eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kormány 165 órát adott a klímakonzultációra

Ma délig lehet kitölteni a kormany.hu-n keresztül közzétett kérdőívet a klímavédelemről. Ennek létéről azonban a kormány nem adott tájékoztatást, az ellenzék pedig sunyi konzultációnak nevezte és a határidő meghosszabbítását követeli. Hollik István kormányszóvivő azonban közölte, hogy ez nem nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma.

Az elmúlt 9 évben több konzultációt is indított a kormány, legutóbb idén tette ezt, a téma a családvédelmi akcióterv volt. Ezeket a konzultációkat általában akár a 10 milliárd forintot is elérő kormányzati kommunikációs kampány és folyamatos tájékoztatások kísérték.

Ezúttal azonban semmi ilyen nem volt. Múlt hétfő délután a kormány honlapján, azon belül is az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár aloldalán jelent meg egy társadalmi konzultációs kérdőív a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról.

Hollik István kormányszóvivő az InfoRádiónak azt mondta, hogy az, amit a kormány honlapján lehet látni, nem egy nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma. Számtalan dokumentumot kell benyújtani Brüsszel felé, és vannak más kötelezettségek, ezeket jelenítette meg a kormány a kormányzati portálon. Hozzáette, ha a kormány klímaügyben vagy bármilyen más ügyben nemzeti konzultációt akar folytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy ezt a társadalmi konzultációt nem verték nagy dobra és kvázi elrejtették a kormányzati honlapon, azt mondta, hogy

ennek nem az a célja, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja a kormány, hanem egy Brüsszel által előírt kötelezettség, amelynek a kormány eleget tesz.

tette hozzá Hollik István.

A konzultációra mintegy 165 órát adott a kormány.

A Demokratikus Koalíció vasárnap közleményben követelte, hogy a kormány hosszabbítsa meg a klímavédelmi konzultáció kitöltési határidejét! Az ellenzéki párt úgy fogalmaz: a klímaváltozás korunk pokolian fontos problémája: olyan kérdés, amivel kapcsolatban minden magyarnak joga van elmondani azt, amit gondol, még ha ezt a propagandisták nem is tudják olcsó és hazug szlogenekre váltani.

A Párbeszéd valódi konzultációt szorgalmazott. Szabó Tímea parlamenti frakcióvezető közleményében azt írta: pártja a kormány szakmaiatlan, sunyi álkonzultációja helyett valódi társadalmi egyeztetést kezdeményez a klímaváltozással kapcsolatos hosszú távú stratégiáról.

Ha valaki a déli határidőig még véleményt akar nyilvánítani, az ITT megteheti

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×