INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

koronavírus

menczer tamás

járvány

tenerife

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.

"Mindenki maradjon higgadt" - kéri a külügy a koronavírus kapcsán

Infostart

Nem segít a külügyi tárca azoknak a magyaroknak, akik ezt visszautasítják, a segítség nem kötelező - jelentette be Menczer Tamás államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár 13.30-ra várta tájékoztatóra az újságírókat.

Elmondta, ilyen felfokozott hangulatban "mindenkinek van ötlete", hogy mit kéne máshogy csinálni, de a kormány minden intézkedést a nemzetközi protokollok mérlegelése után hoz meg. "Mindenki maradjon higgadt" - hívta fel a figyelmet.

Számokat ismertetve elmondta, a világ más tájain 18 ország, az EU-ban 13 ország érintett a koronavírus által.

Elmondta még, a lombardiai tartomány a legfontosabb Olaszországban, itt nagy is az átmenőforgalom is, ami miatt két magyar kamionost már karanténba helyeztek, egyiküket Magyarországon.

A következő intézkedéseket kérte a fuvarozók egyesületétől:

  1. aki járt karantén sújtotta területen, és tünetet érzékel magán, azonnal jelezze az egyesületnek, illetve jelentkezzen a NNK zöld számán.
  2. konzuli regisztráció a külügy honlapján keresztül.

Menczer Tamás elmondta, a távolkeleti karanténhajóról hazatért három magyar jól van, tünetmentes, ők egy új helyszínen újabb 2 hetes karantént kezdenek most.

Tenerifével kapcsolatban elmondta, 5 magyar érintett, ez 2 családot jelent. Az egyik családban létfontosságú gyógyszereket szed az egyik tag, ezért az ő gyógyszerei utánpótlásáról a külügy gondoskodni fog.

"Viszont nem sokkal ezelőtt tájékoztatást adtak a spanyolok, hogy

lehetővé teszik más országok állampolgárainak, hogy elhagyják az országot,

erről tájékoztattam Szijjártó Péter minisztert és Pintér Sándor minisztert is. Amennyiben járható út, repülőt küldünk az öt magyar állampolgárért" - jelentette be.

Kínában 175 magyar regisztrált a konzuli hivatalban, 20-an vannak a leginkább fertőzött területen. Dél-Koreában is vannak magyarok. Teguban egy magyar egyetemista van, de ő nem akar eljönni onnan.

Közölte még: ha valaki nem akarja, hogy segítsen neki a magyar külügy, akkor nem kap segítséget.

"Ha valakinek fontosabb, hogy szórakoztassa a közösségi médiában a követőit, azzal nem tudunk mit kezdeni"

- hangsúlyozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018