eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Újabb vállalkozásokra terjeszti ki a KATA- és járulékmentességet a kormány - a nap hírei

Újra emelkedett az új, igazolt fertőzöttek száma Olaszországban. Értelmetlennek tartja a határok visszaállítását az egész kontinenst érintő járványhelyzetben az Európai Bizottság elnöke.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 261-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. 28-an gyógyultak meg. A magyarországi halálos áldozatok száma 10. Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője szerdán elmondta: folyamatban van a mobil járványkórházak kiépítése, Kiskunhalason már a lélegeztető-gépeket is beszerelték.

A kormány helyett az illetékes miniszterek és az intézményfenntartók dönthetnek a lejáró veszélyhelyzeti intézkedések átmeneti meghosszabbításáról. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: a belügyminiszter saját hatáskörben meghosszabbítja a határellenőrzésre és a külföldiek belépésének korlátozására vonatkozó intézkedéseket. A felsőoktatás és az óvodák esetében pedig a fenntartókat kéri szünet elrendelésére a kormány addig, amíg az Országgyűlés dönt veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Dolgozik a költségvetés áttervezésén a pénzügyi akciócsoport - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Kossuth rádióban elmondta: a járvány elleni védekezés gazdasági hatásai, a gazdaságvédelmi lépések olyan büdzsét tesznek szükségessé, amely biztosítja ezek pénzügyi fedezetét. Hangsúlyozta: elő kell készíteni a gazdaság újra indításához szükséges hosszú távú intézkedéseket.

Még a héten újabb vállalkozásokra terjeszti ki a KATA- és járulékmentességet a kormány. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón részleteket nem közölt, csak annyit mondott, hogy főleg a válságba jutott ágazatokat érinti majd az intézkedés. A kormány azzal számol, hogy ebben a hónapban 30-40 ezer álláshely szűnhet meg, áprilisban pedig még rosszabb lesz a helyzet. Az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítását ugyanakkor nem tervezik, mert az a cél, hogy három hónap múlva mindenkinek legyen munkája. A miniszter elmondta azt is, hogy a törlesztési moratórium a folyószámlahitelekre és a hitelkártya-tartozásokra is vonatkozik, ugyanakkor a követeléskezelőknél levő adósságokra nem.

Vám- és áfa mentességet kért az uniótól a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésre a magyar kormány. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár közölte: a mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis csak az ingyenesen szétosztott termékek lehetnek köztehermentesek.

Ukrajna pénteken saját állampolgárai előtt is lezárja a határait. Volodimir Zelenszkij elnök emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt figyelmeztette az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek haza, több mint 80 ezren állami segítséggel tudtak visszajutni az országba. Az ukrán elnök most kijelentette: nincs idő tovább várni, választania kellett a még külföldön maradt és az országon belül lévő 40 millió állampolgár biztonsága között.

Értelmetlennek tartja a határok visszaállítását az egész kontinenst érintő járványhelyzetben az Európai Bizottság elnöke. Ursula Von der Leyen a koronavírus-járvány okozta válság kezelését megvitató európai parlamenti ülésen egységes fellépést sürgetett. Hangsúlyozta: nincs olyan tagállam, amely képes az önellátásra az orvosi felszerelésekből, védőeszközökből, ezért a szolgáltatások és áruk szabad mozgása a korábbinál is fontosabb. A brüsszeli testület vezetője szerint a válság utáni helyzet kezelése is koordinált európai fellépést igényel.

Olaszországban az elmúlt 24 órában 662-vel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Ez valamivel kevesebb mint egy nappal korábban. Eközben az újonnan diagnosztizált betegek száma az utóbbi öt napban tapasztal fokozatos csökkenés után újra emelkedett, csaknem 4500 új fertőzöttet találtak. A gócpontnak számító Lombardiában a bizonyított fertőzöttek száma több mint 2500-zal emelkedett a szerdaihoz képest. Szakértők szerint ez lehet a napokban várt tetőzés. A tartomány kormányzója felhívást intézett a világ országaihoz, hogy küldjenek orvosokat és ápolókat Lombardiába.

Már csaknem fél millió igazolt fertőzöttje van az új típusú koronavírusnak világszerte. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint 22.300 ember halt meg a fertőzés miatt és csak 120 ezren meggyógyultak a betegségből. Az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója azt mondta: a világnak hozzá kell szoknia a helyzet teremtette új körülményekhez. Hans Kluge példa nélkülinek, ám szükségesnek nevezte a számos ország által meghozott, a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedéseket.

Az Egyesült Királyságban, az adatok rendszeres közlésének kezdete óta először haltak meg egy nap alatt száznál többen a koronavírus okozta betegségben. Eddig összesen 578 halottja van a járványnak. Egy nap alatt több mint kétezerrel emelkedett a hivatalosan azonosított brit fertőzések száma. Közben az Egyesült Államokban már ezernél is több halottja van a koronavírus-járványnak, több mint 75 ezer fertőzést diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban 3 millió 280 ezer ember kért munkanélküli segélyt az elmúlt héten.

A koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került amerikaiak javára gyűjtenek pénzt világsztárok két online jótékonysági akcióval. Vasárnap élő televíziós adásban kapcsolják olyan előadók otthoni koncertjeit, mint Mariah Carey, Alicia Keys vagy Billie Eilish. A műsor házigazdája Elton John lesz. Hétfőn a saját garázsából bejelentkező James Corden műsorába kapcsolódik be mások mellett Andrea Bocelli és John Legend. Az adományokat az amerikai járványügyi központ alapítványa és egy gyermekélelmezési szervezet kapja majd.

Összesen mintegy 128 és fél milliárd forintért szerzett jogosultságot a három nagy mobilszolgáltató az 5G-re is használható frekvenciákra a médiahatóság árverésén. A Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor pályázott sikerrel. Karas Monika, az NMHH elnöke azt hangsúlyozta, hogy az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben. Rövid távon pedig már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózat működését, a hazai távmunkát és a távoktatást.

Lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlását a kormány. A vételár 17 milliárd 440 millió forint - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta: a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek tartja a létesítmény klímavédelmi szempontok szerinti átalakítást.

Hétfőn (március 30.) indul a szúnyogirtás a Balatonnál. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke közölte: három napon keresztül 2200 hektárnyi területen végzik a biológiai beavatkozást a parti területeken és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részein. Hozzátette: az idén jelentős változást hoz, hogy az unióban betiltották a szerek többségét, és nem lehet több légi kémiai szúnyoggyérítést végezni a Balatonnál, ami miatt az irtás várhatóan nem lesz olyan hatékony, mint korábban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×