INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

színház

tüntetés

karácsony gergely

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Szabad ország, szabad város, szabad művészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én.

Karácsony Gergely: mindig ki fogunk állni a szabadságban korlátozottakért

Infostart

Tüntettek a szabad színházért, a kultúra függetlenségéért a Madách téren

A megmozdulás szervezői szerint a kormány által készített új színháztörvény-javaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját.

Az eseményen felszólalt mások mellett Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és a főpolgármester is.

Karácsony Gergely azt mondta: ki fognak állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért. "Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük" - tette hozzá.

A főpolgármester diktátumnak nevezte az új színház törvényjavaslatot.

A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug - emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg.

A tüntetésen felszólalt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója; Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze; Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, valamint Farkas Franciska színésznő is.

Az új kulturális törvénytervezet ellen a Független Előadó-Művészeti Szövetség online petíciót indított el, amit már 50 ezren írtak alá - mondta el a demonstráción Boross Martin színházi rendező. A demonstráción felolvasták egy több mint 100, 30 évnél fiatalabb színművész által aláírt nyílt levelet is, amely többek között érdemi szakmai egyeztetést követelt bármilyen színházat érintő törvénymódosítás előtt.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018