INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

koronavírus

orbán viktor

kossuth rádió

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Orbán Viktor: felállt az ország a védekezésre

Infostart

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, a tömeges megbetegedésekébe még nem léptünk át, de az is fog következni – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, le kell lassítani a járványt, hogy ne omoljon össze a egészségügyi ellátás. Arról is beszélt, hogy Magyarországon még nincs akkora esetszám, amelyet közvetlenül lehetne tanulmányozni, a jelenlegi mérések megbízhatósága most 60-80 százalékos. Több eset kell ahhoz, hogy az orvosok megbízhatóbb követeztetéseket tudjanak levonni, és konkrétabb tájékoztatást kapjanak az emberek.

A kormányfő szerint a legnagyobb bizonytalanságot most az okozza, hogy az emberek nem tudják, mire számíthatnak, ha megbetegszenek, de ha lesz erről konkrétabb információ, akkor – ha a járvány nem is hagy alább – a félelem kisebb lesz.

Jó döntés volt, hogy megelőző intézkedéseket vezettek be már a járvány korai szakaszában. A járvány terjedése lassul. Az igazi probléma akkor állhat elő – mint Olaszországban –, ha gyorsabban fut fel a megbetegedések száma. Ez ellen a terjedés lassítása mellett az ellátáshoz szükséges kapacitások megnövelésével is védekezni kell.

"Milliószám vannak maszkjaink, gyártunk is ilyeneket, és minden eszközzel mindenhonnan szerzünk be maszkokat" – közölte, hozzátéve, hogy a kormány a teljes nemzetközi kapcsolatrendszert beindította. Mindenből van elegendő eszköz a mostani szinthez, de többet kell beszerezni, hogy amikor tömeges lesz a megbetegedés, akkor az eszközök kiosztásánál mindenkinek jusson abban a sorrendben, amit az operatív törzs meghatároz.

A kormányfő köszönetet mondott az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és az orvostanhallgatóknak, akik beálltak segíteni. Katonai akciótervhez hasonlította az egészségügyi védekezési rendszer megszervezését. Mint mondta, azért hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy a kollektív védekezést gyors döntésekkel meg lehessen szervezni.

Védekezésre berendezett állapotban lévő közösség most a magyar:

a határokat lezárták, kontroll alatt tartják, a létfontosságú vállalatoknál, ha kell, átveszik a katonák az ellenőrzést, a járványügyi kórházakat kijelölték, illetve építik.

Ha megnő a fertőzöttek száma, megnő majd az intenzív ellátásra szoruló betegek száma is, számukra kórházi ágyak, lélegeztető készülékek kellenek majd. Ezek felhalmozása történik most.

Az idősekhez külön is szólt a miniszterelnök

Mint mondta, a mostani tudás szerint a legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek közül kerül majd ki. Ez a korosztály néha nehezebben érti meg, hogy ne menjen sehová.

"Nehogy már a fiatalok adjanak tanácsot az idősebbeknek - ez a világ normális rendje, de higgyék el, értük aggódunk: ha a járvány tömegessé válik, a legnagyobb bajba ők kerülnek"

– mondta a miniszterelnök, és hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy minden fiatal védett, mert az immunhiányos állapotú gyermekeket, fiatalokat is súlyosan érintheti a járvány.

A nem immunhiányos állapotú gyermekek megfertőződése általában nem jár nagy kockázattal, ezért döntöttek arról, hogy az iskolákban, óvodákban legyen ügyeleti rendszerben gyerekmegőrzés.

A készültség második fokozata a gazdasági következmények felmérése

A legfontosabb, hogy minél kevesebben essenek ki a munkából, és akik mégis kiesnek, minél előbb visszatérhessenek a munkába. Igyekeznek a vállalatokat abba a helyzetbe hozni, hogy ne kelljen elbocsátaniuk az embereket, a munkalehetőségek ne vesszenek el.

Az emberek attól félnek a legjobban, hogy tönkremennek, ezért döntöttek a kamattörlesztés és a tőketörlesztés év végéig történő felfüggesztéséről. Így megmarad az emberek biztonsága.

Magyarországon 3600 milliárd forint körül van az az összeg, amit évente magánszemélyektől és vállalatoktól törlesztésként beszednek a bankok, ez most az adósoknál marad.

Beazonosították a legnagyobb bajba került ágazatok listáját, számukra járulékfizetési könnyítést rendeltek el, és további lépésekre is szükség lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018