INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

koronavírus

gulyás gergely

a nap legfontosabb hírei

Különadókat és költségvetési átcsoportosításokat jelentett be a kormány - a nap hírei

Infostart

Magyarországon 32-re emelkedett a koronavírus járvány halálos áldozatainak a száma. Költségvetési átcsoportosításokat jelentett be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Együttműködést, illetve haladéktalan egyeztetést sürgetnek a kabinettől ellenzéki fővárosi polgármesterek. A nap legfontosabb hírei április 4-én.

Újabb hat krónikus beteg halt meg, ezzel 32-re emelkedett a koronavírus járvány magyarországi halálos áldozatainak a száma. Az igazolt fertőzötteké 678 főre nőtt. Az országos tisztifőorvos szerint kontroll alatt tartható a koronavírus járvány. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján megfelelőnek ítélte az eddigi korlátozó intézkedéseket. Jelezte ugyanakkor, hogy az ország elérte a tömeges megbetegedések küszöbét.

Költségvetési átcsoportosításokat jelentett be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a járványügyi helyzet miatt létrejött védelmi alap összköltségvetése 663 milliárd forint lesz. Ebbe kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét. Létrejön egy másik alap, amely nagyjából 1.345 milliárd forintból a gazdaság újraindítását szolgálja, az összeg részben a minisztériumoktól elvont forrásból, részben a foglalkoztatási alapból áll össze.

Együttműködést, illetve haladéktalan egyeztetést sürgetnek a kabinettől ellenzéki fővárosi polgármesterek. A 14 kerületvezető közös közleményben szólította fel a kormányt, hogy a gazdasági és szociális válságkezelésben tekintse partnernek a helyhatóságokat, és megszorítások helyett inkább segítse azokat. Az aláírók hangsúlyozzák: a gépjárműadó elvonása pedig veszélyezteti a járvány elleni védekezést.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány gazdasági mentőcsomagjánál kétszer nagyobb segítségre lenne szükség a koronavírus-járvány miatt. Gyurcsány Ferenc közölte: a DK azt javasolja, hogy az állam a munkahelyek megvédéséért adjon bérkiegészítő támogatást a bajban lévő cégeknek. A DK elnöke azt is kezdeményezte, hogy az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapjanak egyszeri 50 ezer forintos támogatást.

A kormány által bejelentett egyszeri juttatás helyett százszázalékos béremelést sürget a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak a Párbeszéd. Barabás Richárd Újbuda alpolgármestere megismételte: pártja továbbra is egy alapjövedelem azonnali bevezetését javasolja, hogy a járvány idején minden állampolgárnak legyen legalább havi 100 ezer forintos jövedelme.

Kifogásolja a gépjárműadó befizetések elvonását az önkormányzatoktól az LMP. Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője kijelentette: a helyhatóságok feladata az idősek, az otthon tartózkodó betegek és a karanténban lévők ellátása is. Hangsúlyozta: megszorítások helyett forrásokkal és védőfelszerelésekkel is támogatni kellene az önkormányzatokat.

A közúti fuvarozók támogatását várja a kormánytól a Jobbik. Ander Balázs, az ellenzéki párt alelnöke hangsúlyozta: a hazai áruszállítás kétharmada közúton zajlik, így nemzetgazdasági érdek, hogy az ország ellátását biztosító ágazat ne sérüljön. A Jobbik azt javasolja, hogy a fuvarozókat nyilvánítsák közfeladatot ellátó személyeknek.

Péntek reggeltől a legtöbb fővárosi vonalon újra a biztonságos távolságot tartva lehetett igénybe venni a közösségi közlekedést – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A cég a járványhelyzet miatt átlagosan 10 százalékra visszaesett utasszám miatt szerdán ritkította járatait, emiatt azonban több vonalon zsúfoltság alakult ki. A főpolgármester járatsűrítésre utasította a BKK-t, amely bejelentette, hogy hétfőtől visszaáll a tanítási szünetben érvényes menetrend.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint boszorkányüldözés folyik Magyarországgal szemben az Európai Unióban. Gulyás Gergely a kormányzati tájékoztatón úgy vélte: a vitás kérdéseket a válság után kellene tisztázni. A héten 13 uniós tagállam, illetve az Európai Bizottság elnöke fejezte ki aggodalmát a koronavírus elleni védekezésről hozott magyar törvény miatt, amiért az határozatlan időre kiterjesztheti a veszélyhelyzetet, megnövelve a miniszterelnök hatalmát. Az Európai Néppárt 13 tagszervezete a Fidesz kizárását kezdeményezte.

Világszerte megközelítette a 60 ezret az új koronavírus okozta megbetegedések halálos áldozatainak a száma, a fertőzötteké pedig meghaladta az 1 millió 100 ezret. A fertőzés továbbra is 181 országban van jelen. A járvány által leginkább sújtott Olaszországban már több mit 15 ezren haltak bele a fertőzésbe. Gondot okoz a hatóságoknak, hogy a rendkívül jó időjárásban egyre többen sértik meg a kijárási korlátozásokat. Spanyolországban megközelítette a 12 ezret a halálos áldozatok száma. A madridi kormány a szükségállapot kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi. Az Egyesült Államokban meghaladta a 740-at a koronavírus halálos áldozatainak száma.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018