eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Határozott cselekvést sürget a közel-keleti feszültség csillapítására a külgazdasági és külügyminiszter - a nap hírei

Az év végéig kidolgozza a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez szükséges stratégiát az innovációs tárca. Több ország szakértőit is bevonnák az ukrán utasszállító katasztrófájának vizsgálatába az iráni hatóságok.

Határozott cselekvést sürget a Közel-Keleten kialakult feszültség további éleződésének megakadályozására a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az uniós tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli brüsszeli ülése után arra hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus elmérgesedése súlyos következményekkel járna Európa biztonságára.

Az év végéig kidolgozza a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez szükséges fejlődési stratégiát az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Palkovics László tárcavezető elmondta: a kormány feltételei között szerepel, hogy a legnagyobb szennyezők fizessék a költségek nagy részét, ne kohéziós támogatásokat csoportosítsanak át klímavédelmi célokra, az atomenergia pedig része legyen a problémák megoldásának.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az unió növekedésének új, ambiciózus stratégiája lesz az úgynevezett európai zöld megállapodás. Ursula Von der Leyen elmondta: a testület 100 milliárd eurós beruházási keretet is mozgósítana annak érdekében, hogy az unió 2050-re teljesen karbonsemleges legyen.

Ausztráliában tízezrek tüntettek a klímaváltozás ellen. A tiltakozók azt követelték, hogy minden, a bozóttűz miatt keletkező költséget álljon a kormány, a kényszerszállásoktól kezdve az önkéntes tűzoltók fizetésén át a kártérítésekig. Ausztráliában több mint 10 millió hektár földet perzselt fel a tűz szeptember óta. 26-an életüket vesztették a lángokban.

Továbbra is szünetel a konzuli ügyfélfogadás Magyarország canberrai nagykövetségén az Ausztráliában tomboló tűzvész nyomán kialakult légszennyezettség miatt. A külképviselet arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a Sydneyben vagy a Melbourne-ben működő konzuli irodához.

Április második felében elkészülhet a horvát kormány ajánlata az INA olajipari vállalatban birtokolt Mol részvények visszavásárlására - mondta a horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter. Tomislav Čsorić a Népszavának adott interjúban kiemelte: Zágráb októberben kötött szerződést egy New York-i befektetési bankkal a tranzakció előkészítésére. A Mol-csoport jelenleg az INA részvények több mint 49 százalékával rendelkezik.

Újabb 26 gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást január 15-től - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak.

Emelkedik a bölcsődei szakdolgozók bére, már a jövő hónapban legalább bruttó 18 ezer forinttal magasabb fizetést kapnak. Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a bérfejlesztés az összes szakdolgozót, azaz 10 ezer embert érint.

A határidőig heten adták le ajánlásaikat a február 16-i dunaújvárosi időközi országgyűlési választásra. A jelölteknek 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük. Az illetékes választási bizottság eddig a parlamenti ellenzéki pártok közös jelöltjét, a Mi Hazánk mozgalom, illetve Zöldek indulóját vette jogerősen nyilvántartásba.

Regisztrálta a kisebbségek védelméről szóló Minority SafePack polgári kezdeményezés aláírásait az Európai Bizottság. Az Európai Unió őshonos kisebbségei, nemzeti közösségei számára uniós támogatást és védelmet kérő kezdeményezés aláírásait online nyújtották be.

Romániában a parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg a miniszterelnök az államfővel. A szavazást a májusban vagy júniusban tartandó önkormányzati választások időszakában tartanák meg.

Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza. Az illetékes állategészségügyi felügyelet közölte: a szomszédos Lengyelországban már a tavalyi év végétől terjedő fertőzés egy nyitrai járásban lévő kistenyésztő csirkeállományában bukkant fel.

Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, valamint Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt az ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlenségének vizsgálatában. Közben újra felmerült, hogy mégiscsak iráni rakétatalálat okozhatta a szerdai tragédiát.

Az amerikai képviselőház határozati javaslatban tiltotta meg Donald Trump elnöknek, hogy engedélye nélkül katonai erőt alkalmazzon Irán ellen. Nancy Pelosi házelnök kijelentette: Amerika és a világ nem engedhet meg egy háborút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×