INFORÁDIÓ
2021. április 19. hétfő
Emma

zoom

troll

szatír

koronavírus

karantén

szingapúr

távoktatás

Online szatír miatt tiltották be a Zoom-osztálytermet Szingapúrban

Online szatír miatt tiltották be a Zoom-osztálytermet Szingapúrban

A karantén miatt otthon tanuló gyerekek és a tanárok számára az egyik megoldás a Zoom telekonferencia-program használata. Szingapúrban azonban „komoly incidensek” miatt ezt leállították. Nem ez az egyetlen hely, ahol gond van a programmal.

Lőttek a Zoomnak a távoktatásban Szingapúrban, legalábbis egyelőre.

Az online osztálytermekben ezentúl nem lehet használni a népszerű szolgáltatást, mert a parányi, de gazdaságilag befolyásos állam oktatási minisztériuma pénteken betiltotta azt.

A minisztérium szerint „nagyon komoly incidensek” történtek az új típusú koronavírus miatti karantén első hetében, amikor a szingapúri iskolák – másokhoz hasonlóan – online folytatták a tanítást.

Az egyik eset során közszeméremsértő képek jelentek meg a képernyőkön és „idegen férfiak” erkölcstelen megjegyzéseket tettek egy tizenéves lányok által követett online földrajzóra konferenciahívása idején.

Az Zoom meetingekbe való betörés nemcsak a szatírok szórakozása. A YouTube-on már egy sor videó látható arról, hogy tinik és mások hogyan szórakoznak és lépnek be más online osztálytermekbe, hogy ott trollkodjanak és a tanárokat vagy a többi diákot idegesítsék.

A Zoom Video Communication nevű céget többször is bírálták az online biztonság és személyes jogok védelmével kapcsolatos kérdésekben.

Az alkalmazás a világszerte elrendelt karanténok idején ugyanakkor az egyik legnépszerűbb távhívó programmá vált. Használják iskolák, munkahelyek és baráti társaságok is.

„Nagyon komoly incidensekről van szól. Az Oktatási Minisztérium jelenleg nyomozást folytat mindkét ügyben és a rendőrséghez fordulhat”

– közölte a tárca oktatási technológiáért felelős osztályvezetője.

„Óvatossági intézkedésként, tanáraink nem fogják használni a Zoomot, amíg ezeket a biztonsági gondokat nem orvosolták.”

Az illetékes elmondta, hogy további biztonsági lépéseket kérnek a tanároktól, például biztonságos jelszavak használatát és azt, hogy a konferencia-linket csak az osztályban tanuló diákokkal osszák meg.

A panaszok nyomán kénytelen volt lépni a Zoom

Korábban már Németország és Tajvan is korlátozta a Zoom használatát, a Google anyacége pedig szerdán megtiltotta az asztali számítógépekre írt szoftver-változat használatát a vállalat laptopjain. A céget emellett csoportos perrel is fenyegetik.

A panaszokat az váltotta ki, hogy a konferenciahívásokat nem titkosítják, az adatforgalom Kínán keresztül halad és hogy egyesek „zoom-bombáznak”, azaz hívatlanul csatlakoznak a konferencia beszélgetésekhez.

A kaliforniai Berkeley Gimnáziumban például azután álltak le a Zoom használatával, hogy egy rasszista szitokszavakat ismétlő, meztelen felnőtt jelent meg az egyik, amúgy jelszóval védett online órán.

A Zoom azt ígérte, hogy 3 hónap alatt megerősíti a privátszféra védelmét és a megszünteti a biztonsági kiskapukat a programban. Ezért felvette dolgozói közé Alex Stamost, a Facebook volt biztonsági főnökét. Az első lépés az volt, hogy a cég csütörtökön kiadott egy frissítést, aminek célja: kizárni az illetéktelenek csatlakozását a hívásokhoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018