INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

győr

gyermekgyilkosság

varga judit

feltételes szabadság

Rendőrautó 2019. december 15-én Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg a rendőrök. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyermekek halálát apjuk okozta, aki ezután öngyilkos lett.

Győri gyermekgyilkosság - Ezeket a szigorításokat tervezi az igazságügyi tárca

Infostart

Az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint.

Varga Judit, a tárca vezetője a közösségi oldalán azt írta: társadalmi egyeztetést indít a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele érdekében.

Szerdán a kormany.hu honlapon mindenki számára elérhetővé tették a büntető törvénykönyvről szóló törvény, a büntetés-végrehajtási törvény és az egészségügyről szóló törvény javasolt módosításait. A tervezetekhez kapcsolódó észrevételeket 2020. január 27-ig várják a velemeny@im.gov.hu címen. Az egyeztetés eredményeként a tervezetek valamennyi tartalmi és formai eleme módosulhat.

A kormany.hu oldalon található közleményben emlékeztettek arra: a győri gyermekgyilkosságot és a közelmúlt közvéleményt megrázó eseményeit követően elrendelt vizsgálat eredménye alapján

Varga Judit igazságügyi miniszter első és legfontosabb lépésként a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását javasolta.

Azt írták: a cél az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki szándékosan más életére tört. Ennek érdekében

  • az élet elleni szándékos bűncselekmények esetén - a tervezet értelmében - az elkövetők feltételes szabadságra bocsátása kizárt lenne.
  • a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet, valamint az áldozat, illetve a potenciális áldozat védelmét szolgáló magatartási szabály elrendelése, és ezek ellenőrzése technikai eszközök alkalmazásával.
  • a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálására irányuló döntési eljárás során a javaslatban meghatározott esetekben be kell szerezni a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is.
A törvényjavaslatot az Országgyűlés várhatóan már a tavaszi ülésszakán megtárgyalja.

A győri kettős gyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. Negyedévvel később a 25 éves férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el. A lakásban tartózkodott a harmadik testvér, egy hatéves kislány is.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018