eur:
394.3
usd:
363.1
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

A rezsiutalványok mintegy 60 százalékát váltották már be - a nap hírei

A nyugdíjasoknak kézbesített rezsiutalványok mintegy 60 százalékát váltották be eddig a postákon. Hétfőn egyeztet a Normafa ügyében a főpolgármester és a 12. kerület vezetője. Továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van életben Velencében az áradás miatt. A nap legfontosabb hírei november 16-án.

A nyugdíjasoknak kézbesített rezsiutalványok mintegy 60 százalékát váltották be a postákon eddig majdnem 14 milliárd forint összértékben - közölte a Magyar Posta. A nagyjából 4,5 millió utalvány 22 százalékát szeptemberben, 33 százalékát októberben, 6 százalékát pedig novemberben használták fel az ügyfelek.

Hétfőn egyeztet a Normafán áthelyezendő parkolóról és a fogaskerekű meghosszabbításáról Karácsony Gergely főpolgármester és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. A hegyvidéki önkormányzat tájékoztatása szerint a helyhatóság továbbra is nyitott minden olyan józan, tárgyszerű vélemény meghallgatására, amely a terület rendbetételéről szól.

Támogatja az MSZP a főpolgármester kezdeményezését a szabad városok szövetségének megteremtésére – jelentette ki a szocialisták választmányi elnöke. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: pártja minden eszközzel hozzájárul az ellenzéki együttműködéshez. Hozzátette: fokozódó harcra számítanak a 2022-os parlamenti választásig, továbbá arra készülnek, hogy a demokratikus ellenállás az utcákra és az ellenzéki vezetésű városokra helyeződik át.

Kiemelt nemzetpolitikai ágazatként tekint a Jobbik az oktatásra, ezért tartja szükségesnek, hogy erre a területre fordítsák a nemzeti össztermék legalább 6 százalékát - jelentette ki Brenner Koloman, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A politikus kiemelte: a Jobbik oktatási programjában is hangsúlyosan szerepel az óvoda és az általános iskola közötti átmenet megfelelő kezelése, ezért álláspontja szerint a kormányzat által tervezett nulladik évfolyam bevezetésének terve mögött valós probléma áll.

Prágában negyedmillió tüntető követelte a miniszterelnök lemondását. Andrej Babiš Csehország második leggazdagabb embere. Az ellenzék, a civil szféra és a sajtó egy része azzal gyanúsítja, hogy visszaél politikai tisztségével és pozícióját személyes vagyonának gyarapodására használja.

Párizsban a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a sárgamellényes tüntetéssorozat egyéves évfordulójának alkalmából megrendezett megmozdulásokon. A hatóságok több mint 30 tüntetőt állítottak elő. Az úgynevezett sárgamellényes mozgalom tavaly november 17. óta tüntet szombatonként Emmanuel Macron francia elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen.

Nagy-Britanniában vizsgálatot indított a rendőrség a Brexit párt visszalépéseivel kapcsolatban. A Scotland Yard azoknak a bejelentéseknek akar utána járni, amelyek szerint a legradikálisabb Európai Unió-ellenes erő képviselőjelöltjei állásajánlatokat és felsőházi tagságra szóló ígéreteket kaptak a kormányzó Konzervatív Párttól annak fejében, hogy ne induljanak a december 12-i előrehozott parlamenti választáson. Ezt Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője is megerősítette.

Továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van életben Velencében, ahol vasárnap a víz ismét teljesen eláraszthatja a szigeteket. A Szent Márk teret újra megnyitották, de az üzletek többsége nem nyitott ki, ezért akadozik az élelmiszer-ellátás. Továbbra sem látogatható a Szent Márk-bazilika, a dózse palota és a velencei múzeumok.

Bagdad központjában 6 tüntető meghalt és mintegy 30 megsebesült egy pokolgépes robbantásban. Irakban a hetek óta tartó demonstrációkban már több mint 300-an vesztették életüket, tüntetők és rendőrök egyaránt, a sebesültek száma pedig meghaladja a 15 ezret.

Tüntetések kezdődtek több iráni városban, miután bejelentették, hogy jelentősen emelkedik a benzin ára. Az emeléssel egy liter benzin átszámítva 107 forintba kerül az eddigi 72 helyett. Haszan Róháni elnök szerint a benzinár-emelkedésből származó bevételeket az anyagi nehézségekkel küszködő lakosok megsegítésére szánják.

A polgári lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólította fel a bolíviai hadsereget és a rendőrséget a lemondatott bolíviai elnök, miután öt híve meghalt és ötven megsebesült Cochabamba városában, ahol összetűztek a rendőrökkel. Evo Moralest múlt hétvégén a rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×