eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Idén kevesebb hatéves marad óvodás

Összesen körülbelül 26-27 ezer 6 éves gyermek maradhat óvodában még egy évet, a végleges szám a kérelmek elbírálása után, márciusban derül ki. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület szerint a hátrányos helyzetű térségekben sok olyan 6 éves gyermek megy majd iskolába, akinek még nem lenne szabad. 

Lejárt a tankötelezettséggel kapcsolatos kérelmek benyújtási határideje. Eddig nagyjából 11 ezer kérelem érkezett be - összegzett Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. A szülők január 31-ig az Oktatási Hivatalnál kérelmezhették, hogy az augusztus 31-éig hatodik évüket betöltő gyermekük még egy évig maradhasson óvodában.

"Mindig az vezeti a hivatal munkatársait, döntéshozóit, hogy a gyermek számára a lehető legjobb döntés szülessen meg" - hangsúlyozta Brassói Sándor.

A Oktatási Hivatal teljes eljárásban legfeljebb hatvan napon belül bírálja el a kérelmet. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese elmondta: szeptemberben várhatóan kevesebb 6 éves gyermek marad majd az óvodákban, mint az előző években.

A jogszabályok alapján, amennyiben a szülő rendelkezett 2020. január 31. előtt olyan szakértői véleménnyel, amely szerint a gyermek maradhat még óvodában, akkor nem kellett benyújtaniuk maradási kérelmet. Az eddigi adatok szerint 13-14 ezer gyerek biztosan marad az óvodában, amit ha a mostani 11 ezerhez hozzáadunk, akkor 26-27 ezres körről beszélünk.

Ez elmarad a korábbi évek több mint 30 ezres plusz egy évet még az óvodában töltő létszámtól - mondta az elnökhelyettes.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szerint már az is aggályos, hogy a szülő dönt a kérelem beadásáról. Ezt a szakmai kérdést - a gyermek fejlődésének folyamatos megfigyelésével - csak az óvoda tudja megválaszolni.

Fábián Katalin szerint a hátrányos helyzetű térségek gyermekeinek esélyei is sérültek az eljárás lebonyolítása miatt. "Nem elég, hogy kitöltöm a kérdőívet, hanem még nyomtassam is ki és postázzam is. A hátrányos helyzetű régiókban még postahivatal sincs.

Utazzon be? Mikor tud beutazni? Nem fog beutazni a szülő, tehát azok a gyerekek menni fognak iskolába.

Azt gondolom, hogy elég sokan lesznek, akik után nem adták be (a kérelmet), de óvodában kellett volna maradniuk" - tette hozzá Fábián Katalin.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta: a kormány azt a szerinte "álszent" gyakorlatot akarta megszüntetni, hogy hivatalosan az óvoda, valójában azonban a szülő döntött az iskoláztatásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×