eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadja Kondor Péter evangélikus püspököt 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megjelent az Orbán Viktor által bejelentetteket költségvetés-módosítást tartalmazó rendelet

Újabb ötpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be hétfőn a miniszterelnök, és éjfél előtt egy kicsivel meg is jelent a költségvetés módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor rendkívüli tájékoztatóján elmondta, cél, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, ahányat a vírus megszüntet. Közölte, hogy a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át ennek érdekében, a költségvetés hiányát pedig az eddig tervezett 1-ről 2,7 százalékra emelik - a költségvetési változásokról szóló rendelet az ígérete szerint hétfőn megjelenik.

A munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a bérköltségek egy részét. Új munkahelyek teremtése érdekében beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben. A kormányfő támogatást ígért egyes kiemelt ágazatoknak, köztük az élelmiszeriparnak, az egészségiparnak és turizmusnak. A magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hitelt biztosít a kormány. Közölte: a következő években visszahozzák a 13. havi nyugdíjat.

A "Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól" című, április 7-én hatályba lépő és a veszélyhelyzet megszűnéséig hatályban lévő kormányrendeletben az olvasható, hogy

felállítanak három alapot a központi költségvetésben, ezek: Járvány Elleni Védekezési Alap, Gazdaságvédelmi Alap, Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja,

amelyek központi kezelésű előirányzatokat tartalmaznak.

Ezen kívül többek között átnevezik a költségvetés központi tartalékának számító Országvédelmi Alapot átnevezi, ezentúl ez a "Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka".

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap átkerül a Gazdaságvédelmi Alap alá, és ebbe kerül majd a gépjárműadó és a kiskereskedelmi adóból (multiadó) befolyó összeg.

Szerepel a rendeletben, hogy a pártok támogatásának felét elvonja a kormány, az 1,2 milliárdos összeg szintén az új nevű Járvány Elleni Védekezési alapba kerül.

A gépjárműadóval kapcsolatban rögzítették, hogy a belföldi gépjárművek után 2020-ban az állam által beszedett adóból nem jár a települési önkormányzatoknak, ez a Járvány Elleni Védekezési Alapba kerül. Ez 34,4 milliárd forintot jelent. A kiskereskedelmi adóból származó bevétel szintén ebbe az alapba kerül.

Az államháztartásért felelős miniszter a kormány irányítása alá tartozó bármely fejezet kiadási előirányzata terhére – az érintett fejezetet irányító szerv vezetőjének egyidejű tájékoztatása mellett – a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet, a Gazdaságvédelmi Alap fejezet kiadási előirányzatai javára előirányzat-átcsoportosítást hajthat végre, illetve befizetési kötelezettséget írhat elő.

Hiányzó részletek

A kormányrendelet tehát a költségvetés szerkezeti átalakítását tartalmazza, és számos részletszabály továbbra sem ismert az intézkedések kapcsán, ugyanis a rendelethez kapcsolódó, az alapok szerkezetét bemutató táblázatok nem teljes értékűek.

Tartalmazzák a miniszterelnök által bejelentett összegeket, de nem tartalmazzák például azt, hogy

  • a minisztériumoktól pontosan milyen forrást vonna el a kormányzat, és hogy
  • mik az Orbán Viktor által bejelentett öt újabb gazdaságvédelmi program költségvetési keretszámai, vagyis melyik célra (munkahely-megtartási program, munkahely-teremtési program, kiemelt ágazati programok, vállalkozások finanszírozása, valamint család- és nyugdíjasvédelmi program) mennyit költ az állam.

A hétfői bejelentések tartalmával több cikkben is foglalkozott korábban az Infostart:

Bérátvállalás, 13. havi nyugdíj - gazdasági mentőprogramot jelentett be Orbán Viktor

Mérlegen Orbán Viktor gazdaságvédelmi bejelentései

Itt vannak a számok a 13. havi nyugdíjról

Újabb részletek a 13. havi nyugdíjról

Íme a Magyar Közlönyben megjelent táblázatok a három új alap kiadási és bevételi összegeivel:

Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny
Forrás: 2020/66. Magyar Közlöny

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×