eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Balaton: "nem szabad rövidtávú érdekek miatt feláldozni a hosszabb távú értékeket"

Komoly veszélyben van a Balaton vízminősége – nyilatkozta az InfoRádiónak a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója. Jordán Ferenc úgy véli, a társadalom közös érdeke, hogy a döntéshozók és beruházók odafigyeljenek arra, amit a tudomány mond a tó vizének állapotáról.

Augusztus végén, szeptember elején történt egy nagyon meglepő algavirágzás a Keszthelyi-öbölben, amelynek az okát a mai napig nem értik pontosan a szakértők – ismertette Jordán Ferenc, aki szerint forráshiány miatt nem képesek a Balatont olyan mértékben kutatni, hogy minden folyamatot megértsenek. Az egyébként teljesen érhető ingatlan- és településfejlesztések okán pedig a nádak állapota is romlik, tette hozzá.

A Limnológiai Intézet igazgatója kiemelte, próbálják azt sugallni, hogy

amit a tudomány mond a Balatonról, az a közös érdeke mindenkinek.

Szeretnék elősegíteni azt, hogy egy tiszta vizű, egészséges tavi ökoszisztéma legyen a Balatonban. Amikor azt hangoztatják, hogy túl sok nádast pusztítunk, akkor nem valakik ellen beszélnek feltétlenül, hanem egyszerűen szeretné, hogy a közös tavunk jó állapotban maradjon, vagy még jobb állapotba kerüljön – ismételte meg.

A nádas nagyon fontos része a tónak – folytatta –, például szerepe van abban, hogy a nagyobb mennyiségű csapadék ne feltétlenül okozzon árvizet, hogy a hullámzás ne erodálja a partot, de nagyon sok élőlény is ott találja meg az élőhelyét. A Balaton egy olyan ökoszisztéma, ahol élőlények élnek, nemcsak ember, és akkor lesz csak tiszta a víz, ha a számtalan természeti folyamat működni képes.

Ha az alapvető ökológiai folyamatokat nagyon komolyan megzavarjuk, lehet sejteni, hogy

komoly hatások jöhetnek,

akár további algavirágzások, akár tömeges halpusztulás. A Balatoni Limnológiai Intézetnek pedig az a dolga, hogy folyamatosan felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy sokkal jobban kellene a Balatonra vigyázni, és

nem szabad rövidtávú érdekek miatt feláldozni a hosszabb távú értékeket

– hangsúlyozta a szakember.

Az intézet nem tud megvétózni beruházásokat, ilyen értelemben gyenge a lobbiereje – értett egyet az igazgató, aki azonban reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben változni fog. Mindenhol elmondják, amit gondolnak, és próbálnak minél színvonalasabb és megbízhatóbb kutatási eredmények alapján véleményt formálni, tehát nem légből kapott észrevételeket tesznek.

A tél közeledtével a szakember arra is kitért, hogy a nádasnak jót tesz az aratás, ilyen szempontól jó, hogyha befagy a tó, ami befolyással bír az algák viselkedésére is, sőt, az egész élővilág más dinamikát mutat ilyen esetben. Valószínűleg azonban egyre kevésbé várható, hogy kemény, csípős telek jöjjenek – tette hozzá Jordán Ferenc, aki azt is megjegyezte: az élővilág nagyon ügyesen képes alkalmazkodni a szép lassú változásokhoz, probléma akkor van, ha ezek túl gyorsan következnek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×