eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre "jobban" fogy a magyar - friss KSH-adatok

2019 első tíz hónapjában, miután 1,6 százalékkal kevesebb gyerek született és 0,3 százalékkal kevesebben haltak meg a múlt év azonos időszakához képest.

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első tíz hónapjában, miután 1,6 százalékkal kevesebb gyerek született és 0,3 százalékkal kevesebben haltak meg a múlt év azonos időszakához képest. A házasságkötések száma viszont jelentősen, 24 százalékkal emelkedett: a legmagasabb volt 1990 óta - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az év első tíz hónapjában 74 064 gyermek született,

1242-vel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Január-márciusban, júniusban és októberben kevesebb, április-májusban és július-szeptemberben több gyermek született, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb, 2,7 százalékos emelkedés áprilisban, a legnagyobb mértékű, 5,8 százalékos visszaesés júniusban történt.

2019. január-októberben 108 123-an haltak meg, 345-tel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Januárban, februárban és júniusban nőtt, az év többi hónapjában viszont csökkent a halálozások száma az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, mintegy 20 százalékos emelkedést januárban, a legjelentősebb, 14 százalékos csökkenést márciusban regisztrálták.

Kiemelték, mivel a születések száma nagyobb mértékben csökkent, mint a halálozásoké, a természetes fogyás mértéke 2,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 57 774 pár házasodott össze, 24 százalékkal, 11 023-mal több, mint tavaly ilyenkor. A január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebben házasodtak össze, mint egy évvel korábban. Ezt követően február-márciusban kis mértékben, április-májusban átlagosan 8,5, júniusban 16, július-szeptemberben átlagosan 33, októberben pedig 65 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.

A 2019. január-októberi időszakban kötött házasságok száma a legmagasabb 1990 óta - tették hozzá.

Ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,3 halálozás jutott.

Az előbbi adat 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi azonban nem változott, ezért a természetes fogyás 0,1 ezrelékponttal, 4,2 ezrelékre nőtt.

Az év első tíz hónapjában ezer élve születésre 3,7 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 7,1 ezrelékes értéke 1,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×