eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Szerződést bontottak Gothár Péterrel - a nap hírei

Benyújtották az Országgyűlésnek az új színháztörvényt. A színházi szakma autonómiájáért tüntettek a Madách téren. Meneszti a Főtáv vezérigazgatóját a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei december 9-én.

Benyújtották az Országgyűlésnek az új színháztörvényt.A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat a 16, kultúrstratégiainak minősített intézmény vezetőiből létrehozza a Nemzeti Kulturális Tanácsot, amelynek irányítóját a kormány nevezi ki. Ez a testület határozza meg a kultúrában követendő irányokat. A javaslat tartalmazza azt is, hogy ha egy önkormányzati színház állami támogatást is kap, akkor az állam beleszólhat az intézmény vezetőjének kinevezésébe, de vétójogot nem kap. A fővárosi színházak mindegyike állami támogatással működik.

Tüntettek a szabad színházért, a kultúra függetlenségéért a Madách téren.A megmozdulás szervezői szerint a kormány által készített új színháztörvény-javaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. Az eseményen felszólalt mások mellett Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és a főpolgármester is. Karácsony Gergely azt mondta: ki fognak állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért. A főpolgármester diktátumnak nevezte az új színházi törvényjavaslatot.

Zaklatási ügye miatt szerződést bontott Gothár Péter rendezővel a Színművészeti Egyetem.A rektorhelyettes az intézmény etikai bizottságának javaslata alapján döntött így. A testület közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem érkezett hozzá etikai vétségre vonatkozó bejelentés, a szerződésbontást az egyetem jóhírének megőrzéséért kezdeményezték.

Meneszti a Főtáv vezérigazgatóját a főpolgármester. A közlemény szerint a pozícióra Karácsony Gergely pályázatot ír ki. 2020. január 31-ig a vezérigazgatói feladatokat Barócsi Zoltán látja el, Mitnyan György 2015 óta irányította a Főtávot. Karácsony Gergely múlt héten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját, Nagy László Albertet mentette fel posztjáról.

Az MSZP elnöke szerint az ellenzéknek már jövőre el kell kezdenie a programalkotást és a jelöltállítás rendszerének kidolgozását a 2022-es országgyűlési választásokra. Tóth Bertalan az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy 2021 lehet az előválasztások éve, akkorra lehet közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt és program. Azt hangsúlyozta: meg kell teremteni, hogy minden fideszes jelölttel szemben csak egy ellenzéki jelölt induljon. Úgy vélte, hogy az önkormányzati választáson megdőlt a Fidesz legyőzhetetlenségének a mítosza, az ellenzéki összefogás erői az önkormányzatokban bebizonyíthatják, hogy képesek kormányozni.

Közös vállalkozást hozott létre a zalaegerszegi tesztpálya és az osztrák AVL autóipari kutatóvállalat. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette: az együttműködés célja, hogy a létesítmény pénzügyi fenntarthatóságát, jövőbeni hasznosítását a legnagyobb professzionalitás mellett lehessen biztosítani. Az AVL-ZalaZone Kft. felel a tesztpálya üzleti célú értékesítéséért és a tesztek végrehajtásához szükséges feltételek biztosításáért.

Dimenzióváltásnak nevezte a magyar gazdaságban zajló folyamatokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter egy az egészségügyi innovációval foglalkozó brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: Magyarországon a termelés helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre kerül a hangsúly. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány meghozta a szükséges döntéseket, hogy a fő irányt a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal jelentse.

Az adóhatóság honlapján elérhető kalkulátor segít az evásoknak új adónemet választani. Az egyszerűsített vállalkozói adó januártól megszűnik, de a NAV közleménye szerint az érintettek többsége még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át. Az evások december 31-ig dönthetnek arról, hogy jövőre milyen adózási formát választva folytatják tevékenységüket.

Négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a laboratóriumi eredmények manipulálása miatt. Így a jövő évi tokiói olimpián, illetve a 2022-es katari labdarúgó-vb-n sem szerepelhetnek orosz színekben sportolók. Akik bizonyítani tudják, hogy tisztán készülnek, semlegesként ott lehetnek a nagy versenyeken. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az oroszellenes hisztéria folytatásának nevezte a WADA határozatát, elismerte ugyanakkor, hogy az orosz sportéletben komoly problémák vannak a doppingolással. Az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek 21 napja van a fellebbezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×