eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tavaly éves szinten 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék - a nap hírei

Az új Nemzeti alaptanterv és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Jól vannak a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazahozott magyar állampolgárok.

Tavaly 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző évihez képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A pénzügyminiszter azzal kommentálta az adatokat, hogy magyar gazdaság Európa élmezőnyében van. Varga Mihály szerint idén inkább kívülről jöhetnek kockázatok, ezért a Pénzügyminisztérium a korábbi 4 százalékról, 3,5 százalékra korrigálta idei növekedési előrejelzését. A tárcavezető arról is beszélt, hogy stabil és kiszámítható forintárfolyamra lenne szükséges.

Segítséget ígért a munkanélkülivé váló ózdiak elhelyezkedéséhez a kormány nevében az innovációs miniszter. Palkovics László miniszter az önkormányzati vezetőkkel és az ABB vezetőivel tartott egyeztetés után közölte: a kormány kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy új befektető vegye meg a gyárat. Az ABB kedden a piaci kereslet csökkenésével indokolta az ózdi gyár bezárását, ami miatt ezer ember marad munka nélkül.

A Párbeszéd szerint Magyarországnak át kellene térnie a skandináv gazdasági modellre. Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az ózdi ABB-gyár bezárása ügyében azt mondta: az államnak fokozottabb szerepet kell vállalnia a bedőlő cégek dolgozóinak megmentésében. Úgy vélte: a kormány gazdaságpolitikai modellje kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat.

Az egészségügyi ellátás javításáért, a nyugdíjasokért és az önkormányzatok érdekében az iparűzési adó jelenlegi szabályainak megtartásáért áll ki az MSZP az Országgyűlés jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakán. Tóth Bertalan pártelnök-frakcióvezető elmondta: a szocialisták 2022-ig szóló stratégiájának középpontjában az esélyteremtő állam megteremtése áll.

Az új Nemzeti alaptanterv és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a fővárosban. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke közölte: a PDSZ hamarosan olyan jogi módszert fog bemutatni, amellyel a tervezett munkabeszüntetés törvénysértés nélkül valósulhat meg, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet.

A főváros készülő költségvetése a klímavédelem, a zöldfelületek növelése és az esélyteremtés költségvetése - mondta az általános főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus az InfoRádióban arról is beszélt, hogy 1 milliárd forint elosztásáról kikérik a budapestiek véleményét is.

Jól vannak a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazahozott magyar állampolgárok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a hat férfi és egy nőnek nincs láza, panasz- és tünetmentesek, laboratóriumi vizsgálataik semmilyen kóros eltérést nem mutatnak. A tervek szerint vasárnap, a 14 napos karantén lejártával mindegyikük elhagyhatja a Szent László kórházat.

Hamarosan nemzetközi vasúti jegyet is lehet majd elektronikus úton venni. Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója elmondta: szeretnék elérni, hogy a jegyértékesítésben az elektronikus csatorna a jövő év közepére 60 százalékot képviseljen.

A köztársasági elnök szerint az Európai Unió hitelessége múlik azon, hogy sikerül-e felgyorsítani a bővítési folyamatot. Áder János az olasz államfővel folytatott római tárgyalása után elmondta: egyetértettek Sergio Mattarellával abban, hogy Észak-Macedóniával és Albániával még az idén el kellene kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Az államfő vatikáni látogatásán Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából.

A német államfő szerint az együttműködés helyett a bizalmatlanság és a nemzeti bezárkózás terjed a világpolitikában. Frank-Walter Steinmeier a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciát megnyitó beszédében kijelentette: bomlófélben van a Nyugat országainak közössége, és a nemzetközi politika valamennyi meghatározó tényezője Európa egységének rovására próbálja érvényesíteni saját érdekeit.

Felmentette az emberölés vádja alól és szabadlábra helyezte a Prisztás József megölésével elítélt Hatvani Istvánt a perújítási tárgyalásban a Fővárosi Törvényszék. Az 1996-os gyilkosságot elkövetését Jozef Roháč ismerte be, aki az Aranykéz utcai gyilkosság miatt tölti életfogytiglani büntetését. A Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtás miatt elítélt Portik Tamás és a bűnsegédlet miatt elítélt Fazekas Ferenc esetében ugyanakkor a bíróság elutasította a perújítást.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×