eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Online szatír miatt tiltották be a Zoom-osztálytermet Szingapúrban

A karantén miatt otthon tanuló gyerekek és a tanárok számára az egyik megoldás a Zoom telekonferencia-program használata. Szingapúrban azonban „komoly incidensek” miatt ezt leállították. Nem ez az egyetlen hely, ahol gond van a programmal.

Lőttek a Zoomnak a távoktatásban Szingapúrban, legalábbis egyelőre.

Az online osztálytermekben ezentúl nem lehet használni a népszerű szolgáltatást, mert a parányi, de gazdaságilag befolyásos állam oktatási minisztériuma pénteken betiltotta azt.

A minisztérium szerint „nagyon komoly incidensek” történtek az új típusú koronavírus miatti karantén első hetében, amikor a szingapúri iskolák – másokhoz hasonlóan – online folytatták a tanítást.

Az egyik eset során közszeméremsértő képek jelentek meg a képernyőkön és „idegen férfiak” erkölcstelen megjegyzéseket tettek egy tizenéves lányok által követett online földrajzóra konferenciahívása idején.

Az Zoom meetingekbe való betörés nemcsak a szatírok szórakozása. A YouTube-on már egy sor videó látható arról, hogy tinik és mások hogyan szórakoznak és lépnek be más online osztálytermekbe, hogy ott trollkodjanak és a tanárokat vagy a többi diákot idegesítsék.

A Zoom Video Communication nevű céget többször is bírálták az online biztonság és személyes jogok védelmével kapcsolatos kérdésekben.

Az alkalmazás a világszerte elrendelt karanténok idején ugyanakkor az egyik legnépszerűbb távhívó programmá vált. Használják iskolák, munkahelyek és baráti társaságok is.

„Nagyon komoly incidensekről van szól. Az Oktatási Minisztérium jelenleg nyomozást folytat mindkét ügyben és a rendőrséghez fordulhat”

– közölte a tárca oktatási technológiáért felelős osztályvezetője.

„Óvatossági intézkedésként, tanáraink nem fogják használni a Zoomot, amíg ezeket a biztonsági gondokat nem orvosolták.”

Az illetékes elmondta, hogy további biztonsági lépéseket kérnek a tanároktól, például biztonságos jelszavak használatát és azt, hogy a konferencia-linket csak az osztályban tanuló diákokkal osszák meg.

A panaszok nyomán kénytelen volt lépni a Zoom

Korábban már Németország és Tajvan is korlátozta a Zoom használatát, a Google anyacége pedig szerdán megtiltotta az asztali számítógépekre írt szoftver-változat használatát a vállalat laptopjain. A céget emellett csoportos perrel is fenyegetik.

A panaszokat az váltotta ki, hogy a konferenciahívásokat nem titkosítják, az adatforgalom Kínán keresztül halad és hogy egyesek „zoom-bombáznak”, azaz hívatlanul csatlakoznak a konferencia beszélgetésekhez.

A kaliforniai Berkeley Gimnáziumban például azután álltak le a Zoom használatával, hogy egy rasszista szitokszavakat ismétlő, meztelen felnőtt jelent meg az egyik, amúgy jelszóval védett online órán.

A Zoom azt ígérte, hogy 3 hónap alatt megerősíti a privátszféra védelmét és a megszünteti a biztonsági kiskapukat a programban. Ezért felvette dolgozói közé Alex Stamost, a Facebook volt biztonsági főnökét. Az első lépés az volt, hogy a cég csütörtökön kiadott egy frissítést, aminek célja: kizárni az illetéktelenek csatlakozását a hívásokhoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×