eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadja Kondor Péter evangélikus püspököt 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megjelent az Orbán Viktor által bejelentetteket költségvetés-módosítást tartalmazó rendelet

Újabb ötpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be hétfőn a miniszterelnök, és éjfél előtt egy kicsivel meg is jelent a költségvetés módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor rendkívüli tájékoztatóján elmondta, cél, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, ahányat a vírus megszüntet. Közölte, hogy a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át ennek érdekében, a költségvetés hiányát pedig az eddig tervezett 1-ről 2,7 százalékra emelik - a költségvetési változásokról szóló rendelet az ígérete szerint hétfőn megjelenik.

A munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a bérköltségek egy részét. Új munkahelyek teremtése érdekében beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben. A kormányfő támogatást ígért egyes kiemelt ágazatoknak, köztük az élelmiszeriparnak, az egészségiparnak és turizmusnak. A magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hitelt biztosít a kormány. Közölte: a következő években visszahozzák a 13. havi nyugdíjat.

A "Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól" című, április 7-én hatályba lépő és a veszélyhelyzet megszűnéséig hatályban lévő kormányrendeletben az olvasható, hogy

felállítanak három alapot a központi költségvetésben, ezek: Járvány Elleni Védekezési Alap, Gazdaságvédelmi Alap, Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja,

amelyek központi kezelésű előirányzatokat tartalmaznak.

Ezen kívül többek között átnevezik a költségvetés központi tartalékának számító Országvédelmi Alapot átnevezi, ezentúl ez a "Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka".

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap átkerül a Gazdaságvédelmi Alap alá, és ebbe kerül majd a gépjárműadó és a kiskereskedelmi adóból (multiadó) befolyó összeg.

Szerepel a rendeletben, hogy a pártok támogatásának felét elvonja a kormány, az 1,2 milliárdos összeg szintén az új nevű Járvány Elleni Védekezési alapba kerül.

A gépjárműadóval kapcsolatban rögzítették, hogy a belföldi gépjárművek után 2020-ban az állam által beszedett adóból nem jár a települési önkormányzatoknak, ez a Járvány Elleni Védekezési Alapba kerül. Ez 34,4 milliárd forintot jelent. A kiskereskedelmi adóból származó bevétel szintén ebbe az alapba kerül.

Az államháztartásért felelős miniszter a kormány irányítása alá tartozó bármely fejezet kiadási előirányzata terhére – az érintett fejezetet irányító szerv vezetőjének egyidejű tájékoztatása mellett – a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet, a Gazdaságvédelmi Alap fejezet kiadási előirányzatai javára előirányzat-átcsoportosítást hajthat végre, illetve befizetési kötelezettséget írhat elő.

Hiányzó részletek

A kormányrendelet tehát a költségvetés szerkezeti átalakítását tartalmazza, és számos részletszabály továbbra sem ismert az intézkedések kapcsán, ugyanis a rendelethez kapcsolódó, az alapok szerkezetét bemutató táblázatok nem teljes értékűek.

Tartalmazzák a miniszterelnök által bejelentett összegeket, de nem tartalmazzák például azt, hogy

  • a minisztériumoktól pontosan milyen forrást vonna el a kormányzat, és hogy
  • mik az Orbán Viktor által bejelentett öt újabb gazdaságvédelmi program költségvetési keretszámai, vagyis melyik célra (munkahely-megtartási program, munkahely-teremtési program, kiemelt ágazati programok, vállalkozások finanszírozása, valamint család- és nyugdíjasvédelmi program) mennyit költ az állam.

A hétfői bejelentések tartalmával több cikkben is foglalkozott korábban az Infostart:

Bérátvállalás, 13. havi nyugdíj - gazdasági mentőprogramot jelentett be Orbán Viktor

Mérlegen Orbán Viktor gazdaságvédelmi bejelentései

Itt vannak a számok a 13. havi nyugdíjról

Újabb részletek a 13. havi nyugdíjról

Íme a Magyar Közlönyben megjelent táblázatok a három új alap kiadási és bevételi összegeivel:

Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×