eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: nem lehet már megtudni, hogy került be a vírus a Pesti úti idősotthonba

A Pesti úti idősotthon fertőzöttszámától függetlenül is megugrott Magyarországon a koronavírusosok száma - közölte Müller Cecília. Az operatív törzs most két napra szünetelteti napi tájékoztatóit.

1310-re emelkedett a magyarországi új koronavírus-fertőzöttek száma, a járványgörbe egyre meredekebb emelkedése láttán volt tehát miről beszélnie az operatív törzsnek nagyszombaton is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos "viszonylag magasabb számokat" említett. A nyolc új halott jellemzően idős volt, mind krónikus megbetegedéssel küzdött. Örömhírként közölte ugyanakkor, hogy egyre többen (115) távoznak gyógyultan a kórházakból is. A laboratóriumi vizsgálatok száma immár 31 ezer fölött jár.

Ami mindenkit érdekel: a Pesti úti idősek otthona helyzete.

"56 újabb fertőzöttet regisztráltunk, a Korányi, a Bajcsy és a Szent János Kórház fogadja be őket, jó általános állapotban vannak, sokan tünetszegények, tünetmentesek, senki közülük nincs intenzív osztályon" - mondta. Hozzátette, az otthonban most teljes fertőtlenítés van, a lakók pedig mind kórházakban várják, hogy visszatérhessenek - de csak egészségesen, illetve elkülöníthetően.

Hogy hogyan került idősek otthonába a fertőzés, arról a Müller Cecília azt mondta: ez nagyon kevéssé utolérhető, nem lehet megtudni már.

Felidézte, látogatási tilalmat és felvételi zárlatot is elrendeltek időben, és minden szociális intézmény megkapta azt az ellátási rendet, amit be kell tartani folyamatosan, fokozatosan. Nyomatékosította, 100-200 fős idősotthonokban kötelező 6 órás orvosi hozzáférés, 100 fő alatt 4 órás - minden nap, ezt "békeidőben" is nagyon alapvetőnek tartaná. Részletes szabályozást is készítettek minden szociális intézményi dolgozó számára, a betartatást pedig Müller Cecília fogja ellenőrizni.

A húsvéttal kapcsolatban ismételten kiemelte,

nem tudnak most együtt ünnepelni azok, akik nem élnek egy háztartásban.

Ezzel kapcsolatban még azt is kérte: "túlevéssel" senki ne oldja a stresszt!

"Sok praktika van arra, hogy hogyan tartsuk a kapcsolatot a családdal, de a rossz közérzetet ne a hűtőszekrény felé fordítsuk" - mondta. A nehezebb ételek fogyasztását reggelre javasolta, vacsora alatt pedig például Skype-on lehet egymáshoz csatlakozni az ünnepi asztalnál. "A szeretet nagyon leleményes, áldott húsvéti ünnepeket kívánok önöknek" - zárta szavait.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, 5 védőfelszereléses gép jött nemrég - Kínából és Dél-Koreából.

A számok:

  • 17 490-en vannak hatósági házi karanténban, 160 ezer ellenőrzést éltek át.
  • Üzletek: 71 esetben kellett szabálysértési feljelentést alkalmazni.
  • 6450 alkalommal intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások megszegőivel szemben.
  • Budapesten 600-nál is több figyelmeztetés volt az elmúlt 24 órában.
  • A határokon a 30 kilométeres ingázás biztosított Románia viszonylatában, Battonya kivételével.
  • Egy 59 éves koronavírusos férfi egyszer csak kiment az Uzsoki Kórházból, vele szemben büntetőeljárás indult, minthogy visszatért a kórházba magától.

Kérdések

- A rendőrség betartatja-e az önkormányzati szigorításokat is?

- Igen, a rendőrség támogatást ad. Budapesten a Készenléti Rendőrség segít.

- Mik a legjellemzőbb, koronavírusra utaló tünetek?

- Hasonló az influenzához a tünetegyüttes: légszomj, fulladás, láz, fejfájás, izomfájdalom, de lehet, hogy sokszor csak hőemelkedés. Gyerekeknél is alapbetegséggel lehet súlyosabb a kórkép. Akiben felmerül a gyanú, mindenképpen keresse meg az egészségügyi ellátót!

- A Pesti úti eset mennyire befolyásolta az országos adatokat?

- Befolyásolta. De ha őket kivonjuk, akkor is kimondható: felgyorsult a járvány terjedése. Mindenféle lazulás támogatja ezt, ezért húsvétkor is tartsák be a korlátozó intézkedéseket, ez akadályozza a járvány terjedését!

- Mi lesz a boltokkal húsvétkor? Nincs nagyszombaton tömeg?

- A rendőrség fellép és szervezi a közterületi jelenlétet. A bevásárlóközpontokban más a helyzet, hiszen magánterületről van szó, az üzemeltetőkre hárul a feladat. Ezért az embereket kérjük, tartsák be a távolságtartást és minden egyéb szabályt!

- Vizsgálják-e a közterületi tilosban parkolást és felülvizsgálják-e az ingyenes parkolást?

- Az ingyenes parkolás célja az volt, hogy kisebb legyen a terhe a tömegközlekedésnek, de ezzel nem hívjuk az utcára az embereket. Itt kell megjegyezni, hogy aki autózik, ügyeljen arra, hogy szabályos helyen parkoljon, erről szól az ingyenesség. Aki ezt nem tartja be, szabálysértési eljárásra számíthat.

ÁLDOTT ÜNNEPET KÍVÁN MINDENKINEK AZ OPERATÍV TÖRZS, KEDDEN TÁJÉKOZTATNAK LEGKÖZELEBB!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×