eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Előre reagált a pedagógusok délutáni tüntetésére az Emmi

A tárca közleménye szerint a tanárok nem a kormány ellen, hanem béremelésért tüntetnek, de a Soros-hálózat rátelepszik a rendezvényre. Azt írják: készek megvizsgálni a pedagógusok követeléseit.

A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket - írta közleményében a Emberi Erőforrások Minisztériuma a délután kezdődő pedagógus tüntetés előtt.

A tárca azt hangsúlyozza, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult.

A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 %-kal emelkedett,

amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költ az állam a pedagógusbérekre, mint 2010-ben. A béremelés jövőre is folytatódik: mintegy 17.000 kolléga bére a minősítésnek köszönhetően emelkedik, a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére pedig júliustól átlagosan 30%-kal nő, és már tárgyalja a kormány az iskolaigazgatók béremelésének előterjesztését is.

A közlemény a minisztérium készségét hangozatja a tárgyalásokra, hozzátéve, hogy

kész megvizsgálni a további bérigényeket.

Szerintük ugyanakkor a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, de a "rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat".

Eredménytelen tárgyalások

A Pedagógusok Szakszervezete azért szervezte a megmozdulást, mert úgy látják: az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai csaknem

egy év alatt sem vezetettek eredményre a béremelésről és a tanárok óraszámának csökkentéséről.

A szakszervezet szerint a tanárok és a diákok túlterheltek, kevés a pályakezdő, alacsony bérük miatt elhagyják a szakmát, sok a nyugdíjba vonuló pedagógus, így nem lesz elég tanár, aki tanítsa a felnövekvő generációt. Alacsony az oktatást segítők bére, nincs elég óvoda- és gyógypedagógus, a hatévesek kötelező beiskolázása csak a káoszt növeli, a gyermekvédelemben dolgozók anyagi helyzete megalázó, munkájuk emberfeletti.

Kifogásolják azt is, hogy a kormány szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a szakképzési törvényt, kiszervezi a szakképzésben dolgozókat a közalkalmazotti törvény hatálya alól és a béremelés ígéretével a munka törvénykönyve előírásait alkalmazná rájuk.

Fekete esernyővel az Akadémiától az Országházhoz

A demonstrálók az Akadémiánál gyülekeznek, és Kossuth térre vonulnak, ott lesznek a beszédek.

Az EMMI-nek és az ITM-nek a tüntetők petíciót adnak át.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×