eur:
395.3
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: "nagyon nagy a forgalom" a Szent László Kórházban

Elhangzott, miért vannak katonák a Tescóban, mi vár arra, aki meggyógyult a koronavírusból, és mit kell tudni a szájmaszkok helyes viseléséről.

Csütörtökön is megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az elmúlt 24 órában 261-re emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma, 28-an gyógyultan távoztak az intézményektől, nem halt meg senki.

"Nagyon nagy a forgalom a Dél-pesti Centrumkórházban", de más intézményekben is - tette hozzá.

Szólt azokhoz is, akik koronavírusosnak érzik magukat: hívják fel a háziorvosukat, ő dönt a járványügyi és infektológus szakemberrel a továbbiakról!

"Ha valaki súlyosabb tünetekkel bajlódik, az Országos Mentőszolgálat fogja a megfelelő intézménybe szállítani, a lényeg, hogy ne menjen sehova"

- hívta fel a figyelmet.

Mint fogalmazott, az egészségügyi dolgozók egészségére rendkívül fontos most a figyelmet ráfordítani, ezért védőfelszerelésben kell végezni az a tevékenységet, amit koronavírus-gyanús ember ellátásában végeznek.

Maszkhelyzet

A maszkok viseléséval kapcsolatban tisztába tette: elég nagy a káosz a sajtóban is.

"Szeretném leszögezni, az egészségügyi dolgozóknak kell feltétlenül a maszkot viselni, ki vannak oktatva, hogy mikor milyet. Ez az egészségügyi dolgozó védelmét szolgálja. Ha a beteg viseli a maszkot, az sebészeti maszkot visel, hiszen ez a vírus cseppfertőzéssel terjed. Elképzelhető számos más szituáció a maszk viselésére, például beteg ápolása esetén. Ha valakinek biztonságérzetet nyújt a kereskedelemben hozzáférhető maszk, akkor használja! De az utca emberét nem fogja önmagában megvédeni, csak a higiénés szabályok betartása! Ha valaki használ maszkot, akkor viszont azt tegye jól! Ne nyúlkáljon a maszkhoz, meg fogja magát fertőzni" - ecsetelte.

Lakatos Tibor ügyeletvezető tiszt elmondta, Rajkánál, Parassapusztánál van némi várakozás a belépésnél, Hegyeshalomnál, Rajkánál szintúgy, Románia felé rend van, Szerbia felé Röszkénél és Tompánál egy óra körüli a várakozás.

4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de ezek száma hamarosan csökkenni fog, mert letelik a 14 napjuk. Az eddigi ellenőrzések során 172 szabálysértési feljelentés történt, csaknem 30 helyszíni bírság is történt, az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban 44 feljelentés történt.

A csütörtöki törzsülésen megállapították, hogy az intézkedések megfelelőek Magyarországon, az állampolgárok saját maguk is korlátozták életvitelüket, csökkentették a találkozások számát, ezért jobbak a számok, mint más országokban.

Kérdések

- Miért vannak katonák a Tescóban?

- Az áruellátás folyamatosságát így tudjuk segíteni. Ha bármilyen probléma felmerül, azonnal tudnak lépni a katonák, például a szállításban.

- Ha elérjük a tömeges megbetegedést, más hozzáállást követel-e majd meg az emberektől?

- A higiénés feltételek ugyanazok maradnak.

- Az edzőtermeket nem akarják-e bezáratni?

- Nem.

- Van-e becslés az otthonmaradás mértékével kapcsolatban?

- Jelentősen csökkent a közterületek igénybevétele. A normál napi élet 30 százaléka zajlik a közterületeken.

- Mi lesz, ha valakinek maradandó károsodása lesz a járvány miatti ellátatlanság kapcsán?

- Sürgős beavatkozások nem maradhatnak el.

- Mikor készül el a kiskunhalasi mobilkórház?

- A jövő hétre. De csak akkor vesszük igénybe, ha az alapvető intézmények kapacitása nem elegendő. Eszközbeszerzés, üzembeállás zajlik.

- Vannak-e olyan gócpontok, ahol több a beteg?

- A sűrűn lakott területek veszélyeztetettebbek.

- A gyógyultak szabadon járkálhatnak?

- Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint mindenki másra.

- Mennyivel lehet több a fertőzöttek száma, mint a regisztráltaké?

- Többszörös lehet a különbség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×