INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

pedagógustüntetés

emmi

petíció

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációja Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án.

Fekete esernyővel tüntettek a pedagógusok a parlamentnél

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

A Pedagógusok Szakszervezete hívta utcára az oktatásban dolgozókat és az oktatás ügyéért aggódókat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta: készek tárgyalni.

"A gyermekek jövője érdekében" mottóval hirdetette meg a demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete, a tüntetéshez más oktatási szakszervezetek is csatlakoztak. A Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt összegyűlt tüntetők a többi között követelték a pedagógusok béremelését, a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás visszavonását, illetve a szakképzési törvény visszavonását.

A Kossuth téri demonstráció előtt a szervezők átadták a követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőjének. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át.

A petíciókban követelnek

  • 30 százalékos béremelést 2020. január elsejétől
  • az óraszámok folyamatos csökkentését
  • hogy 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya.
  • új szakképzési törvényjavaslat elkészítését

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta:

ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét - fűzte hozzá.

Budapest, 2019. november 30.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációjának résztvevői vonulnak Budapesten, az Akadémia utcában, a Kossuth tér felé 2019. november 30-án.
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2019. november 30. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos pedagógusdemonstrációjának résztvevői vonulnak Budapesten, az Akadémia utcában, a Kossuth tér felé MTI/Mónus Márton

Arról beszélt, hogy , éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik "gyalázatosan alacsony bérért". Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket - mondta Szabó Zsuzsa.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket. Többet azonban erről nem mondott.

Valeryia Desaphine, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) képviselője a demonstráción azt hangoztatta: szolidárisak a magyarországi tanárokkal és támogatják követeléseiket. Úgy vélekedett, hogy az oktatásügyre Európa-szerte óriási nyomás nehezedik. Ezért a pedagógus szakszervezetek a többi között az idén Horvátországban, Csehországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is demonstráción követelték a szociális párbeszéd tiszteletben tartását, a jobb béreket és munkakörülményeket, illetve az ágazat nagyobb mértékű finanszírozását. Az ETUCE felszólítja a magyar kormányt, hogy adja meg az oktatásnak a szükséges figyelmet, hiszen az ott dolgozók alakítják társadalmaink jövőjét - mondta a szónok.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ)elnöke emlékeztetett rá: egy éve fogtak össze és tiltakoztak a magyar érdekvédelmi szervezetek a "rabszolgatörvény" ellen, amelynek eredményeként a munkahelyek többségében nem alkalmazzák a jogszabályt - fűzte hozzá. Ez a típusú összefogás eredményezheti a pedagógusok követeléseinek teljesülését is, ezért szolidárisak a tanárokkal, és ha sztrájkra kerül a sor, számíthatnak rájuk - jelezte.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt mondta: az ország legnagyobb szakszervezeti szövetségének tagjai kiállnak a PSZ követelései mellett, illetve támogatják azokat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szervezetek is.

A demonstrálók kinyitott fekete esernyőkkel tiltakoztak az ágazat helyzete ellen.

Nyitókép: Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018