eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Szabad ország, szabad város, szabad művészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergely: mindig ki fogunk állni a szabadságban korlátozottakért

Tüntettek a szabad színházért, a kultúra függetlenségéért a Madách téren

A megmozdulás szervezői szerint a kormány által készített új színháztörvény-javaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját.

Az eseményen felszólalt mások mellett Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és a főpolgármester is.

Karácsony Gergely azt mondta: ki fognak állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért. "Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük" - tette hozzá.

A főpolgármester diktátumnak nevezte az új színház törvényjavaslatot.

A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug - emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg.

A tüntetésen felszólalt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója; Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze; Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, valamint Farkas Franciska színésznő is.

Az új kulturális törvénytervezet ellen a Független Előadó-Művészeti Szövetség online petíciót indított el, amit már 50 ezren írtak alá - mondta el a demonstráción Boross Martin színházi rendező. A demonstráción felolvasták egy több mint 100, 30 évnél fiatalabb színművész által aláírt nyílt levelet is, amely többek között érdemi szakmai egyeztetést követelt bármilyen színházat érintő törvénymódosítás előtt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×