INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

nyelvvizsga

koronavírus

nyelvtudás

vizsga

csalás

Online nyelvvizsga: rafinált hackernek kell lenni a rendszer kijátszásához

Online nyelvvizsga: rafinált hackernek kell lenni a rendszer kijátszásához

Az írásbeli vizsgafeladatok alapvetően ugyanúgy fognak kinézni, mint a papíralapú, tantermi vizsgáknál – mondta el az InfoRádiónak a május elején induló otthoni nyelvvizsgáról Rozgonyi Zoltán. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke hozzátette, hogy a rendszer biztonsági tűzfalai kizárják a csalás lehetőségét.

A felállás abban lesz más a hagyományos írásbelikhez képest, hogy a vizsgázó egy számítógép előtt foglal helyet, egyedül egy szobában – fogalmazott az InfoRádiónak Rozgonyi Zoltán. Előírás ugyanis az otthoni online számítógépes vizsgák esetében, hogy egy olyan csendes, elkülönített szobát kell biztosítani, ahová a vizsga alatt senki nem lép be.

A vizsgázók virtuális csoportokba lesznek beosztva – hasonlóan, mint a hagyományos vizsgák esetében, amikor 10-15 fő foglal helyet egy teremben –, és őket egy virtuális teremfelügyelő, értsd, valódi csoportfelügyelő fogja szemmel tartani a vizsgára használt számítógép kameráján keresztül. A teljes biztonság érekében további előírás – tette hozzá a szakember –

egy második, oldalra elhelyezett telefonkamara is, amelynek rá kell látnia a vizsgázóra, annak asztalára, a képernyőre és a képernyő mögötti térre is.

Rozgonyi Zoltán úgy véli, a csalás kizárható, és nagyon magas szintű, rafinált hackernek kell ahhoz lenni, hogy a rendszerek biztonsági tűzfalait valaki át tudja törni. Hogy a vizsgázó helyett valaki más, egy egészen eltérő helyről gépelje be a feladatokat, arra nem lesz lehetőség, tette hozzá a szakember. A rendszererek egyetlen egy külső kapcsolat létesítését engedélyezik, és ez a vizsgaközpont szervere lesz, ahonnan a vizsgázó letöltheti az elektronikus vizsgalapokat, és ahová visszamennek az A, B, C, D, ikszelős és beírós, levélírós válaszok. A vizsga alkalmával a sokak által ismert TeamViewer szoftvert, illetve annak további megfelelőit alkalmazzák.

A beszédkészségvizsga azonban már többféleképpen zajlik

majd, miután eltérő megoldásokat választott a három vizsgaközpont, amelyek beadták az engedélyezési kérelmet vizsgáztatásra. Egyrészt, van olyan vizsgarendszer, amelyben a vizsgázó a számítógéptől kap kérdéseket, a válaszokat pedig rögzítik. Illetve két központ esetében élő szóbeliről van szó, amely szinte teljesen meg fog egyezni a hagyományos szóbeli vizsgával, csak kamerán és képernyőn keresztül történik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Online nyelvvizsga: rafinált hackernek kell lenni a rendszer kijátszásához
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018