eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke beszédet mond az MSZP-Párbeszéd budapesti kampányrendezvényén a Marczibányi téri Művelődési Központban 2018. április 3-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Így reagált az ellenzék Orbán Viktor péntek esti közléseire

A Jobbik az országhatárok lezárását követeli az új helyzetben, az MSZP szerint a kormány folyamatos késésben van.

Haladéktalanul be kell vezetni Magyarországon a közegészségügyi határzárt a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette ki Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Csányi Tamás szerint a határzár elrendelését nem lehet halogatni, Csehország, Ukrajna és Lengyelország után Magyarországon is meg kell hozni ezt a döntést.

"Zárják le a határokat a külföldiek előtt, ők csak állandó magyarországi lakcímmel vagy letelepedési engedéllyel léphessenek be, a magyarok pedig ne utazhassanak külföldre!" - indítványozta, üdvözölve Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentését, amely szerint a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport állt fel és azt, hogy hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, amit a Jobbik már napok óta javasolt.

A Jobbik oktatási szakpolitikusa ugyanakkor úgy értékelt: az akciócsoportok felállítása elkésett, konkrét akciókra lenne szükség.

Kérdései is vannak:

  • Hogyan tervezik megvalósítani a távoktatás lehetőségét az iskolákban?
  • Hogyan végzik a pedagógusok munkájukat és milyen bérezés mellett?
  • Hogyan szervezik meg a kiscsoportos felügyeletet?
  • Hogyan zárják le a tanévet, ha a második félévben nincsenek meg az ehhez szükséges érdemjegyek?
  • Mi lesz a bölcsődékkel, óvodákkal?
  • Mi lesz azokkal a szülőkkel, akiknek otthon kell maradniuk gyermekükkel?
  • Mi lesz a munkahelyükkel, a bérezésükkel?

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök későn ismerte fel, mi a helyes cselekedet, mert csak péntek este jelentette be az iskolák bezárását - mondta Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a kormányfővel nagyot fordult a világ pénteken, mivel reggel még a pedagógusokat fizetetlen szabadsággal, a diákokat pedig a tanév megismétlésével fenyegette, estére azonban a társadalmi nyomás hatására elismerte, hogy makacssága rossz útra terelte volna a koronavírus kezelését.

Kunhalmi Ágnes bejelentette, azt kezdeményezik, hogy - horvát mintára - a közszolgálati televízió vállalja magára az alsó tagozatos diákok tananyagának terjesztését, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig vezessék be a távoktatás rendszerét. "Kilencven milliárd forintból működik a közszolgálatinak nevezett állami tévé, végre valami haszna is lenne" - tette hozzá.

Kijelentette, az érettségit nem lehet elhalasztani, szerinte ugyanis minden jogi és technikai eszköz megvan arra, hogy az eredetileg május 4-én kezdődő vizsgákat megtartsák, ha kell, akkor kizárólag az írásbeli feladatokkal.

Kunhalmi Ágnes arra is kérte a kormányt, hogy lehetőleg az óvodákat is zárja be egységesen, és az ott dolgozókat is részesítsék megfelelő díjazásban.

A gyermekeikkel otthon maradó szülők támogatása is azonnali megoldást kíván: esetükben a keresetpótló támogatásoknak meg kell egyezniük a korábban kapott bérrel - fejtette ki a szocialista képviselő.

A szocialista képviselő megjegyezte továbbá, a kormánynak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy mindenkin elvégezhessék a koronavírustesztet, aki fertőzöttnek érzi magát.

Az LMP közleményben felszólítja a kormányt, hogy hétfőtől az iskolákkal együtt a plázákat is zárja be. Arra kérik a kormányt és a munkáltatókat, hogy minden szülőnek tegye lehetővé, hogy otthon maradt gyermeküket biztonságban vigyázhassák, és emiatt ne érje őket anyagi hátrány. Az LMP kiemelten fontosnak tartja, hogy az illetékes hatóságok és szervezetek hiteles és folyamatos tájékoztatást adjanak a kibontakozó víruskrízissel kapcsolatban. Ugyanakkor a válsághelyzet hatékony és naprakész irányítása érdekében a kormánytól legszélesebb együttműködést, továbbá kiemelkedő erőfeszítéseket követel meg - fogalmaz a közlemény.

A Demokratikus Koalíció szerint az ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a világméretű koronavírus-járványnak az európai országok gazdaságára nézve is hosszú távú negatív következményei lesznek. A német pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a német államnak nem kell olyan döntést hoznia, hogy kit, milyen gazdasági szereplőt segítsen meg előbb vagy jobban, mert az állam megtakarításai fedezni fogják a rendkívüli helyzet plusz kiadásait. A Demokratikus Koalíció felelős ellenzéki pártként úgy gondolja, hogy Magyarországon is követni kell a német példát. Természetesen ebben a mai helyzetben az emberi egészség és az emberéletek megvédése az első, "de fel kell készülnünk a gazdaság megvédésére is!"

A Demokratikus Koalíció azt javasolja a kormánynak, hogy az állam a koronavírus-járvány ideje alatt kedvezményes hitelekkel és támogatással segítse a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy azok elkerüljék a csődhelyzetet. "Erre az időre mentesítse ezeket a cégeket a vállalkozással kapcsolatos adók és járulékok befizetése alól, így védve meg a vállalkozásokat és a magyar gazdaságot attól, hogy a tönk szélére sodródjanak."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×