eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Koronavírus-járvány elleni akciótervet fogadott el az Operatív Törzs - a nap hírei

Negatív lett a Debrecenben vizsgált koronavírus-gyanús minta. Éjfélkor távozik az Európai Unióból az Egyesült Királyság.

Akciótervet fogadott el a Kormány által felállított Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs pénteki első ülésén. A Belügyminisztérium közleménye szerint az intézkedések célja a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása. Az Operatív Törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és amennyiben az indokolt, további intézkedéseket hoz.

Nem igazolódott az új koronavírus jelenléte abban a mintában, amit Debrecenből kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma. Müller Cecília országos tisztifőorvos még délután beszélt arról, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de még várják egy minta eredményét Debrecenből. A vizsgált minta negatív lett.

Péntek estétől a Liszt Ferenc-repülőtéren valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak mielőtt belépne az országba. Ha valakinek a mért testhőmérséklete a határértéket meghaladja, az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez. A Budapest Airport ugyanakkor közölte: felfüggeszti a Shanghai Airlines Hszian, illetve Csengtu érintésével a magyar fővárosba közlekedő két járatát.

Kínában már 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus halálos áldozatainak száma és csaknem 10 ezerre a fertőzötteké. Kínán kívül a járványnak nincs halálos áldozata, de 21 országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a járványt.

Megérkezett Dél-Franciaországba az első repülőgép, amely Vuhanból szállított haza 180 embert. Egy utasnál jelentkeztek a koronavírusra utaló tünetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították ahol kiderült, hogy nem fertőzött. A többieknek két hétig egy kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk. Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok érkeznek majd haza várhatóan vasárnap, ugyanerre a katonai repülőtérre.

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azt mondta: a Nat ötvözi a legmodernebb nemzetközi gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és erősíti a nemzeti identitást. Hajnal Gabriella miniszteri biztos közölte: a változásokkal csökken a tanulók óraszáma. A Pedagógusok Szakszervezete kifogásolja, hogy túl későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti Alaptantervet, amelyről nem folyt széles körű társadalmi vita.

Éjfélkor távozik az Európai Unióból az Egyesült Királyság. A közösség és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország kiválásra. Az Egyesült Királyság 47 évet és 1 hónapot töltött az Európai Közösség, majd utódja, az unió tagországaként. Történelmi vészjelzésnek nevezte az Egyesült Királyság távozását az Európai Unióból a francia államfő. Emmanuel Macron néhány órával a brit uniós tagság megszűnése előtt azt mondta: a Brexitet megelőző kampány bebizonyította, hogy minden pillanatban emlékezni kell arra, mire vezet a hazugság a demokráciában. Angela Merkel német kancellár szerint az EU és Németország jól felkészült a következményekre, és tartósan rendezték az uniós állampolgárok Egyesült Királyságbeli és a brit állampolgárokat az EU-ban megillető jogok ügyét.

Romániában újraindítja a kormány a Verespatak és környéke világörökséggé nyilvánítását célzó eljárást. A román kulturális miniszter jelezte: az UNESCO eljárásától függetlenül a bukaresti tárca védett műemléki területté nyilvánította Verespatakot. Hozzátette: rövidesen a teljes térségre kiterjedő műemlék-helyreállítási és környezet-rehabilitációs programot dolgoznak ki. Az Erdélyi-érchegységben és környékén egy kanadai cég Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiát használtak volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×