eur:
395.76
usd:
364.96
bux:
65567.37
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Lukács László György, a Jobbik képviselője, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (b-j) az új koronavírusról tartott egyeztetéséről Budapesten, a Belügyminisztériumban 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Koronavírus - A parlamenti pártok készek a közös fellépésre

Minden parlamenti párt kész közösen fellépni a koronavírus magyarországi terjedése ellen, ha szükséges, akár jogszabályok gyorsított elfogadásával is - jelentették be kormánypárti és ellenzéki képviselők csütörtökön azt követően, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívására egyeztettek Budapesten.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Belügyminisztériumban tartott hétpárti egyeztetés után újságíróknak elmondta, mindenki egyetértett abban, hogy nem szabad pánikot kelteni, és kiemelt érdek, hogy a jövőben se legyen pánikhangulat.

Hangsúlyozta, a kormány - a tájékoztatási feladatokat is beleértve - minden olyan intézkedést megtett, amellyel megfelelően kezelhető a koronavírus elleni fellépés. A kormányhivatalok, az operatív törzs és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek felkészültsége kifogástalan - tette hozzá Kocsis Máté.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte, felajánlotta a belügyminiszternek, hogy amennyiben a koronavírus elleni fellépés szükségessé teszi, készek haladéktalanul összehívni a parlament rendkívüli ülését és ott sürgősséggel elfogadni a szükséges jogszabály-változtatásokat.

Az ellenzéki frakciók ehhez együttműködésüket ajánlották - mondta.

Kocsis Máté aláhúzta, Magyarországon nincs ismert koronavírus-fertőzött. Ugyanakkor, ha a környező országok nem tudják megfékezni a náluk már jelen lévő megbetegedéseket, akkor nő a lehetősége annak, hogy Magyarországon is megjelenik a járvány, de a kormány felkészült ennek kezelésére.

A kormánypárti politikus kiemelte a sajtó felelősségét az ügyben, és arra kérte a médiumokat, hogy csak az operatív törzs információi alapján, hiteles és pontos forrásból tájékoztassák a lakosságot.

Kocsis Máté szintén segítséget ajánlott Pintér Sándornak a rémhíreket terjesztőkkel vagy azokkal szembeni fellépésben, akik üzleti alapon próbálnak nyerészkedni a koronavírussal összefüggésben, például alkalmatlan védőfelszerelések vagy hamis gyógyászati készítmények forgalmazásával.

A kormánypárti politikus összességében konstruktívnak értékelte a találkozót, tájékoztatása szerint a frakciók minden kérdésükre választ kaptak, emellett számos olyan felvetés is elhangzott, amely segítheti a kormány munkáját.

Lukács László jobbikos képviselő megerősítette: pártja továbbra is partner abban, hogy elkerüljék a pánikhangulatot, ennek érdekében pedig arra kérte a kormányt, a lehető legpontosabban és legközérthetőbben tájékoztassa a lakosságot a koronavírussal kapcsolatban, akár más kormányzati kommunikációs kampányokkal megegyező összeget költve erre a feladatra.

A Jobbik emellett arra is kérte a kormányt, mérje fel, milyen egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre arra az esetre, ha Magyarországon is megjelennének megbetegedések - közölte Lukács László.

Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke hozzátette, arra kérték a kormányt, hogy a rémhíreket terjesztők és a nyerészkedők mellett az országon áthaladó nagy számú, potenciálisan vírushordozó külföldi vendégmunkás esetében is tegyen lépéseket.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője közölte, sok lényeges információt tudtak meg az egyeztetésen, de arról nem kaptak tájékoztatást, hogy "miért hiányos és késedelmes a kormány kommunikációja".

Az ellenzéki politikus szerint arra sem kaptak választ, hogy miért nem jutottak el a kormány által felhalmozott védőfelszerelések a háziorvosokhoz és a patikákba. Emellett a kabinet arra sem válaszolt, támogatja-e valamilyen formában azokat az Olaszországból hazatérőket, akik önkéntes karantént vállalnak - folytatta Arató Gergely.

A DK politikusa hangsúlyozta, pártja támogatni fogja a kormányt, ha gyors, határozott és szakszerű intézkedéseket tesz a magyar emberek érdekében.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak és érdeminek nevezte az egyeztetést, és arra kérte a kormányt, hogy vonjon be további forrásokat a lakosság tájékoztatásának javítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×