INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

kisvasút

nyíregyháza

magyar közlöny

máv

Nemsokára újabb kisvasúton lehet utazni

Nemsokára újabb kisvasúton lehet utazni

Infostart

Miután majd‘ ötven évig nem fejlesztették, 2009-re jócskán megérett az idő a Nyírvidéki Kisvasút bezárására. A hivatalos megfogalmazás szerint csupán ideiglenesen szünetel a forgalom - s mostanra kiderült, újraindulhatnak a szerelvények.

Az "ideiglenességnek" megfelelően egészen tavalyig évente többször indultak Balsa és Dombrád irányába a pályafenntartás vonatai. Úgy tűnik, nem hiába: az augusztus elsejei Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a következő három évben 12,6 milliárd forint áll rendelkezésre 18 kisvasút pályájának, járműveinek tervezésére és felújítására, a listán szerepel a Nyíregyháza–Sóstó szakasz felújításának tervezése is - írta a szon.hu.

„A Nyírvidéki Kisvasút gyomirtását az állomások területén közúti járművekkel elvégezték, a mozdony karbantartás alatt áll, várhatóan tavasszal állhat újra munkába” – közölte az aktualitásokról a MÁV kommunikációs igazgatósága.

A társaság megkezdte a tervezési közbeszerzési eljárás előkészítését. A várhatóan 2020 első felében induló eljárás keretében készül el az engedélyezési és kivitelezési terv. Mind a kisvasúti, mind az intermodális csomópont tervezése során figyelembe veszik a két fejlesztés igényeit - írta a MÁV.

Az elmúlt tíz évben többször megpróbálkoztak a kisvasúton a forgalom újraindításával, a kampányokban rendre előkerült a kisvasút ügye. Több személykocsit és mozdonyt dunántúli kisvasutakra szállítottak – szerencsére a nyitott kocsik kivételével mindenből maradt Nyíregyházán is. A Kállay Gyűjtemény novemberben időszaki kiállítást szentelt az idén 50 éve felszámolt villamosnak és a 10 éve bezárt kisvasútnak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018