalan klinikai tesztre van szükség.

A cél az, hogy a koronavírus is csak egy szuperbiztos laboratóriumban legyen fellelhető, ahogy más, korábban már világszinten "leküzdött" kórokozók.

Kérdések

- Mi újság a román határon?

- Átlépéskor az idénymunkásokat 48 órával korábban le kell jelenteni, foglalkoztatásuk körülményeivel kapcsolatban minden részlettel.

- Heves megyében hány maszktalan szabálytalankodó volt?

- A rendőrség végzi a munkáját. Jellemzően nincs szabálytalankodás.

- Külföldről hazaérkezők: mi most a helyzet, tervezi-e bevezetni Magyarország is, más államokhoz hasonlóan, hogy negatív teszttel érkezőknek ne kelljen karanténba kerülniük?

- Karanténba kerülnek 14 napra, ha nincs karanténigazolásuk. Türelmet kérünk, a szükséges intézkedéseket meg fogjuk tenni – mondta Kiss Róbert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×