eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energiát az országos hálózatba szállító magas feszültségű elektromos távvezetékek oszlopsorai az erőmű szomszédságában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Új energiastratégia: fontos szerep jut a megújuló forrásoknak

A közelmúltban elfogadott kormányzati energiastratégiában az atomenergia mellett fontos szerepet kap a biomassza és a napenergia felhasználása is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Kaderják Péter.

A janurában közzétett Nemzeti energiastratiégiában az energamixben a jövőben növelni kell a biomassza- és a napenergia részarányát. A tervek szerint megmarad a jelenlegi szélenergia-kapacitás, a biomassza-felhasználás egy némiképp növekszik, a megújulóenergia-növekmény döntő része pedig a napenergiában rejlő lehetőségeink kihasználásából származik majd. Ez egy ambiciózus megújuló villamosenergia-termelési program – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Kaderják Péter kitért a Mátrai Erőművel kapcsolatos állami tervekre is. Az erőmű kiemelt fontosságát adja ugyanis, hogy azt a lignitvagyont használja, amely Magyarország legnagyobb hagyományos energiatartaléka. "Lehet ma nem szeretni a lignitet. Ma az európai energiaszektorban a szén- és a lignitégetés közellenség, ám ennek ellenére és ezzel együtt

az a 2,6 milliárd tonnás lignitvagyon, ami a hevesi térségben és a Mátraalján van, az a nagy tartaléka Magyarországnak.

Gondoskodni kell arról, hogy ez állami kontroll alá kerüljön, és adott esetben vésztartalékként felhasználható legyen" - fejtette ki az államtitkár. Hozzátette: a magyar termelésnek 17 százalékát adja a Mátrai Erőmű, ezért ellátásbiztonsági szempontból nem lehet egyik napról a másikra kivenni vagy betenni a rendszerbe. Foglalkozni kell továbbá az ott dolgozókkal is: közvetlenül 2100 emberről, az ipari parkkal együtt 10 ezer foglalkoztatottról, összesen 27 ezer érintett családtagról van szó.

Az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a következő évek villamosenergia-iparág fejlesztési céljairól is beszélt. "Az energiastratégiában is szerepel, hogy az iparági képviselőkkel közös becslés szerint körülbelül

500 milliárd forintnyi befektetésre lenne szükség a magyar villamosenergia-hálózatban ahhoz, hogy a stratégia 10-15 éves időtávján szükséges »okosítási« és fejlesztési projekteket meg tudjuk csinálni,

hogy az új technológiákat alkalmazzuk, és a hálózat az e-mobilitás által gerjesztett keresletnek is eleget tudjon tenni".

Kaderják Péter szerint a legfontosabb, hogy a technológiai fejlődés olyan eredményeket hozzon, hogy a tiszta áramra épített elektromobilitásnak ne legyen riválisa.

Változások várhatók az energiaellátásban

A következő két évtizedben a nemzeti energiastratégia jelentős változásokat hozhat Magyarország energiaellátásában - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az Arénában.

"Az energiastratégiában kiemelt célunk Magyarország energiaszuverenitásának és az ellátásbiztonságunk erősítése. Az energiaszektor klímabarát átalakítása a program második kiemelt célja. A harmadik pedig az, hogy mindezt úgy hajtsuk végre, hogy ne ássuk alá a Magyarországon az utóbbi években beindult gazdasági növekedést."

Kaderják Péter az importfüggőség csökkentésének lehetőségeire is kitért.

A két legfontosabb elem a nettó import mérséklése és a diverzifikáció.

Vagyis "részben mérsékelni kell az importkitettséget, a maradék importot pedig a leginkább diverzifikált módon, több forrásból, több útvonalon érkezően kell kielégíteni".

Az államtitkár hangsúlyozta, a földgázfogyasztást is lehet csökkenteni. Úgy látják ugyanis, hogy a földgázfogyasztásban lehet energiahatékonysági beruházásokkal a leginkább visszafogni a fogyasztást, akár több milliárd köbméterrel is. Az évi 10 milliárd köbméteres magyarországi fogyasztásból körülbelül 8 milliárd köbméter az import. Ezt 2030-ra, 2040-re akarják jelentősen csökkenteni. Kaderják Péter szerint "körülbelül 2 milliárd köbméterre lehet csökkenteni majd a magyar importgáz-fogyasztás mértékét".

Hozzátette: a megújuló energiaforrások kihasználásával is elérhető az importigény csökkentése.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja, megtekintheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×