eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Veszélynek vagyunk kitéve a digitális oktatás és a home office miatt

A koronavírus-járvány miatt kialakult digitális oktatás és az otthoni munkavégzés miatt minden érintett a korábbihoz képest nagyobb veszélynek van kitéve – vélekedett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila szerint az oktatásban az elküldött felvételeket a tanároknak és a tanulóknak is a lehető leghamarabb törölniük kellene.

Péterfalvi Attila szerint kétféle aspektusból kell megvizsgálni, hogy a mostani helyzetben a diákok, illetve szüleik mekkora veszélynek vannak kitéve adatvédelmi és információvédelmi szempontból.

Az egyik, amikor jogellenesen kezelik, vagy használják fel az adataikat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke úgy véli, az, hogy például a diákoknak képi anyagot kell küldeniük a különböző elvégezendő feladatokról, különösebb kockázatot nem vet fel, hiszen az oktatók egyébként is láthatnák a diákokat. Tehát

a számonkérés szempontjából releváns lehet, ugyanakkor ezeket a felvételeket azonnal törölni is kell

– húzta alá a szakember, aki szerint a pedagógusok tisztában vannak a felelősségükkel.

A másik szempont, amit figyelembe kell venni – folytatta Péterfalvi Attila –, már „izgalmasabb kérdés”. Hogy az egész online világnak, amit igénybe veszünk a home office vagy távoktatás alkalmával, milyen adat- és információbiztonsági kockázata van. Az elnök megjegyezte, nyilván „azzal tudunk főzni, amink van”, magyarán azokat az alkalmazásokat lehet használni, amelyek léteznek, amelyekről sok esetben, elég csak a Zoomra gondolni, számtalan kritika jelenik meg. Ezek adatbiztonsága nem felel meg minden vonatkozásban azoknak a követelményeknek, amelyeket akár a GDPR is támaszt – tette hozzá.

Péterfalvi Attila megjegyezte: a jelenlegi helyzet kiválóan

rávilágít arra, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva a techcégeknek

adatbiztonság szempontjából. Az pedig, hogy az érintett alkalmazások jelentős része ráadásul nem európai, az a harmadik országbeli adatfelhasználás, -kezelés és -feldolgozás problematikáját is felveti. Nyilván egy európai uniós megoldás előnyösebb lenne – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×