eur:
394.92
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért (b), Tüttő Kata, a városüzemeltetésért (b2), Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3), Dorosz Dávid, a klímavédelemért (j2) és Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős (j) főpolgármester-helyettes, valamint Bárdonné dr. Benda Mónika aljegyző (j3) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Közlekedési kérdések és az állammal kötött szerződések a napirenden

Az álláskeresők ingyenes BKV-használatáról és az agglomerációs közlekedésről az állammal 2016-ban kötött szerződések meghosszabbításáról is szavazhat a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a képviselők várhatóan döntetnek a

regisztrált álláskeresők ingyenes BKV-használatáról.

Az utazási kedvezményről szóló előterjesztésben arról lehet olvasni, hogy a Városháza városigazgatási főosztály számításai szerint minimum 355 millió, maximum 1,46 milliárd forintos bevételkieséssel lehet számolni az ingyenes utazás miatt, ezt január január 1-jétől vezetik be. A legnagyobb veszteség akkor alakulhat ki, ha az összes álláskereső a felnőtt, teljes árú bérletet vásárlókhoz hasonlóan veszi igénybe a közösségi közlekedést. A kampányban elhangzott az is, hogy a gyermekek is ingyen utazhatnak, ez most nem szerepel az előterjesztésben.

Az ülésen arról is határozhatnak, hogy főváros egy évvel meghosszabbítja az agglomerációs autóbuszok és a HÉV-vonalak állami üzemeltetésére, illetve a technikai feltételek biztosítására az állammal kötött 2016-os szerződéseket. A javaslat szerint az agglomerációs közlekedési feladatok Budapest közigazgatási területét érintő ellátásához szükséges 6,5 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat a 2020-as költségvetésből biztosítja.

A közgyűlés egyik napirendi pontja szerint

személyi döntésekről

is szó lehet. A főpolgármester keddi hatállyal menesztette a Főtáv vezérigazgatóját, Mitnyan Györgyöt, múlt szerdán pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját, Nagy László Albertet mentette fel posztjáról.Eközben Karácsony Gergely a Budapesti Városüzemeltetési Holding élére Walter Katalint nevezte ki. A városvezető az InfoRádió Aréna című műsorában november elején kiemelte, hogy mindenkinek a munkáját értékelik.

A közgyűlés szavaz arról is, hogy a budapesti önkormányzat 2020-ban a 2019-es évhez hasonló, 25 milliárd forintos hitelt vesz fel. A közgyűlés elé kerülhet Budapest 2018-as környezeti állapotértékelése is.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×