eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy idős magyar férfi a koronavírus ötödik regisztrált fertőzöttje Magyarországon - a nap hírei

Biztonsági okokból lemondja a kormány a március 15-re tervezett központi ünnepséget. Hat magyar állampolgár hagyhatta el a koronavírus miatt elrendelt karanténokat a világ különböző pontjain.

Egy daganatos megbetegedésben szenvedő férfi az első koronavírussal megfertőződött magyar - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a 70 éves beteg állapota súlyos, de stabil. Hozzátette: továbbra is jól van a három fertőzött iráni állampolgár, illetve a Debrecenben kezelt brit, akit hamarosan átvisznek a László Kórházba. Müller Cecília országos tisztifőorvos jelezte: a járványügyi hatóságok tovább keresik azokat, akik az egyik fertőzött iráni diák barátnőjével kerültek kapcsolatba.

A koronavírus esetleges terjedésére felkészülve az operatív törzs intézkedett a László Kórház 145 ágyának felszabadításáról. Az emberi erőforrások minisztere közölte: az intézmény betegeit a központi régió más kórházaiba vitték át. Kásler Miklós elmondta: rendelkezésre áll az ország 29 infektológiai osztálya, a megfigyelésre, kezelésre szoruló embereket pedig szükség esetén a Kútvölgyi tömbben, illetve a Korányi Intézet két osztályán helyezik el.

Biztonsági okokból lemondja a kormány a március 15-re tervezett központi ünnepséget. Az intézkedést az operatív törzs javasolta. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok sincsenek, a múzeumkerti ünnepség a legnagyobb állami rendezvény, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznének emberek. Lemondták a közös budapesti ünnepséget az ellenzéki pártok, és Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat sem tartja meg a március 15-i városházi rendezvényt.

Bűncselekményt követ el, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek - közölte az ügyeleti központ vezetője. Lakatos Tibor elmondta: jelenleg a mentőszolgálat és a rendőrség két iráni állampolgárral szemben intézkedett, akik nem voltak hajlandók bemenni a László Kórházba. Szólt arról is, hogy az operatív törzs a Budapest-Milánó, és a Debrecen-Milánó repülőjáratok szüneteltetését javasolta.

Hétvégére feloldják a kamionstopot az akadálytalan áruellátás érdekében. A lépést a kiskereskedelmi szektor kezdeményezte a koronavírus hatására megélénkült vásárlói igények zavartalan kiszolgálása érdekében.

Hat magyar állampolgár hagyhatta el a koronavírus miatt elrendelt karanténokat a világ különböző pontjain - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében azt írta: a tenerifei szállodában tartózkodó két család tesztje negatív lett, így ők visszautaztak Magyarországra. Hasonló a helyzet a csütörtökön Brazíliában vizsgált magyar nővel is.

Olaszországban egy nap alatt csaknem megduplázódott a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma. A fertőzöttek száma megközelíti a 6 ezret, a halottaké elérte a 233-t, miközben 589-en már meggyógyultak. Ausztriában meghaladta az ötvenet a fertőzöttek száma. Bécsben és Karintiában bezártak egy-egy iskolát. Csehországban már 19 fertőzöttet tartanak nyilván. Többségük előzőleg Olaszországban járt. Horvátországban és Szlovéniában egyaránt 12-re nőtt az érintettek száma. A ljubljanai kormány betiltotta a nagyobb rendezvényeket. Szlovákiában háromra nőtt a diagnosztizáltak száma, miután kimutatták a kórokozót az első beteg családtagjainál is. Romániában a legutolsó adatok szerint 9 fertőzött van.

A koronavírus miatti óvintézkedésként egyenes internetes közvetítésben mondja el vasárnap déli beszédét és az Úrangyala-imádságot Ferenc pápa. A katolikus egyházfő nem jelenik meg az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakában, és szerdai általános audiencián sem lesz jelen, hanem videóüzenetben mondja majd el beszédét.

Összesen 21 koronavírussal fertőzött embert találtak a San Francisco közelében veszteglő Grand Princess üdülőhajón - jelentette be az amerikai alelnök. Mike Pence, aki az Egyesült Államokban a koronavírus elleni országos intézkedések koordinátora, közölte: az üdülőhajót egy nem kereskedelmi kikötőbe irányítják, és a vizsgálatok idején mindenkit karanténba helyeznek.

Végső búcsút vettek Csukás Istvántól, a nemzet művészétől a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas író-költő február 24-én, 83 éves korában hunyt el. Generációk nőttek fel olyan Csukás István legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, a sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, és A legkisebb ugrifüles.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×