eur:
387.76
usd:
358.17
bux:
0
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Online nyelvvizsga: rafinált hackernek kell lenni a rendszer kijátszásához

Az írásbeli vizsgafeladatok alapvetően ugyanúgy fognak kinézni, mint a papíralapú, tantermi vizsgáknál – mondta el az InfoRádiónak a május elején induló otthoni nyelvvizsgáról Rozgonyi Zoltán. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke hozzátette, hogy a rendszer biztonsági tűzfalai kizárják a csalás lehetőségét.

A felállás abban lesz más a hagyományos írásbelikhez képest, hogy a vizsgázó egy számítógép előtt foglal helyet, egyedül egy szobában – fogalmazott az InfoRádiónak Rozgonyi Zoltán. Előírás ugyanis az otthoni online számítógépes vizsgák esetében, hogy egy olyan csendes, elkülönített szobát kell biztosítani, ahová a vizsga alatt senki nem lép be.

A vizsgázók virtuális csoportokba lesznek beosztva – hasonlóan, mint a hagyományos vizsgák esetében, amikor 10-15 fő foglal helyet egy teremben –, és őket egy virtuális teremfelügyelő, értsd, valódi csoportfelügyelő fogja szemmel tartani a vizsgára használt számítógép kameráján keresztül. A teljes biztonság érekében további előírás – tette hozzá a szakember –

egy második, oldalra elhelyezett telefonkamara is, amelynek rá kell látnia a vizsgázóra, annak asztalára, a képernyőre és a képernyő mögötti térre is.

Rozgonyi Zoltán úgy véli, a csalás kizárható, és nagyon magas szintű, rafinált hackernek kell ahhoz lenni, hogy a rendszerek biztonsági tűzfalait valaki át tudja törni. Hogy a vizsgázó helyett valaki más, egy egészen eltérő helyről gépelje be a feladatokat, arra nem lesz lehetőség, tette hozzá a szakember. A rendszererek egyetlen egy külső kapcsolat létesítését engedélyezik, és ez a vizsgaközpont szervere lesz, ahonnan a vizsgázó letöltheti az elektronikus vizsgalapokat, és ahová visszamennek az A, B, C, D, ikszelős és beírós, levélírós válaszok. A vizsga alkalmával a sokak által ismert TeamViewer szoftvert, illetve annak további megfelelőit alkalmazzák.

A beszédkészségvizsga azonban már többféleképpen zajlik

majd, miután eltérő megoldásokat választott a három vizsgaközpont, amelyek beadták az engedélyezési kérelmet vizsgáztatásra. Egyrészt, van olyan vizsgarendszer, amelyben a vizsgázó a számítógéptől kap kérdéseket, a válaszokat pedig rögzítik. Illetve két központ esetében élő szóbeliről van szó, amely szinte teljesen meg fog egyezni a hagyományos szóbeli vizsgával, csak kamerán és képernyőn keresztül történik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Földváryné Kiss Réka: döntési lehetőség mindig van, akkor is, ha annak halál a vége

Földváryné Kiss Réka: döntési lehetőség mindig van, akkor is, ha annak halál a vége

A történész harag és részrehajlás nélkül elemez, de a személyes emlékezet szubjektív, segít a közösségi emlékek teremtésében – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke. Földváryné Kiss Réka arról is beszélt, hogy egy külső szabadság nélküli korszakban is lehet a belső szabadságot megélni, mert döntési lehetőség mindig van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×