eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

Több vizsgálat is indul a győri gyermekgyilkosság ügyében - a nap hírei

A növekedési előny megtartását nevezte a jövőre várható gazdaságvédelmi intézkedések céljának a pénzügyminiszter. Megemelte a bírák és az ügyészek illetményét az országgyűlés. Kormányzati és ombudsmani vizsgálat is indul a győri gyermekgyilkosság ügyében. A nap legfontosabb hírei december 17-én.

Február-márciusban olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket vezetne be a kormány, amelyek segítik a növekedési előny megtartását - mondta a pénzügyminiszter.Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után kiemelte: az intézkedések jó része elsősorban a munkaerőpiacra koncentrál majd, kiemelt feladat a munkahelyek megtartása.

Januártól bővíti a növekedési kötvényprogram keretét az eddigi 300 milliárdról 450 milliárd forintra a jegybank - közölte az MNB az idei utolsó kamatdöntés után.A monetáris tanács, a várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón. Friss prognózisában az MNB megemelte GDP növekedési prognózisát erre az évre, jövőre és 2021-re, valamint jövő évi inflációs várakozását.

Megemelte a bírák és az ügyészek illetményét az országgyűlés.A képviselők rendkívüli ülésen módosításokkal fogadták el újból a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt. Ez a jogszabály rendelkezik arról is, hogy megszűnnek az önálló közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

Beiktatta hivatalába Polt Péter legfőbb ügyészt a házelnök. Az államfő javaslatára a parlament november 4-én választotta meg ismét a tisztségre.

Több vitás kérdésben is közeledtek az álláspontok a kormány és a főváros között a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legutóbbi ülésén - jelentette ki a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a főváros támogatta az atlétikai világbajnokságot és az atlétikai központot, és az új kórházépítésre is igent mondott. Hozzátette: januárban megjelenik a János kórház, valamint a HÉV vonalak felújításának közbeszerzési pályázata.

Kormányzati és ombudsmani vizsgálat is indul a győri gyermekgyilkosság ügyében.Varga Judit igazságügyi miniszter közölte: egyértelműen ki kell derülni, hogy mulasztott-e bármelyik állami szervezet vagy annak alkalmazottja. A hétvégén egy korábban súlyos családon belüli bántalmazás miatt elítélt, nemrég szabadult férfi a nála kapcsolattartáson lévő három gyermeke közül kettőt megölt, majd öngyilkos lett.

Megállapodott a Magyar Honvédség dolgozóinak jövő évi béren kívüli juttatásairól a minisztérium és a szakszervezet. Benkő Tibor tárcavezető további célként jelölte meg a katonák béremelésének folytatását. Az InfoRádió értesülése szerint megegyezés született a jövő évi illetményekről a honvédelmi érdekegyeztető fórumon, de további részletek egyelőre nem ismertek.

Tóth Barnabás "Akik maradtak" című alkotása is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján. Az amerikai filmakadémia idén 93 alkotásból választotta ki azt a 10 művet, amelyből kikerülnek a kategória végső jelöltjei.

A jogállamiság védelmében minden tagállamra egyaránt vonatkozó új mechanizmust hoz létre az Európai Bizottság - közölte az európai értékek védelméért felelős uniós biztos. Vera Jourová hangsúlyozta: olyan mechanizmusra van szükség, amely minden tagállam esetében azonos módon teszi lehetővé az ellenőrzést, egyebek mellett a bíróságok függetlenségét, a korrupcióellenes küzdelmet, valamint a sajtószabadság tiszteletben tartását.

Szlovákiában elfogadta az egészségügyi miniszter lemondását az államfő. A párton kívüli Andrea Kalavská azt követően jelentette be távozását, hogy a kormány elutasította a kórházak reformjára vonatkozó tervét és azt a javaslatát, hogy csak a védőoltásban részesült gyermekeket vegyék fel az óvodákba.

Szlovéniában negyvenre emelkedett az év eleje óta regisztrált kanyarós esetek száma. A fertőzöttek nagyobb része idősebb korú volt, de több be nem oltott gyermek is volt köztük, noha az adriai országban kötelező a védőoltás.

Az Egyesült Királyságban meghaladta a két és félmilliót a letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós állampolgárok száma. A londoni belügyminisztérium adatai szerint a magyarok közül eddig több mint 75 ezren kérelmeztek tartós letelepedési engedélyt.

Eltörölte a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések titkosítását Ferenc pápa. A Vatikán pedofíliaellenes ügyésze közölte: az intézkedés nem a papi pedofíliát érintő jogi dokumentumok nyilvánosságra hozatalát jelenti, hanem a polgári hatóságokkal való együttműködés könnyítéséhez vezet.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×