INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

koronavírus

kórházi adósság

egészségügy

járványvédelem

Védőmaszkot viselő ápoló egy raktárban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én.

Havi ötmilliárddal nő a lejárt kórházi tartozás

Infostart

Nullszaldóról 37 milliárdra nőtt augusztusra a kórházak lejárt tartozása, de ha nincs változás a finanszírozásban, év végére 50 milliárdra hízhat az adósság. A hazai gyártók attól tartanak, megint hoppon maradnak, mert a járványvédelmi erőfeszítések miatt nem lesz kormányzati kapacitás az adósságrendezésre.

Ugyan év elején még szigorú elvárásokat fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök a kórházi adósságok alakulásával kapcsolatban - lényegében megtiltotta az intézményvezetőknek az adósság felhalmozását -, a járvány azonban teljesen a háttérbe szorította ezt. A kórházak kifizetetlen számlái pedig egyre gyorsuló ütemben halmozódtak: júliusra már havi 5,2 milliárddal nőtt a lejárt tartozás - írta a Világgazdaság Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkárára hivatkozva. A hazai gyártókat képviselő szervezet becslése szerint

2020. végére akár 50 milliárdra is hízhat a lejárt tartozás.

Ismeretes, hogy tavaly 67 milliárdos adóssággal zárták az évet a fekvőbeteg-ellátó intézmények, amelyeket csak hosszas huzavona és kemény alkudozás után fizetett ki a kormány.

A főtitkár rávilágított arra, hogy a pandémia miatti járványvédelmi intézkedések nyomán ugyan jelentősen csökkent a kórházak kapacitása, az elvégzett beavatkozások, a rossz finanszírozási struktúra és a veszélyhelyzet alatti finanszírozási változások miatt tovább emelkedett az adósság. Az OSZ főtitkára úgy véli, először a standard bázisfinanszírozás okozott jelentős bevétel-visszaesést, majd pedig az átlagfinanszírozás okozta a kifizetetlen számlák halmozódását. A főtitkár az MNB versenyképességi programjára hivatkozva közölte: fontos lenne a finanszírozást hozzáigazítani a gyógyítás tényleges költségeihez.

A gyártók azonban attól tartanak, hogy az idén sem nem lesz idő az adóssághelyzet kezelésére a járványvédelem miatt.

Az intézmények finanszírozási nehézségeit növeli, hogy a bérek és a rezsiköltség emelkedése mellett egyes eszközök is jelentősen drágultak a járvány miatt. Ugyanakkor a csökkenő ellátási esetszám miatt bizonyos eszközökből eleve kevesebbet is rendelnek a kórházak.

A második hullám nyomán várható intézkedések közül leginkább az foglalkoztatja a hazai gyártókat, hogy milyen mér­­­tékben zárnak majd be az egész­ségügyi in­tézmények, vagy halogatják az orvoshoz fordulást az emberek.

Rásky László szerint mostanra a kormány mára elég pontos képet alkothatott arról, hogy mely védőeszközöket tudja hazai forrásból beszerezni. A gyártók mindenesetre növelnék a mostani 18 százalékos részarányukat a központosított hazai beszerzésekből. Az OSZ főtitkára szerint nem kivételezést kérnek, hanem egyenlő esélyeket és lehetőségeket.Ugyanakkor továbbra is szükséges az ellenőrzött import a minőségi és megfelelő számú eszköz biztosításához.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018