INFORÁDIÓ
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina

nyelvvizsga

koronavírus

oktatási hivatal

online

Tízezreken segíthet az online nyelvvizsga

Tízezreken segíthet az online nyelvvizsga

Infostart

Négy vizsgaközpont kaphat lehetőséget az Oktatási Hivataltól a számítógépes nyelvvizsgáztatásra – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az akkreditációs eljárás már zajlik, így napokon belül elkezdődhetnek az otthoni, online számonkérések, amelyekre több tízezer fiatal vár. A csalások kiküszöbölése érdekében a vizsgázókat és környezetüket kamerákon keresztül felügyelnék a dolgozatok megírása közben.

Már május elején megkezdődhetnek az akkreditált online, otthoni nyelvvizsgák. Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International vezetője azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy már most

tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma,

és további több tízezren várják az online vizsgalehetőséget. Az év első hat hónapjában a korábbi tapasztalatok szerint 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés a járványhelyzet ellenére idén is hasonló.

Az otthoni vizsgalevezetésre az a négy központ, az ITK-Origo, az Euroexam, az iTolc és a TIT-iXam adhatott be kérelmet, amelyiknek már volt akkreditált számítógépes vizsgarendszere. Rozgonyi Zoltán közölte: a kérelmeket rövid határidővel hagyja jóvá az Oktatási Hivatal, a döntés napokon belül várható.

Az otthoni, online vizsgáztatás legkritikusabb pontja a biztonság, vagyis hogy miképpen küszöböljük ki a csalást. Ehhez azonban megvannak az eszközök, ilyen például, hogy a vizsgázó laptopjának beépített kameráján keresztül egy felügyelő nézi a vizsgázót munka közben, egy másik, kamerával felszerelt okostelefonnal pedig a környezetet is figyelik – mondta Németh Sándor, az Euroexam kommunikációs tanácsadója. Hozzátette: a szóbeli vizsgáknál már régóta ismert az online módszer, ilyenkor is videós kapcsolatban vannak a jelentkezővel. Az illető ellenőrzött körülmények között ült egy kamera előtt, a vizsgáról készült felvételt pedig a nyelvvizsgaközpont megőrzi, így az szükség esetén később is visszanézhető, ellenőrizhető – fejtette ki.

Az írásbelin a típusfeladatok nem változnak, az online térben vizsgázóknak is ugyanarra kell készülniük, mint a hagyományosan vizsgázóknak.

Az Euroexam igényfelmérést készített az online nyelvvizsgákról. A több mint háromezer fiatal megkérdezésével zajló kutatás szerint tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát, és hasonló arányban rendelkeznek is az ehhez szükséges digitális eszközökkel. A megkérdezettek mindössze hat százaléka idegenkedik az online vizsgától.

Az online vizsgák után egy-két hét alatt megszületik az eredmény, így még bőven időben lesznek a szeptemberben kezdődő felsőoktatási képzések jelentkezői, hogy a felvételi eljárás során beszámíttassák a nyelvtudásért járó pluszpontokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018