eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kormány 165 órát adott a klímakonzultációra

Ma délig lehet kitölteni a kormany.hu-n keresztül közzétett kérdőívet a klímavédelemről. Ennek létéről azonban a kormány nem adott tájékoztatást, az ellenzék pedig sunyi konzultációnak nevezte és a határidő meghosszabbítását követeli. Hollik István kormányszóvivő azonban közölte, hogy ez nem nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma.

Az elmúlt 9 évben több konzultációt is indított a kormány, legutóbb idén tette ezt, a téma a családvédelmi akcióterv volt. Ezeket a konzultációkat általában akár a 10 milliárd forintot is elérő kormányzati kommunikációs kampány és folyamatos tájékoztatások kísérték.

Ezúttal azonban semmi ilyen nem volt. Múlt hétfő délután a kormány honlapján, azon belül is az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár aloldalán jelent meg egy társadalmi konzultációs kérdőív a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról.

Hollik István kormányszóvivő az InfoRádiónak azt mondta, hogy az, amit a kormány honlapján lehet látni, nem egy nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma. Számtalan dokumentumot kell benyújtani Brüsszel felé, és vannak más kötelezettségek, ezeket jelenítette meg a kormány a kormányzati portálon. Hozzáette, ha a kormány klímaügyben vagy bármilyen más ügyben nemzeti konzultációt akar folytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy ezt a társadalmi konzultációt nem verték nagy dobra és kvázi elrejtették a kormányzati honlapon, azt mondta, hogy

ennek nem az a célja, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja a kormány, hanem egy Brüsszel által előírt kötelezettség, amelynek a kormány eleget tesz.

tette hozzá Hollik István.

A konzultációra mintegy 165 órát adott a kormány.

A Demokratikus Koalíció vasárnap közleményben követelte, hogy a kormány hosszabbítsa meg a klímavédelmi konzultáció kitöltési határidejét! Az ellenzéki párt úgy fogalmaz: a klímaváltozás korunk pokolian fontos problémája: olyan kérdés, amivel kapcsolatban minden magyarnak joga van elmondani azt, amit gondol, még ha ezt a propagandisták nem is tudják olcsó és hazug szlogenekre váltani.

A Párbeszéd valódi konzultációt szorgalmazott. Szabó Tímea parlamenti frakcióvezető közleményében azt írta: pártja a kormány szakmaiatlan, sunyi álkonzultációja helyett valódi társadalmi egyeztetést kezdeményez a klímaváltozással kapcsolatos hosszú távú stratégiáról.

Ha valaki a déli határidőig még véleményt akar nyilvánítani, az ITT megteheti

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×