INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

koronavírus

oltás

vakcina

teszt

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Koronavírus - Már a tesztverziónál tart a vakcina

Infostart

Egy amerikai cég fejlesztette ki, kicsit kevesebb mint másfél hónappal a COVID-19 vírus genetikai térképének elkészülte után.

A koronavírus elleni oltás elkészülte felé fontos lépés, hogy a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Moderna Therapeutics elkészítette az oltás tesztverzióját. Ahhoz azonban, hogy kísérleti jelleggel embereknek is beadhassák, még legalább áprilisig várni kell - számolt be a fejleményekről a Time alapján az Index.

Azért sikerült ilyen gyorsan (a géntérkép megléte után 42 nappal) előállítani a tesztverziót, mert a cégnél egy relatíve új biotechnológiai eljárást alkalmaztak, és nem a vírus legyengített verzióját használják. Az oltás azt anyagot tartalmazza, ami beindítja a fehérjeszintézist, és egyben mintául is szolgál annak. Ez az mRNS (vagy hírvivő RNS), ami az oltással a szervezetbe és a sejtekbe juttatva beindítja a gazdasejt fehérjetermelését, így elkészül a vírus fertőzőképességéhez szükséges fehérje, ami ellen rögtön támadást indít az immunrendszer.

Az eljárás szerint az oltás így készíti fel a szervezetet a valódi fertőződésre, és annak bekövetkeztekor a szervezet már "ismerősként" érzékeli a vírust, fel tud lépni ellene, vagyis kialakult a védettség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018